Bugün, tahtını lüks tesislerce işgal edilen güney sahillerine kaptırmış, bir zamanlar Yeşilçam filmlerine ev sahipliği yapan, denize sıfır ekonomik pansiyon ve otelleri, yazlıkları, sakin yaşamı, temiz havası ve birbirinden güzel plajlarıyla yıllardır İstanbul ve Balıkesir başta olmak üzere, tüm Türkiye’den vefakâr misafirlerini ağırlayan şirin bir tatil beldesi Avşa’yı anlatacağım.
Adı bir zamanlar ‘Propontis’ olan; Marmara Denizi’nin güneyinde, sadece 21 kilometrekarelik bir ada Avşa. Küçük olduğuna bakmayın, Marmara ve Paşalimanı’ndan sonra bölgedeki üçüncü büyük ada kendisi. Coğrafyacı Strabon da, tarihçi Plinus da bahseder kitaplarında. Pek çok isimle anılır tarih boyunca. Kyzikoslu Pionees, Meryem Ana Manastırı nedeniyle ‘Pangia’ dendiğini söyler. 19’uncu yüzyılda patrikhane kayıtlarında ise ‘Aousia’dır. Rumlar terk etmeden önce ise ‘Afissia’ demektedirler adalarına. Avşa adı da buradan devşirmedir.
Ne yapalım?
Dört km.’ye yedi km. boyutlarındaki adada, her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Yürümeyi sevmeyenlerdenseniz, bisiklet ya da ATV kiralayıp, adayı keşfe çıkın. Yolda birbirinden güzel altın renkli kumsallarda mola verip, kendinizi ödüllendirin, manastır ve şapel kalıntılarını gezin. Manastır Mevkii’nde denizin dört metre derinliğindeki Bizans ve Rum kalıntılarına dalın ve şarap tadımı yapın.
Nerelere gidelim?
Türkeli Köyü: Bir zamanlar Rumlar’ın yaşadığı köyün yakınında bir manastır kalıntısı mevcut. Köyün bugünkü geçim kaynağı ise şarapçılık ve balıkçılık.
Hagios Georgios Manastırı: Türkeli Köyü yakınlarındaki 17’nci yüzyıldan kalan manastırın kalıntılarına, merkezden yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz.
Yiğitler Köyü: Merkeze sadece iki km. mesafedeki Yiğitler Köyü Plajı, Avşa’nın en bilinen turistik beldesi.
Beyazsaray Koyu: Merkezden üç km. uzaklıktaki koy, adını bir zamanlar tek lüks otel olan Beyazsaray’dan alıyor. Koyun denizi temiz, plajı ise iri taneli kum.
Altınkum Plajı: Merkezden 15 dakika mesafede Yiğitler Köyü’nden hemen sonra
yer alan Altınkum, en popüler plaj. Sığ bir denize sahip ve adını altın renkli kumlarından alıyor.
Çınar Koyu: En büyük koyun adı, tarihi çınar ağaçlarından geliyor. Temiz suları ve sakinliğiyle gözde. Ulaşım, minibüslerle sağlanıyor.
Kadınlar Plajı:Yalnızca kadınlara açık Kadınlar Plajı, Yiğitler Köyü’nden 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Tavşanlı Plajı: Altınkum Plajı’ndan sonra karşınıza çıkan Tavşanlı, sığ denizi ve inceye yakın kumuyla ailelerin gözdesi.
Karadut Koyu: Adını çevresindeki dut ağaçlarından alan, iki plajı, tatlı içme suyu kaynağı, yemyeşil doğası ve sakin deniziyle tanınan koya, minibüslerle ulaşabilirsiniz.
Kumtur Plajı: Diğer koylara göre hafif dalgalı olsa da denizi temiz. Tek sorun, ulaşım. Toplu taşıma yok.
Nasıl gidilir? Kaça mal olur?
Yaz aylarında Avşa’ya her sabah 08.00, 09.45 ve 10.15’te Bostancı’dan kalkıp, Yenikapı’dan da yolcu alan feribotlarla ulaşabilirsiniz. 10.15 seferi, Avcılar’a da uğruyor. Cumartesi ve pazar günleri ek seferler var. Tek yön bilet fiyatları, 46 TL’den başlıyor.
Trakya’dan gelecekler için bağlantı noktası Tekirdağ. Ege ve Anadolu’dan insanı ise Erdek’ten geçebilir. Araçla ulaşım bu iki noktadan mümkün.
Konaklama konusunda seçenekleriniz pansiyon, apart oteller ve kamp alanlarıyla sınırlı. Çift kişilik odada kişi başı fiyatlar 50 TL’den başlıyor. Uzun süre konaklayacaklar için sezonluk kiralık evler bulunuyor. Nerede kalırsanız kalın, yerinizi mutlaka önceden ayırtın.
Adadan bir görüntü...
EĞLENCE
Gündüzleri sakin olan Avşa, geceleri farklı bir kimliğe bürünüyor. Gün boyu birbirinden güzel kumsallarında güneşin ve denizin tadını çıkarıp, tembellik edenler, günbatımıyla birlikte ilk ışıklara kadar açık mekanları doldurup, renkli gece hayatının keyfini çıkarıyor. Canlı müzik yapan mekanlardan publara, diskolardan türkü barlara kadar her türlü zevke hitap eden seçenekler var.
BİR DE FİLM...
1971 yapımı, başrollerini Türkan Şoray ve Ediz Hun’un paylaştığı ‘Mavi Eşarp’ filmi, sizi o yılların Avşa’sına götürecek. Gitmeden izleyin.
Fotoğraflar: avsa.bandirma.com.tr