Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Tam bir sene önce yine bu tarihlerde yukarı Mezopotamya’nın verimli topraklarını gezmiş ve “Ön yargılarınızı evde bırakıp, tarih boyunca onlarca farklı medeniyetin hüküm sürdüğü; farklı dillerin, çan sesleriyle ezanın birbirine karıştığı, geniş ve bakımlı caddeleri gençlerle dolup taşan, birbirinden çekici kafeleri, modern alışveriş merkezleri, şık binaları ve restoranlarıyla hak ettiği ilgiyi göremeyen Diyarbakır’ı bir hafta sonu keşfe çıkın, pişman olmayacaksınız” diye yazmıştım.

Diyarbakır’da Roma sınır garnizonu: Zerzevan

Altın Elma beşinci kez Türkiye’de

Haberin Devamı

Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nin (ATURJET) bu konudaki çabaları ilk meyvesini verdi ve Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu FIJET, Diyarbakır Turizm Platformu’nun daveti üzerine, 27-30 Nisan tarihleri arasında yönetim kurulu toplantısını bu kadim şehirde yaparken, programa 19’u yabancı 36 yazar ve gazeteci katıldı, kenti ama özellikle de Zerzevan’ı gezdi ve yazdı.

Yönetim kurulu toplantısı sonrasında ise FIJET Başkanı Tijani Haddad, Diyarbakır’ın sahip olduğu tarih, doğal güzellik ve misafirperverliğin tüm yönetim kurulu üyelerini derinden etkilediğini ve yönetim kurulu olarak 2018 Altın Elma ödülünü Diyarbakır’a verme kararı aldıklarını da açıkladı.

Diyarbakır’da Roma sınır garnizonu: Zerzevan

Zerzevan kazılarıyla ilgili detaylıbilgi için www.zerzevan.com Fotoğraflar: Zerzavan Kazıları Arşivi

Nasıl gidilir?

Sasani hükümdarlarının batıya yaptığı seferlerde kullandığı, Şanlıurfa’dan Nusaybin’e uzanan yol üzerinde, 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepede 60 dönüme yayılan, inanılmaz güzellikte bir antik yerleşim Zerzevan... Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en uç sınırı. Önünden geçen antik ticaret yoluna hakim, tüm vadiyi kontrol altında tutan önemli bir Roma sınır garnizonu.

Zerzevan, Diyarbakır’la Mardin’in neredeyse tam ortasındaki Çınar ilçesi sınırları içinde... Diyarbakır’dan arabayla yola çıktıktan yaklaşık 45 km. sonra Mardin il sınırına ulaşacaksınız. Duble yolda uygun olan ilk noktada U dönüşü yaparak 200 metre kadar geri dönün. Sağınızda kalıntıların bulunduğu tepeye çıkan yolu göreceksiniz. Otoparka arabanızı park ettikten sonra yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş beklemekte sizi Zerzevan’a varmak için.

Haberin Devamı

Görülecek yerler

Surlarla çevrili Zerzevan’ın güneyinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, arsenal ve kaya sunağı gibi mimari kalıntılar yer alırken, kuzeyindeyse cadde-sokaklar ve konutlar, su sarnıçları, yer altı ibadethanesi, sığınağı, Mithras Tapınağı ve daha birçok yapı bulunmakta. Surların dışındaysa şehre su sağlayan kanallar, sunu çanakları, taş ocakları ve nekropol bulunmakta.

40 kişilik olduğu düşünülen ve ana kaya oyularak yeraltına inşa edilmiş Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırındaki ilk ve tek Mithras Tapınağı’nda bulunan Aramice yazıt ve semboller, bugün bile görülüyor. M.S. 2’nci ve 3’üncü yüzyılda Roma İmparatorluğu’nda özellikle de askerler arasında oldukça yaygın ve törenleri de gizli olan Mithras dinine sadece erkekler kabul edilmekte... Katılacak kişinin önce 12 eziyeti çekmesi, sonrasında ise yedi aşamada tamamlaması gerekmekteydi.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da Roma sınır garnizonu: Zerzevan

Bir Roma tatlısı tarifi

ATURJET ve FIJET üyelerini kazı alanında ağırladı kazı başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun... Hem kazı alanını gezdirdi hem de 2014’ten bu yana yapılanları anlattı. Bununla da kalmadı, bizlere bu eski Roma Garnizonu’nda antik bir Roma tarifiyle yapılmış adı Globi olan bir Roma tatlısı da ikram etti. Denemek isteyenler için malzeme listesi ve tarifi aşağıda.

Tüm Annelerin Anneler günü şimdiden kutlu olsun!

GLOBİ TARİFİ

Malzemeler: 250 ml. süt, 2 yemek kaşığı irmik, 3 yemek kaşığı bal , 120 gr. tuzsuz lor peyniri, Yeterince susam, Zeytinyağı

Yapılışı: Sütü kaynatın. İçine irmiği dökün ve karıştırın. Lapalaşan karışımı bir kabın içine boşaltın ve soğumasını bekleyin. İçine lor peyniri, 1 kaşık bal ve 2 kaşık susam ekleyin. Macun kıvamına getirip ceviz büyüklüğünde lokmalar yapın. Kızdırılmış zeytinyağında hazırladığınız lokmaları kızartın. Yağını süzerek üzerlerine 2 kaşık bal ve susam ekleyin. Antik Roma tatlınız Globi servise hazır. Afiyet olsun!