Göz kamaştıran rengarenk süslemeler, sıcak şarap, kahve, ballı badem, yıldız, çam ağacı ya da Noel Baba şekilli çörekler, çeşit çeşit içecek ve tabii ki envai çeşit hediyelik eşya...
Her yıl kasım ayı sonuyla birlikte, Avrupa şehirlerini Noel heyecanı sarmakta ve küçük kulübelerden oluşan minik masalsı şehirler inşa edilmekte şehir meydanlarında. Avrupa için Noel demek aslında ‘Noel Pazarları’ demek ve siz de yeni yıl kutlamalarının en renkli kısmını ve büyüleyici kokusunu deneyimlemek istiyorsanız, valizinizi hazırlamaya başlayın.
Şimdi Avrupa’da ‘Noel Pazarları’ zamanı...
Nereden çıktı bu pazarlar?
‘Noel Pazarları’ yüzyıllar boyunca yorgun köylülerin tekdüze ve uzun kış gecelerini renklendiren yegane eğlence oldu Avrupa’da ama özellikle de Almanya’da. İlk pazarın 13’üncü yüzyılda Viyana’da kurulan ‘Aralık Pazarı’ olduğu söylenir. Rivayete göre, İmparator 11. Albert, dükkân sahiplerine kış bastırmadan birkaç günlük bir pazar için izin verir. Böylece köylüler soğuk kış aylarında ihtiyaç duyacakları şeyleri stoklama şansına sahip olur.
Pazar o kadar ilgi çeker ki, bir süre sonra Avrupa’nın her tarafında ‘Kış Pazarları’ kurulmaya başlar aralık aylarında. Yerel halk, ufak kulübelerde ürettikleri sepet, ahşap ürünlerin yanı sıra kestane ve çeşit çeşit ekmeği sunar. Zaman içinde ‘Noel Pazarı’ adını alır bu yerler. İlk örneklerin Münih, Bautzen ve Frankfurt olduğu söylenir ama Dresden’deki Strietzelmarkt’ın gerçek anlamda ilk Noel Pazarı olduğu kabul edilir genelde.
En ünlüsünden en çılgınına gidilebilecek adresler
Almanya / Berlin
l Berlin’in Noel Pazarları dünyanın en ünlüleri arasında.
Dresden
l 1434’ten bu yana kurulan Dresden Striezlemarkt aynı zamanda Christstollen’da çıktığı yer.
HInterzarten
l Kara Orman Hollental Vadisi’ndeki bir viyadüğün altında her yıl sadece 40 kulübeden oluşan minik ve sıra dışı bir pazar kurulmakta.
VIlshofen
l Yüzen Noel Pazarı da var. Bavyera bölgesine has tüm Noel ürünlerinin sunulduğu bu ‘Noel Pazarı’ Vilshofen şehrinde bir yolcu gemisinde kurulmakta.
Hamburg
l Hamburg’un ‘Kırmızı ışıklı’ bölgesi St. Pauli’deki Reeperbahn semtinde her yıl sıra dışı aktiviteleriyle ünlü bir noel pazarı kurulmakta.
Avusturya / Viyana
l Noel denilince akla ilk gelen şehirlerden Viyana. Wiener Weihnachtstraum am Christkindlmarkt, Marie Theresien Platz, Stephansplatz ve Spittelberg en bilinenleri.
Belçika / Brüksel
l Eski adı Marche Noël olan Plaisirs d’Hiver’de, 2 kilometreye yayılmış 200 kulübenin yanı sıra, buz pateni, dönme dolap, atlı karınca gibi klasikler de mevcut.
Bruges
l Tam bir Ortaçağ şehri olan Bruges, masalsı atmosferiyle belki de Noel için en uygun şehirlerden biri.
Çekya / Prag
l Ortaçağ atmosferinde Noel pazarlarıyla Prag sizi beklemekte. Old Town’la Wenceslas meydanlarında kurulanlar en ünlüleri ve araları sadece beş dakika.
Fransa / Strasburg
l 1570 yılından beri kurulan Christkindelsmärik Fransa’nın en eski Noel pazarlarından biri..
Hollanda / Valkenburg
l Caubergs’in yamaçlarındaki mağarada bu yıl 32. kez kurulacak pazar, Avrupa’nın en eski, en büyük ve en bilinen yeraltı Noel Pazarı.
İsveç / Stokholm
l Kendine özel Noel gelenekleri olan Stokholm’de Skansen ve Stockholm Gamla stan’daki Noel Pazarları en bilinenler.
İsviçre, Zürih
l Her gün binlerce kişiyi sevdiklerine ulaştıran Zürih tren istasyonu, aralık ayı geldiğinde kurulan 150 kulübeyle Avrupa’nın en büyük kapalı alan pazarlarından birine dönüşmekte.
Vazgeçilmez lezzetler
- Lebkuchen- Zencefil ve tarçınlı kurabiye
- Gebrannte Mandeln - Kavrulmuş ballı badem
- Bratwurst -Kızarmış sosis
- Christstollen-Bir tür noel keki
- Bethmännchen- Frankfurt’a özgü acıbademle hazırlanan kurabiye
- Mutzen- Hamur kızartması
- Bratapfel- Elma tatlısı
- Germknödel- Erik marmelatlı, vanilya sosuyla servis edilen bir tatlı
- Kandierte Äpfel- Elma Şekeri
- Krapfen- Krema dolgulu çörek
- Kartoffelpuffer- Patates mücveri
- Glühwein- Sıcak Şarap
- Eierpunsch- Bir tür yumurta likörü