Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’la sohbetimizi paylaşmaya geçtiğimiz hafta başlamıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Zeyrek’te Süleymaniye’nin muhteşem manzarası eşliğinde sohbet ederken, Süleymaniye’yi sormamak olmazdı. Malum herkeste burası da Sulukule’ye dönecek endişesi var. Ben de sordum.
Süleymaniye ne olacak?
Ergün Bey’de, “Süleymaniye, Osmanlı’nın kurduğu bir Türk Müslüman mahallesidir ve dünya miras alanıdır. Tarih boyunca sokak yapısı bozulmamıştır. Eski fonksiyonuna uygun olarak konut alanı olarak korunmalı, binalar orijinal hali korunarak, restore ya da ihya edilmeli. Sulukule’ye dönmesine izin vermeyiz. Şu anda bütün yetki İBB’de. Beraberce çalışmayı bekliyoruz” dedi.
12 yeni mekan
“Fatih’e 12 yeni kültür sanat mekânı kazandırdık” dedi Ergün Bey...
“Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalayarak, Devlet Tiyatroları’na FKSM’de bir sahne açtık. Yedikule Hisarı’nda ileride açıkhava sinema etkinlikleri, sergiler, konserler, söyleşiler de gerçekleştireceğiz. Zeyrek Akademi üniversite öğrencilerinin kullanımına açıldı. Tez sunumları dışında farklı eğitimler ve söyleşiler devam ediyor. Muhteşem bir Osmanlı medresesi olan Davutpaşa Medresesi’ni atıl olmaktan kurtarıp, canlandırdık, üniversite öğrencilerine tahsis ettik. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde halk oyunları eğitimi verilmekte. 13 tane kütüphane açtık. Günde 5 binden fazla genç yararlanıyor. Yenileri de yolda” diye de ekledi.
Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü
İstanbul’un barındırdığı kültür varlığının üçte biri sur içinde. Fatih sınırları içinde Sultanahmet, Süleymaniye, Zeyrek ve Kara Surları gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş dört yer var mesela. Sivil mimarlık örnekleri, Kapalıçarşı gibi ticaret yapıları, su yapıları, çok önemli dini yapılar var. “Neler yapılıyor?” diye sorunca, “Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nü kurduk. Suriçi’ndeki kültür varlığı sayısı 11 bin civarında. 7 bine yakın yapının güncel durumunu tespit ettik, fotoğrafladık. Bir de veritabanı oluşturuyoruz. Fatih Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemi’nde Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü sekmesini de etkinleştirdik. Kültür varlıklarını farklı katmanlar halinde, burada görüntülemeye açtık. Çalışma tamamlandığında Suriçi’ndeki kültür varlıklarına ait tescil, grup, proje, güncel durum, tarihçe ve güncel fotoğraflar, coğrafi bilgi sistemi üzerinde görüntülenebilecek.
Sahabe kabirleri
Yıllardır düzenlediğim turlardan biri de ‘Sahabenin İzinde’ isimli bir yürüyüş turu. Ergün Bey’e pandemi öncesi yaptığım son turda, misafirlerimin kabirlerin fiziki durumları, bilgilendirme tabelalarının olmayışı konusundaki yorumlarını aktarınca, konuyu hemen Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’ndeki çalışma arkadaşlarına aktardı. Kabirlerin durumlarının tespitini, takiben de yetkinin kimde olduğu öğrenilerek, gerek bakım gerekse tabela konusunda gerekenin yapılmasını istedi.
Hâl böyle olunca, bize de ilk fırsatta kabirleri tekrar ziyaret edip, “Eksiklikler giderildi mi?” diye bakmak düştü.
Bu arda Ergün Bey ile konuştuğumuz iki önemli konu daha var ki, onları detaylıca inceledikten sonra ayrıca yazacağım. Bunlardan ilki Zeyrek Akademi. Muhteşem bir merkez. Diğeri ise Encümen arşivinin dijitalleştirilmesi konusu.
Haftaya görüşmek üzere...