Sanal geziler dünyasında yaptığımız yolculuğa bu hafta da devam ediyoruz. Pandemi sonrası siber uzayda bu sanal geziler pek bir popüler oldu. Bir YouTuber seti, bir de gimbal edinen geçiyor kameranın karşısına ve başlıyor sosyal medya üzerinden sanal geziler yapmaya. Anlatılan safsataları dinleyince tüyleri diken diken oluyor insanın... Zaten bu konuda birbirinden farklı konseptlere sahip düzgün örnekleri bulup, sizlerle paylaşmak düşüncesi de bunun sonucunda oluştu.
Kadim dost Ahmet
Bu haftaki yazı için masa başına geçmiştim ki telefonuma mesaj geldiğini bildirdi benim üstün akıllı saatim. Daha az akıllı telefonumu kağıt ve kitap yığınları arasında bulup, 1001 Istanbul’un nisan ayı sanal gezi programını paylaştığını görünce, bu haftanın konuğu da kendiliğinden belli olmuştu. Hazır telefon elimdeyken hemen aradım Ahmet Faik Özbilge’yi.
Sıra dışı rota ve konularda yaptığı İstanbul turları ve Bizans okumalarını pandemi ile beraber sanal ortama taşıyanlar arasında ‘1001 Istanbul’ da. “Nasıl başladı bu İstanbul turları?” dedim. “Aslında ilk adım 2005’te Fener Balat Ayvansaray kitabını yazmamla atıldı diyebiliriz. Kitapla birlikte ben de rehber olarak klasik turlardan, uzmanlık gerektiren kültür turları dünyasına adım atmış oldum” diyerek, anlatmaya başladı.
‘Yaramazof Kardeşler’
Takvimler 2007 yılını gösterirken, Ahmet arkadaşı ve de meslektaşı Burhan Dursun ile beraber, rehberliğin yanı sıra Radyo İstanbul’da ‘Yaramazof Kardeşler’ adında bir şov programı yapmaya başlar. “Neden Yaramazof?” dedim “Biraz absürt bir komedi programıydı, kelimelerle oynardık, işimiz yaramazlıktı. Haliyle, Dostoyevski’nin Karamazov’u oldu Yaramazof” dedi ve devam etti: “Çok da eğlendik, fakat radyodaki problemler ve turizm sezonunun, dolayısıyla da de bizim turların başlaması sebebiyle devam etmedik” dedi.
‘1001 Istanbul’
10 yıl kadar önce de yabancı turistlerle Anadolu’yu adım adım gezdiği turları iyice azaltıp kendini İstanbul’u keşfe ve de anlatmaya adar Ahmet Faik Özbilge... TIT Topkatours’la yaptığı turların takipçileri artınca ekibe, Hüseyin Avni ve diğer dostlar eklenir. 2014 itibarıyla İstanbul’un sonsuz yüzünü keşfedip insanlara anlatma isteklerinden yola çıkıp, şirket olarak tüm turları ‘1001 İstanbul’ adı altında toplarlar. Bu arada “Genç nesillerin kültürel gelişimlerine katkımız olsun” deyip, 25 yaş altı lise ve üniversite öğrencilerine ücretsiz geziler düzenlemeye başlarlar.
Bizans Okumaları
2015’ten bu yana eylül-haziran arasında, 1001 Istanbul ekibi olarak Bizans Okumaları adı altında gerçekleştirdikleri kitap okumalarında onlarca kitap okunur, anlatılır, konuşulur. “Nereden geldi aklına bu fikir?” deyince, “Rehberlik hayatım boyunca çok sayıda İstanbul ve Bizans ağırlıklı kitap biriktirmiş ama çoğunu okumaya fırsat bulamamıştım. Bunları okuyup insanlara anlatacağımı ilan edersem, hem kendim, hem de bu konularla ilgilenenler için çok faydalı bir iş yapmış olurum dedim ve ortaya Bizans Okumaları programı çıktı” deyip, kahkahayı bastı.
Yeniden mikrofonda
İstanbul kültür turları ve Bizans Okumaları devam ederken, 2017’de kendilerini bir kez daha mikrofon önünde bulurlar. Bu kez Kent FM’de ve ‘Yaramazof Kardeşler’le 1001 İstanbul’ adıyla. Dönüşümlü olarak programı yapan ekip Burhan Dursun, Asiye Saklım, Ahmet Faik Özbilge, Cem Cinol, Hüseyin Avni ve Hayri Birinci’den oluşmaktadır ve pandemiye kadar çok değerli dostları konuk ederler.
Ve pandemi...
Yasakların başladığı 2020 ilkbaharından yaza kadar geçen üç ay boyunca, neredeyse her akşam çok değerli konuklarla sanal turlar ve sohbetler yapar 1001 Istanbul. Gezilerin tekrar başlamasıyla da, rotalarını hayatları pahasına pandemiyle mücadele eden sağlıkçılarımıza ücretsiz olarak açar. Aralık 2020 itibarıyla ‘Yaramazoflar’la 1001 İstanbul’ programını da siber uzaya taşırlar.
Bizim köşenin son satırına geldik yine. İlginizi çektiyse detaylı bilgi www.1001istanbul.com adresinde...
Haftaya kısmetse İtalya’ya uzanacağız, sanal olarak...
Bekleriz!