Antik Yunanca’da gastros ‘mide’ ve namos ise ‘kural, yasa, kanun’ demek. Mide kanunu yani... Yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, iyi ve doğru yeme bilimi. Yeme işinin kültürle harmanlanmış hali gastronomi
için “Doğru yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve insanların bundan keyif almasını sağlama sanatı” yazıyor bir kaynakta. Özetle yemek pişirmek ve aşçılıktan çok daha fazlası gastronomi. Amma velakin ne yapalım ki yurdum insanı konuya mesafeli kalmayı tercih ediyor. Yemek pişirme sanatının temelleri Mezopotamya’da atılmış, Anadolu’da gelişmiş olsa da gastronomide başarılı olamayışımızın nedenlerinden biri de bir ihtimal bu mesafeli duruş.
Umut verici olan ise, bu duruşu değiştirmeye, Türk mutfağının uluslararası bir oyuncu olmasını sağlamaya çalışan güzel ve başarılı çabaların her gün artıyor olması.
Gastromasa Gastronomi Konferansı
Güzel yurdumun doğal ve tarihi güzelliklerini, yerel lezzetlerini göstererek, gastronomiyi turizme entegre etmek, otel, restoran profesyonellerini, yöneticilerini, yatırımcıları, yerli ve yabancı şefleri ortak bir platformda buluşturup; Türkiye’de gastronominin gelişimine katkı sağlamak amacı ile 2015 yılından bu yana gerçekleştirilen bir gastronomi konferansı var, Gastromasa.
Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtırken, dünya gastronomisini Türk gastronomisiyle buluşturuyor her yıl. Bu yıl altıncısı düzenlenen konferans ‘Tasarım’ teması ile Michelin yıldızlı dünyaca ünlü şefleri ve yeme içme tutkunlarını geçtiğimiz pazar günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi.
Dünya gastronomisinde fark yaratan 21 başarılı şefin katıldığı konferansın ana sponsoru daha önceki yıllarda olduğu gibi, Türk şeflerinin gelişimine katkıda bulunarak, dünyada hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Metro Türkiye idi.
Gastronometro
Metro Türkiye bünyesinde bu amaçla 2015 yılında açılan ve gastronomi profesyonellerine yönelik bir eğitim, gelişim ve aktivite merkezi var, Gastronometro. HoReCa (Hotel-Restoran-Kafe) profesyonelleri ile uluslararası gastronomi dünyası arasında iletişimi sağlamak, güzel yurdumuzun tadlarını uluslarası alanda tanıtmak.
Düzenlediği ya da destek verdiği ve bir kısmına Michelin yıldızlı şeflerin de katıldığı etkinlikler ile gastronominin gelişmesine ve tanınmasına
katkı sağlıyor.
Gastronometro’daki etkinlik
Gastronometro 6 Kasım’da Gastromasa Konferansı kapsamında, uluslararası gastronomi dünyasından Michelin yıldızlı Dabiz Munos, Antonio Bachour ve Oriol Castro, Vladimir Mukhin gibi şeflerin de katıldığı ve UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda bulunan illerimize ait özel lezzetlerden, yerel ürün eşleşmeleri ve Türk sokak yemeklerine kadar birçok eşsiz lezzetin yer aldığı özel bir etkinlik düzenledi.
Afyonkarahisar’dan Musakka Restaurant, Edremit’ten Bahar Lokantası ve Antalya’da ilk akla gelen isim olan 7 Mehmet bu etkinlikte özellikle kenara not aldıklarım oldu.
Murat Güllü ile baklavanın dayanılmaz cazibesi ve baklava üzerine akademik çalışmaları konuştuk. Üç vakte kadar harika bir baklava yazısı görürseniz şaşırmayın.
Değerli dostum, Vedat Başaran ile turizm ve gastronomi üzerine konuştuk. Ben ona kahveye uğramaya o da üniversiteye benim dersime katılmaya söz verdi.
Kahve demişken, Sevgili Vedat ile kahve sohbetimizi yaparken, Murat Kolbaşı ve değerli eşi Rima Kolbaşı’da bize katıldı. Türk kahvesi konu olunca, kahve makinası olarak akla gelen iki markadan biri Arzum’un Okka’sı. Kahve, Türk kahvesi, kahve makinaları, Okka’nın ortaya çıkışı, Türk markalarının başarıları üzerine sohbet ederken, bir de Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği olduğunu öğrenince, ilk fırsatta Murat Kolbaşı ile bir kahve içimi için bir araya gelip, sonrasında kahve üzerine de detaylı bir yazı yazmayı not aldım kara kaplı deftere.
Yakalamışken Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng ile de sohbet eğledik. Türk şeflerinin gelişimine katkıda bulunarak dünyada hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak amacı ile şeflerle iş birlikleri yaptıklarını ve onları bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri platformlarda bir araya getirmeye önem verdiklerini, Gastromasa’ya da yerli ve yabancı birçok şefi ağırlama, mutfak kültürümüzü tanıtma fırsatı buldukları için ilk yıllarından bu yana destek verdiklerini anlattı.
Her birine gastronomi ile ilgili paylaştıkları değerli bilgiler için tekrar teşekkürler...