Yılbaşı denince akla gelenlerin başında yılbaşı sofraları var. Doğal olarak her ülkenin de olmazsa olmazları var. Mesela Kosta Rika yerlileri yılbaşında muz yaprağına sarılı et yerken, Güney Afrika’da geleneksel yılbaşı yemeği kuzu ve hindi ızgarası. İzlandalıların tercihi geyik eti. Lübnan’da yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı Tabbouleh adındaki salata iken Çekya’da sazan balığı ve patates. Yılbaşı sofralarını farklı tatlarla zenginleştirmek isteyenler için, farklı ülkelerden seçtiğim yılbaşı lezzetleri aşağıda. Afiyet olsun…
Somon Gravlax-Norveç/İsveç
Malzemeler
800 gr. derisi üstünde somon fileto
1 su bardağı şeker
3/4 su bardağı tuz
1 yemek kaşığı hardal tohumu
1 yemek kaşığı kişniş tohumu
1 yemek kaşığı beyaz biber
1 demet dereotu
1 adet limonun kabuğu
1 adet portakalın kabuğu
Tarifi: Somonu iki eşit parçaya böldükten sonra kılçıklarını temizleyin. Tüm baharatları karıştırıp havanda ezip somonlara sürün. Yıkayıp kuruttuğunuz ve iri parçalar halinde doğradığınız dereotunu da ekleyin. Somonları iç kısımları üst üste gelecek şekilde bir kaba koyup, strech film ile kapatın. Üstlerine bir ağırlık koyduktan sonra buzdolabına koyun. Biriken suyu günde bir kez dökün. İki gün dolapta beklettikten sonra üzerine sürdüğünüz karışımı temizleyin. Çok ince dilimler halinde doğrayıp salata, krep ya da istediğiniz yerde kullanın.
Lenticchie alla castellucciana-İtalya
Castellucciana usulü mercimek
Malzemeler
100 gram yeşil mercimek
1 adet kereviz
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı (extra virgin)
1 tutam tuz
Yapılışı: Kerevizi yıkayıp, doğrayın, sarımsak ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile soteleyin. Sarımsağı çıkarın. Mercimekleri soğuk suyla yıkayın, süzün ve tencereye koyun. 400 ml. su ekleyin ve 40 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda tuzlayın (daha önce değil, aksi halde mercimekler yumuşamaz). Servis yaptıktan sonra porsiyon başına yarım yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.
Medimurska Patka-Hırvatistan
Medimurska usulü ördek
Malzemeler (4-6 kişi)
1 ördek
250 gr. karabuğday
1 soğan
1 ördek ciğeri
150 gr. yağ
Tuz, biber, vegeta, maydanoz
Yapılışı: Ördeklerin dışını tuzlayın ve içine vegeta serpin. Karabuğdayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Doğranmış soğan ile doğranmış ciğeri biraz yağda kavurun, karabuğday ve kıyılmış maydanozu da ekleyip baharatlayın. Ördeği bununla doldurun. Kalan yağ ile fırın tepsisi veya tencerede, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına koyun. Ördek pişene kadar sos eklemeye devam edin, biraz da su katın. Fırında patates ve pancar salatası ile servis edin.
Risalamande-Danimarka
Danimarka usulü sütlaç
Malzemeler (4-6 kişilik)
125 gram kırık pirinç yada sütlaç pirinci
Yarım su bardağı yani 100 ml. su
1 litre tam yağlı süt
2 paket şekerli vanilin
75 gram soyulmuş çiğ badem
250 ml. yani 1.5 paket krema
75 gram şeker
Vişne sosu için Malzemeler
200 gram çekirdeği çıkarılmış vişne
1 paket vanilya
150 gram şeker
150 miligram (ml) yani bir su bardağından biraz az su
1 çorba kaşığı vişne suyu
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yapılışı Risalamande: Pirinçleri derin bir tencereye koyup su buharlaşıncaya kadar kaynatın. Su buharlaşınca sütü ekleyin ve çok katı bir sütlaç olana kadar sürekli karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirin. Ateşten alın, vanilini ekleyip iyice karıştırın. Soğuması için ya kenara alın ya da dondurucuya koyun ve iyice soğuyana kadar bekleyin. Bademleri doğrayıp şeker ile birlikte soğumuş sütlaca ekleyin Bir kabın içinde katılaşıncaya kadar çırptığınız soğuk kremayı azar azar dökerek karıştırın.
Vişne sosu: Bir tencerede vişne, vişne suyu ve şekeri 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Mısır nişastasını su ile karıştırıp, bu karışıma yavaşça ekleyin. Son olarak vanilyayı da ekleyin. Göz göz olunca soğuması için kenara alın. Her kaseye bir çorba kaşığı vişne sosu ekleyip servis edin.
2023’ün güzel yurdumun tüm insanlarına huzur, sağlık ve başarı getirmesi, yüzlerinden gülücüklerin kalplerinden sevginin eksik olmaması dileklerimle…