Oturdum masanın başına oturmasına da nereyi yazacağıma karar veremiyorum bir türlü. Aklıma Özge geldi. Özge Ersu kadim meslektaş, benden fazla gezenler kategorisinde ilk sırada... Profesyonel rehberlik, yazarlık, radyo yapımcılığı gibi pek çok şeyi aynı anda başarı ile yapabilen nadir insanlardan. “Nereyi yazayım bu hafta?” dedim. “Saraybosna sonbahar başı harikadır. Ben eylül başı yine gidiyorum. Orayı yaz” dedi. “Özge diyorsa vardır bir bildiği” dedim, bu hafta Saraybosna’yı konuk ettim Seyyah-ı Alem’e.
Öncelikle vize yok. Koy pasaportu cebine, iki saat sonra Saraybosna’dasın. Yaz sonu sonbahar başı en ideal zaman. Sonrası pek bir soğuk. Yabancılık çekmeyeceğiniz, her adımda tanıdık bir şeyler göreceğiniz bir coğrafya burası. Yabancı dil bilmiyorum derdi yok. En fazla üç adım sonra Türkçe konuşan birine mutlaka denk gelirsiniz. İnsanları misafirperver ve sıcakkanlı. Yemekler damak tadımıza uygun. Alışkanlıklar da benzer olunca, gezmek de rahat.
Nerede?
Saraybosna, Balkan yarımadasının batısında, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ ile komşu Bosna Hersek’in başkenti. Saraybosna Vadisi’nde Miljacka Nehri kıyısında kurulmuş olan şehirden ülkeye adını veren Bosna ve Zelyezniça nehirleri de geçmekte. Bu da doğal olarak şehri bir su ve köprüler şehri yapıyor.
Kaç gün ayıralım, nereleri gezelim?
Bir perşembe-pazar arasına yani 3 gece 4 güne sığar Saraybosna ve Mostar’ı keşfetmek.
İlk gün bırakın bavulları otele ve Başçarşı’yı keşfe çıkın. Sebil Meydanı, Başçarşı Camii, Merkez kütüphane, Latin Köprüsü, Kurşunlu Medrese, Morica Han, Gazi Hüsrev Bey Camii, Saat Kulesi ve Ferhad Paşa Camii ilk gün görülecek yerler listenizde olsun.
İkinci gün mutlaka Spasa Tüneli va da Umut Tüneli olarak da bilinen Saraybosna Tüneli’ni ziyaret edin. 1993 yılındaki Bosna Savaşı sırasında, kuşatma altındaki Saraybosna’yı havaalanına bağlayan 800 metrelik bir tünel bu. Savaş boyunca insanların tahliyesi ve yiyecek, ilaç ve cephanenin şehre ulaşması için kullanılan tünel bugün müze olarak ziyaretçileri ağırlıyor.
Şehrin bu yakasına gelmişken Kovaçi Şehitliği ve Alija İzzetbegoviç Mezarı’da ziyaret etmeyi unutmayın.
Üçüncü gün sabah erkenden düşün yollara. Mostar yaklaşık 2.5 saat uzaklıkta Saraybosna’ya. Yolda Koniçe’de bir mola verin, IV. Mehmet’in yaptırdığı Konjiç Köprüsü’nü görün, bir Bosna Kahvesi için. Sonrasında eski Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito’nun yaptırdığı, 24 tonluk atom bombasına dayanıklı, ‘İstanbul’ kod adlı gizli sığınağı gezin.
Köprüsü ile meşhur Mostar, Koniçe’ye 1.5 saat mesafede. Mostar’da görülecek yerler listesine Mostar Köprüsü’nü, Eğri Köprü’yü, Osmanlı döneminden kalma bir pazar olan Kujundziluk’u, Koski Mehmed Paşa Camii’ni, Biscevic Evi ve Karagöz Bey Camii’ni eklemeyi unutmayın.
Son gün yine sabahtan düşün yollara ve Saraybosna’ya dönmeden önce Blagay’a uğramayı unutmayın. Blagay, Mostar’a yaklaşık 15 km. mesafede küçük bir yerleşim ve Balkanlarda Sarı Saltuk tarafından kurulduğuna inanılan önemli tekkelerden Blagay Alperenler Tekkesi’ne ev sahipliği yapmakta.
Nerede kalalım, ne yiyelim?
Saraybosna’da Özge’nin tavsiyesi Swissotel oldu. Ben de Hotel Central diyeyim iki seçeneğiniz olsun. Mostar’a gelince Özge’nin seçimi Mostar Mepas. Bir diğer seçenek arasanız Pansion Villa Cardak’a bakabilirsiniz. Yerel tatlar konusuna gelirsek, Cevapcici, Bosanski Lonac, Burek, Begova Supa, Klepe, Pljeskavica’yı tadılacak lezzetler listenizde olsun. Cevizli elma tatlısı olan Tufahija’yı da denemeyi unutmayın.
Kaça mal olur?
Maddi ve manevi yorulmamanız için benim tavsiyem, bir paket tura katılarak, her iki şehrin tadını profesyonel bir rehber eşliğinde çıkarmanız. Dört günlük lüks programlar, uçak hariç bin euro civarında. “Yok ben kendim giderim” diyorsanız, beş yıldızlı otel fiyatları gecelik 200 euro, uçak biletleri ise 200-250 euro aralığında. D segmentinde bir aracın günlük kira bedeli ise 90-110 euro arasında, SUV kiraları da 140 euro ve üzeri. Yerel rehberlerin ücretleri, 2-3 saatlik yürüyüş turları için kişi sayısına bağlı olarak 65-190 euro arasında. Son olarak bir de Özge’nin güzel bir Saraybosna tanıtım videosunu paylaşıp noktayı koyalım:
https://youtu.be/JO6lm_BlOU0