Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

‘Likya Rotası’nı okuyan dostlar “Yok mu daha kısası ve rahatı?” diye sorunca, “Var” dedim. Hem pek bir meşhur hem de İstanbul’a daha yakın...

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya’dan başlayıp Assos’a ulaşan yürüyüş ve bisiklet rotası üzerinde 16 arkeolojik ve yedi tarihi alan var.

- Homeros’un ‘İlyada’ destanıyla tüm dünyada tanınan Troya,

- Anadolu mimarlık tarihinde özgün bir kimliğe sahip olan Apollon Smintheus Kutsal Alanı,

- Konstantin’in Roma İmparatorluğu’nun başkenti yapmayı planladığı ama İstanbul’u görünce fikrini değiştirdiği Aleksandria Troas,

Haberin Devamı

- Aristoteles’in bir felsefe okulu kurup ve dersler verdiği, Aziz Paul’un, MS 57 yılındaki Midilli gezisinin duraklarından biri olan Assos bu rota üzerinde.

Sadece 120 kilometrelik yürümesi kolay bu rotayı isterseniz bir haftada tamamlayın, isterseniz parça parça zaman buldukça yürüyün. Rotanın tamamını yapacağım diyorsanız, hızınıza, plaj ve tarihi alanlarda harcayacağınız zamana bağlı olarak kendinize 5-7 günlük bir süre ayırın.

İster bir kerede, ister parça parça yürüyün, kesin olan bir şey var ki, çok hoşunuza gidecek. Ege’nin kristal sularında yüzecek, bronzlaşacak, güzel yurdumun en önemli ören yerlerinden bir kısmını gezerken tarihin ve efsanelerin içinde kaybolacaksınız.

TRUVA KÜLTÜR ROTASI

NASIL YÜRÜYELİM?

1. gün

Troya Müzesi’nden başlayıp Yeniköy’de biten yaklaşık 17 km. rota üzerinde, Troya, Troya Müzesi, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü. Achilleion sizleri bekleyen arkeolojik ve tarihi yerler

2. gün

Yeniköy’den Geyikli’ye yürüyeceğiniz ikinci gün toplam uzunluğu 22 km.

Rota boyunca Üvecik, Çamoba, bölgede kurulan ilk Türk köylerinden biri olan Bozköy’den geçeceksiniz. Unutmadan Tunç Çağı ve öncesindeki en önemli yerleşimlerden biri olan ve Troya’dan sonraki en büyük höyük olan Hanaytepe’de bu rota üzerinde.

3. gün

Geyikli’den çıkıp Dalyan üzerinden Akçakeçili’ye ulaşacağınız rotanın uzunluğu yaklaşık 22 km.

Eski bir balıkçı köyü olan Dalyan ve Antik Limanı, Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos tarafından, MÖ 310 yılında kurulan Aleksandria Troas ve Attikus Hamam bugünün listesindeki yerler. Unutmadan antik limanda bulunan ve eylül aylarında pembeleşen kalp şeklindeki göl dünyadaki sekiz pembe gölden biri.

Haberin Devamı

4. gün

15 km.’lik yürüyüşünüz Akçakeçili’den başlayıp, Alemşah, Tavaklı, Çamiçi rotasını takip edecek ve Kösedere’de sona erecek. Alemşah’ta ki Palamutçu Hüseyin Ağa Konağı tescilli bir tarihi eser. Tavaklı’nın ağaçlıklı, kumluk, güzel bir sahili buz gibi Ege sularında yorgunluk atmak için ideal.

5. gün

Kösedere’de Gülpınar’a uzanan 17 km.’lik rota üzerinde Antik Roma Yolu ve Roma Köprüsü ile Apollon Smintheus görülecek önemli yerler. Roma döneminde Aleksandria Troas ile Apollon Smintheion arasında bağlantıyı sağlayan ve bugün sadece ufak bir kısmı kazılmış olan 7-8 metre genişliğinde ve 35 km. uzunluğundaki yol hem gündelik hayatta hem de dini açıdan önemli bir yere sahipti.

TRUVA KÜLTÜR ROTASI

6. gün

12 km.’lik Gülpınar-Kocaköy-Bademli yürüyüşü kısa rotalardan biri. Bademli’nin deniz tarafında, köye dört km. mesafedeki Coşkuntepe’de yapılan kazılar, yaklaşık olarak MÖ 6000 tarihlenen bir yerleşimi ortaya çıkarmıştır.

Haberin Devamı

7. gün

Son günün yürüyüş rotası Bademli’den başlıyor ve Assos’ta sona eriyor. Toplam mesafe 13 km.

Son 4 bin yıldır yaşamın kesintisiz sürdüğü Assos, Aristoteles MÖ 347-345 yılları arasında yasadığı ve bir de felsefe okulu kurduğu, Aziz Paul’un uğradığı önemli bir antik yerleşim.

Antik şehir bugün Behramkale adı ile bilinmekte. Athena Tapınağı ise, Anadolu’daki ilk ve tek Arkaik Dönem Dor mimari örneği olması nedeni ile mimarlık tarihi açısından önemli.