Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

İstanbul’un koynunda laledan gibisin

Selvilerin gölgesinde mahzun gibisin

Hatıralarda yaşayan yer unutulur mu hiç

Güzeldin, güzelsin, güzelsin Haliç

Fetihten bu yana mağrur gibisin

Şarkılarda yaşayan yerler unutulur mu hiç

Güzeldin, güzelsin, güzelsin Haliç

Suların gece gümüş akşam altın gibisin

Minarelerinden göğü yakarır gibisin

Sultanların unutulur mu hiç

Güzeldin, güzelsin, güzelsin Haliç

Tarlabaşı’ndan Unkapanı’na inerken Melihat Gülses’in sesi doldurdu arabanın içini. Gayriihtiyari sağa çevirdim kafamı ve kavuşmaya başlayan güneşin ışıkları içinde pırıldayan bir Haliç karşıladı beni. Kulaklarımda Cahit Atasoy’un mahur makamında bestelediği Doğudan Bayülgen’in şiiri, önümde altın renginde bir Haliç, vazgeçtim peşinde koşuşturmaktan dünya işlerinin, kıvrıldım ilk sokaktan Kasımpaşa’ya doğru ve kayboldum gittim tarihin, hikayelerin ve efsanelerin arasında bir kez daha…

Haberin Devamı

HALİÇ’İN KUZEYİNDE  BİR GEZİNTİ

Haliç mi yoksa Altın Boynuz mu desek?

Argos kralının kızı İo ile Zeus’un aşkını yazmıştık 14 Şubat’ta. Hani Zeus, genç sevgilisini Hera’nın öfkesinden korumak için beyaz bir inek haline dönüştürmüştü. Bunun üzerine Hera da İo’yu sürekli rahatsız etmesi için bir at sineği yollamıştı. İşte bu sinekten kaçarken İo başını bir sağa bir sola sallamakta, boynuzlarını oradan oraya vurmaktaymış. O kadar şiddetli vuruyormuş ki toprak ayrılmış, geçtiği yerlerde derin yarıklar oluşmuş ve bugünkü Haliç oluşmuş. Yedi düvel, İo’nun altın renkli boynuzlarından esinlenerek verilen Altınboynuz diye bilmiş oraları...

Bugün ise, Kağıthane ve Alibeyköy derelerinin birleştiği bölgede, tabanın çökmesinin

HALİÇ’İN KUZEYİNDE  BİR GEZİNTİ
ardından oluşan alanın deniz sularıyla dolması sonucu ortaya çıkan, iç limanın Tarihi Yarımada ile Pera arasındaki doğal sınırın adıdır Haliç. Güney kıyısında Eminönü, Unkapanı, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Defterdar, Eyüp, kuzeyinde ise Karaköy, Kasımpaşa, Hasköy, Halıcıoğlu ve Sütlüce öne çıkar bu doğa harikasının...

Unkapanı’ndan Alibeyköy’e Kuzey Haliç

Önümüzdeki günlerde Haliç kıyılarını İstanbul’u keşfetme meraklılarıyla buluşturmayı hedeflemiş farklı programlar var. Mesela Boğaziçi’nden sınıf arkadaşlarım Yeşim ve Gizem’in, Arts Club Istanbul’u bunlardan biri. Diğeri ise günlük İstanbul turları denildiğinde tüm dünyada ilk akla gelen isim olan, Madonna’dan U2’ya kadar pek çok ünlüyü ağırlayan Plan Tours... Eğer amacınız tüm detayları ve hikayeleriyle Kuzey Haliç’i keşfetmekse, kesinlikle profesyonel rehberli bir yürüyüş gezisine katılın derim. Yok tek başına gezmekten hoşlananlardansanız, kaba hatlarıyla Kuzey Haliç rotası aşağıdaki gibi... Öğle yemeği için farklı seçenekler mevcut. Siz de benim gibi esnaf lokantası sevenlerdenseniz, Koç Müzesi’nin karşısındaki Lale Lokantası kesinlikle hoşunuza gidecektir.

Haberin Devamı

HALİÇ’İN KUZEYİNDE  BİR GEZİNTİ

Hasköy’deki Musevi mirası

Taksim’den Şişhane’ye oradan da Kasımpaşa yönüne devam ederseniz, hemen sonrasında Yahudilerin ilk yerleşim bölgelerinden biri olan Hasköy karşılayacak sizi... Tarihle bugün arasında sıkışmış, bir zamanlar Türk, Yahudi, Rum ve Karaylar’ın huzur ve barış içinde yaşadığı Hasköy’de de 6-7 Eylül olayları derin izler bıraktı. Her ne kadar Yahudi evlerine ve sinagoglara zarar gelmediyse de her şey değişti. 1955 Eylül’ünde birçok yerde olduğu gibi burada da göç başladı. Vakti zamanında 20 binden fazla Musevi’nin ikamet ettiği ve nerdeyse her sokağında bir sinagogun olduğu Hasköy’de, bugün sadece Maalem Sinagogu var. O da Şabat dualarında ve bayramlarda açık.

Haberin Devamı

HALİÇ’İN KUZEYİNDE  BİR GEZİNTİ