Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz salı günü kaleme aldığım yazımda, sevimli dostlarınızla seyahat planları yaparken aklınızda bulunması gerekenlerden söz etmiştim. Bu hafta ise arabayla yolculuk, konaklama, tatilde dikkat edilecekler ve tavsiyeleri anlatacağım.

Evcil hayvanlarınızla yola çıkmadan önce, ilk durağınız veteriner olmalı. Eğer doğada bir tatil planlıyorsanız, kene ya da pire gibi parazitlere karşı önlem almanız gerekir. Bazı kenelerin Lyme hastalığını taşıdığını düşünürsek, bu sizin sağlığınız için de önemli. Enseye damlatılan koruyucular, parazitlerin gelmesini değil, vücutta barınmasını engellediğinden, Lyme bu kısacık sürede tüylü patilere çoktan geçmiş oluyor. Önlemi yok mu? Var tabii ki, o da damlaya ek olarak iki ayda bir yapılan aşılar.

Haberin Devamı

Yazın tatile giderken, tüylü dostunuzu tıraş ettirmekte büyük fayda var. Malum, sıcaklardan bizden fazla etkileniyorlar. Ama daha da önemlisi, bu şekilde doğada koştururken dikenlerin tüylerine takılıp kalmasını önlersiniz.

Veterinere gitmişken, bir de alerji testi yaptırın. Özellikle de arılara karşı. Doğada başınıza bir şey gelmesi durumunda ne yapılacağını öğrenin ve gerekli ilaçları içeren bir ilk yardım çantası hazırlayın. İçinde neler mi olmalı? Arı alerjisi varsa, kilosuna göre hazırlanan adrenalin ya da kortizon iğnesi, ufak tefek alerjiler için antihistaminik, küçük yaralanmalar için batikon, araba tutarsa diye mide bulantı ilacı, onlara özel hazırlanan güneş koruyucular ve tavsiye edilen diğer şeyler.

Siz yine de ‘Yanımda ilaç var’ deyip, açık havada et içeren yiyecekler vererek, arılara davetiye çıkarmayın.

Yola koyulma vakti

Tüylü patilerle en keyifli seyahat, kendi aracınızla yapılandır. Sevimli dostunuz yanı başınızdadır, eşyaları için yeterince yer vardır ve yol boyunca en fazla iki saatte bir molalar verip rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

TÜYLÜ PATİLERLE TATİL

Tatil arkadaşınız bir köpekse, ön koltukların arkasına monte edeceğiniz bir ağ, ona arka koltukta genişce özel bir alan sağlayacak. Ayrıca, öne geçmesine de engel olarak, güvenli bir yolculuk yapmanıza yardım edecektir. Kedilerse bu amaçla üretilmiş taşıma kafeslerinde ve arka koltukta seyahat etmeli.

Haberin Devamı

Sevimli dostlarımız yola çıkarken aç olurlarsa, mide bulantısı ve kusma riskinin azalacağını, sevdiği oyuncaklarının yanlarında olmasının, onları oyalayacağını, yolculuk sırasında başını dışarı çıkarmasının size yaralanma, enfeksiyon ya da soğuk algınlığı gibi sorunlar yaratabileceğini unutmayın.

Şeker Bayramı’nızı kutlar, daha nice mutlu, huzurlu ve sevgi dolu bayramlar dilerim.

Sakın arabada bırakmayın!

Tüylü dostlarımız, sıcağı bizim kadar iyi tolere edemezler. Araç içindeki ısının, birkaç dakikada onu öldürecek derecelere yükseleceğini sakın unutmayın. Özellikle güneş altındayken, aracın camlarını hafif aralık bıraksanız dahi, sıcaklık ölümcül derecelere ulaşacaktır. Hava çok sıcaksa, gün içinde patilerini ve göğüs kısımlarını soğuk suyla yıkayın, rahatlayacaktır.

TÜYLÜ PATİLERLE TATİL

Otelinizi seçerken dikkat!

Acentanıza mutlaka tüylü bir dostla tatile çıktığınızı belirtin. Eğer otel rezervasyonunuzu kendiniz yapıyorsanız, evcil hayvan kabul edip, etmediklerini sorun.

Haberin Devamı

Genelde küçük oteller bu konuda daha anlayışlı. Tesis sahibiyle doğrudan görüşmek mümkün olduğu için, kapıdan dönme riski de bulunmuyor.
Pek çoğunda tüylü bir çalışan yer aldığı için, diğer personel de hayvanlara sevecen davranıyor. Böylece akşamları dışarı çıktığınızda, aklınız onda kalmadan odada bırakıp, göz kulak olmalarını rica edebiliyorsunuz.

Konaklama konusunda yardımcı iki tavsiyem var: İlki Emrah ve Ece Gazioğlu çiftinin www.patilioteller.com isimli internet sitesi. Burada sadece tüylü patileri kabul eden oteller değil, aynı zamanda lokanta ve parklar da listelenmiş. Hatta evcil hayvanınızla katılabileceğiniz, günlük ya da haftalık mavi yolculuk seçenekleri bile var.

Diğeriyse İzim Bozada’nın www.kucukoteller.com.tr’si. Menüden, Patili Oteller’i seçerseniz, sevimli dostunuzla kalabileceğiniz tesislere ulaşıyorsunuz.

Onların da bavulu var

Tamam, sizinki akıllı ve de uslu. Ama, yine de zaman zaman bağlamanız gerekebilir. Böyle bir durumda, kendini olduğunca özgür hissedebilmesi için uzunca bir ip, alıştığı yatağı, mama ve su kabıyla yemeğini nemden, böcekten ve diğer tüylü patilerden koruyacak saklama kutuları, banyo ile deniz havluları ve altında uyuyabileceği boyutta bir şemsiyeyi, alınacaklar listesine ekleyin.

TÜYLÜ PATİLERLE TATİL