Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bizlere hayat veren, bizi büyüten, eğiten, seven, sevgiyi öğreten ama yoklarmış gibi davranılan, ezilen, üzülen, dövülen ve hatta öldürülen ve senede sadece bir gün hatırlanılan kadınların...
Benim hayatımın her yol ayrımında hep aklıselim kadınlar vardı yanımda, yamacımda. Öğrendim ki, bir kadın destekliyorsa sizi canı gönülden ve karşılıksız, hiç korkmayın, kesin başarılı olacaksınız. Ama bir kadın size karşı duruyorsa hiç şansınız yok, vazgeçin. Başaramazsınız.
Dünyanın dengesi
Bir düşünün kadınlar olmasa, ne olurdu diye?
Mesela en başta biz olmazdık. Eh doğal olarak çocuklar da olmazdı, gururla arkalarından baktığımız...
Ama daha da önemlisi, renkler, neşeler, heyecanlar, mutluluklar ve hüzünler olmazdı.
Her duyduğumuzda içimizi mutlulukla dolduran gülüşler olmazdı.
Öfkeler, hırslar, kıskançlıklar, üzüntüler, gözyaşları olmazdı.
Estetik olmazdı dünyada, nezaket de, düzen de!
Sanat, bugünkü sanat olmazdı. En güzel tablolara, heykellere bir bakın, hepsinin ilham kaynağı kadının estetikliği. En önemli romanların, filmlerin başkahramanları arasında kadınlar.
Özetle kaotik, siyah-beyaz bir dünyada, duygudan ve estetikten yoksun, amaçsızca nefes alıp veren, insan olduğunu düşünen, ama gerçekte sadece nefes alıp veren yaratıklar olurduk büyük bir ihtimalle...
KUŞAKK, bir başarı öyküsü
Kadınlardan bahsedip, başarılarından bahsetmemek olmazdı. “Nedir bu KUŞAKK?” diyorsanız, Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kısaltılmış halidir kendileri. 2017 tarihinde, kadınların üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılımlarını ve el emeklerini değerlendirmelerini sağlamak amacıyla o dönemki Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın desteğiyle kurulan KUŞAKK’ın başında bugün Şerife Atınç var.
Hediyelik eşyada geleneksel ve yerel ürünleri yok eden seri üretimin uzun vadeli zararını görmezden gelmek istemeyen; kadınlara istihdam sağlayarak, sahip oldukları üretim kapasitesini ve kültürel mirası ortaya çıkarmayı amaç edinen tam 105 kadının bir araya gelerek oluşturdukları bir kooperatif KUŞAKK.
Kuşadası’na özgü el sanatlarını da geliştirmeye çalışarak; hediyelik eşya, aksesuar, tekstil ve tarım ürünleri gibi geniş bir yelpazede hem yerel kalkınmanın önemini vurgularken hem de adil ve kaliteli üretimin mümkün olabileceğini göstermekte kurulduğundan bu yana...
KUŞAKK, STK’lar ve üniversitelerle de iş birliği içinde. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Leyla Yıldırım’ın desteğiyle Kuşadası’nın tarihi evlerinin çatı köşelerinde bulunan ve evleri gözetip kolladığına inanılan paçalı güvercinler kullanılarak, kooperatif üyesi kadınlara kumaş ahşap baskı eğitimleri verdi. Doğaya ve çevreye zararlı naylon poşet tüketimini azaltmak amacıyla alışveriş fileleri ve kuş motifli file üretimine başlayarak kendini tanıttı.
Kooperatif büyüyünce, Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nazlı Gürgan ile markalaşma çalışmaları yapan KUŞAKK, kurulduktan sadece bir yıl sonra 2018’de Kuşadası’nın kardeş şehirleri Sinai ve Marl’da hem Kuşadası hem de KUŞAKK ürünlerini tanıtmaktaydı.
2020’deyse Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte kooperatifçilik konusunda uzman bürokrat, akademisyen ve sektör temsilcilerini konuk ettikleri kooperatifçilik paneli düzenleyen KUŞAKK, kadının o zarif gücünün, en güzel ve başarılı örneklerinden...
Bir rüya olarak başlayan KUŞAKK’ın o birbirinden güzel ürünlerine artık herkes ulaşabilmekte.
Tek yapmanız trendyol’da açtıkları mağazaya uğramak. Kurumsal siparişleriniz içinse iletişim bilgilerine www.kusakk.com adresinden ulaşabilirsiniz. Aynı adresten sosyal medya hesaplarına erişmek de mümkün.
“Güzel yurdumun tüm kadınlarının Kadınlar Günü kutlu olsun!”