Geçtiğimiz hafta Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ile Zeyrek’te kahvaltıda buluştuk. Güncel siyasete hiç girmeden İstanbul’u, doğal olarak en çok Fatih’i konuştuk. Geçmişte neler yanlış yapılmış, yarını düşünerek bugün neler yapılmalı...
Hoş ve dolu dolu geçen sohbetimizin ilk bölümü aşağıda.
İstanbul ve Fatih
“İstanbul ve Fatih” dedim Ergün Bey’e ilk olarak. “Dünyanın her yerinde İstanbul dendiğinde akla gelen yer ve siluet burası. Ancak uzun yıllardır süregelen, bizim kuşağa mal edilemeyecek müthiş bir sosyo-ekonomik ve kültürel tahribat var. Peyami Safa’nın ‘Fatih-Harbiye’sindeki sorunlarla bugün arasında büyük fark yok. Vatan, Millet ve Kennedy ile Atatürk Caddesi bugün Fatih’i altından kalkılamaz sorunlarla baş başa bırakıyor. Burası yarımada ve son nokta, geçmişte planlama ona göre yapılmalıydı. Ama baktığımızda Fatih transit yolların merkezi durumunda” diye özetledi.
Turizm
Ve devam etti: “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne İstanbul’dan giren dört tarihi bölge de sur içinde. İstanbul’da turizm yükünü Fatih taşıyor. Sultanahmet, Eminönü, Fener, Balat hepsi ilçe sınırları içinde. Fatih nicelik olarak iyi bir noktada ama; hikaye, nitelik, marka, fiyatlama konularında eksiklerimiz var ve bunu Fatih Belediyesi’nin tek başına çözmesi mümkün değil. Farklı kurumların sorumluluk alanlarına giren konular ve ortak çalışma gerekmekte.”
Yeni düzenlemeler lazım
Kültür turlarıyla gelen turistlerin Sultanahmet’e ulaşımında yaşadıklarını aktardığımda, “En acil sorunlardan biri bu. Sultanahmet’e Çatladıkapı’dan otobüsle turistleri ulaştırmaya çalışıyoruz. İndirme-bindirme ile giriş-çıkış noktaları gerekiyor. Teşhis belli, tedavi konuşulmalı. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Turizm ve Kültür Bakanlığı’yla ortak bir çalışma yapılması gerek” diye cevapladı sayın başkan.
Tren yolu çok yakında
Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre Kazlıçeşme-Sirkeci tren yolunun 2023’ün ilk altı ayı içinde bitmesi bekleniyormuş. Nostaljik bir trenle Kazlıçeşme’den 17 dakikada Sirkeci’ye ulaşılabilecek. Artık tek hat kullanılacağı için de rota üzerinde bir de 6.5 km.’lik bisiklet ve yürüyüş yolu da açılacakmış. Böylece sur dışında kalan turistlerin bir kısmı Kazlıçeşme’den trenle Sultanahmet bölgesine ulaşabilecek. “Sorunu çözmez ama yardımcı olur” diyor Ergün Bey.
Yedikule yeniden kazandırıldı
“Hisarı ciddi bir şekilde ele aldık. 1.5 yıldır çalışıyoruz. Önündeki karakolu başka bir yere taşıdık. 20 yıldır şehrin hafızasında olmayan Hisar, şehre ve turizme kazandırıldı. Bu sene kültür sanat sezonunu da piyanist Güldiyar Tanrıdağlı konseri ile burada açtık.
Bu arada gravürlerde gördüğümüz, bugün artık olamayan kuleler de İstanbul siluetine kazandırılacak. Üç kule için kurul onayı çıktı, dördüncü için bekliyoruz. Altınkapı çok önemli bir değer. Bostan ve mezarlığın olduğu alana el atamadık ama artık hisar içinden ufak Altınkapı ile büyük Altınkapı arasındaki alana ulaşıp, gezmek mümkün.”
Ergün Bey’le sohbetimizin ikinci yarısında Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü, Zeyrek Akademi, kütüphaneler, kültür-sanat ve Fener-Balat olacak. Bekleriz.
Rahatsızlığını öğrendiğim Fatih Belediye Başkanı Sayın Ergün Turan’a şifa dileklerimi iletiyorum.