Takvimler 1902 sonbaharını gösterirken; Medine Muhafızı Osman Paşa’nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket, mahalle arkadaşlarıyla Beşiktaş Serencebey’deki konaklarının bahçesinde barfiks, paralel, güreş, halter ve jimnastik olmak üzere çeşitli sporları yapıyordu. 1903 Mart’ına gelindiğinde, özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü’nü kurdular. 31 Mart Olayları sonrasında, 1909’da Hareket Ordusu, İstanbul’a giden Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, Serencebey’li gençlerle spor yapmaya başladı. Bir süre sonraysa kulüp, Merkezi Fuat Bey’in Ihlamur’daki evinin altına taşındı. Branşlar arttı ve adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü oldu.
İlk tescil edilen spor kulübü
Çok değil, sadece iki sene sonra, 1911’de Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle, Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü spor tarihimizin tescil edilen ilk kulübü haline geldi. Armasında ay-yıldız taşıma hakkı ve onurunu sahip tek spor kulübü olarak tarihe geçti. Ardından kulüp merkezi Akaretler’e taşındı. Futbola 1910’larda başlayan ilgi gittikçe arttı, 1911 Ağustos’u geldiğinde aynı semtin takımları olan Valideçeşme ve Basiret; Ahmet Şerafettin Bey’in girişimleriyle Beşiktaş’a katıldı ve futbol şubesi, resmi faaliyete başladı.
Sporcu sayısı artınca Mehmet Şamil Bey, kurucular heyetini topladı ve bir rozet yaptırma kararı alındı. Aynı toplantıda kulüp renkleri de tabiatın birbirine zıt iki ana rengi siyah ve beyaz olarak belirlendi. 1908’e kadar kullanılacak armada altta 1906, üstte Beşiktaş yazarken, sağda ‘J’, solda ‘K’ harfleri vardı.
Kara Kartallar zamanı
1940-1941 sezonunda liderliğini sürdüren Beşiktaş, bitime beş hafta kala, 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı’nda Süleymaniye’yi ağırladı. Farkla önde olmasına rağmen, hücumların ardı arkası kesilmedi. Tam o anda Şeref Stadı tribünlerinde balıkçı Mehmet Galin’in sesi çınladı: “Haydi Kara Kartallar, hücum edin Kara Kartallar.”
Voleci Şeref’in voleyle attığı üç gole kaptan Hakkı’nın, Şakir’in ve Şükrü’nün birer golü de eklenince, Beşiktaş sahadan 6-0 galip ayrılır. Artık adı ‘Kara Kartallar’dı.
Dedik ya, ‘Beşiktaş ilklerin takımı’ diye, doğal olarak ilk müze de Beşiktaş tarafından bu yılın şubat ayında Vodafone Park’ın içinde açıldı. Kadınlardan oluşan bir ekibin imzasını taşıyan müzenin müdürlüğünü Canan Cürgen üstlendi. Türk sporunun pek çok değerli anısını gelecek nesillere taşımayı hedefleyen müze, sadece Beşiktaş’ın kupalarının sergilendiği bir yer değil, Kara Kartallar’ın şanlı tarihini fotoğraflarını ve eşyalarını, dijital uygulamalar ve artırılmış gerçeklik desteğiyle ziyaretçilerine aktaran, bin 650 metrekarelik bir deneyim merkezi. Ayrıca yüzde 100 engelli ve çocuk dostu.
19 Mayıs kapısındaki girişte sizleri müzenin iki pırıl pırıl rehberi Cansu ve Çağıl karşılıyor. Kulübün 1903’te Serencebey’le başlayan ve günümüze kadar süren 114 yıllık onurlu tarihi, ilkleri ve başarıları kronolojik olarak 10 yıllık kesitler halinde hemen solda. Orta alandaysa şampiyon takımla fotoğraf çektirebilirsiniz. Alt kata indiğinizde, kulübün ilkeleri ve Atatürk var. Malum Atatürk, Akaretler’de kulübün komşusudur ve rivayete göre, İstanbul’dan ayrılırken annesini Beşiktaşlı sporculara emanet eder. Sonrasında ise tarihin içinde kaybolmaya bırakın kendinizi.
Logolar, flamalar, efsanelerin eşyaları, etkileşimli ekranlar ve yine 10’ar yıllık dilimlerde başarılar, kupalar, formalar, efsane başkan Süleyman Seba’nın odası, yedek kulübesi, kulübün marşlarını söyleyebileceğiniz karakoe odası, dünya futbol tarihine geçen 142 desibellik rekor coşkusunu yaşayabileceğiniz bölüm, yıldız futbolcularla fotoğraf çektirerek e-posta adresinize gönderebileceğiniz alanların hepsi bu katta. Her noktada çocukların müzeyi deneyimleyebileceği aktiviteler ve ek olarak sadece onlara özel bir bölüm de var. Ama bence en güzel kısmı, Vodafone Park’ta rollercoaster’la yolculuğa çıktığınız Kartal Uçuşu adlı sanal gerçeklik. Denemeden çıkmayın derim.
Müzeyi eylüle kadar, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında, salı günleriyse 21.00’e kadar gezebilirsiniz. Detaylı bilgi için: www.bjk.com.tr
Yürüyüş turu
Serencebey’den Vodafone Park’a ‘Beşiktaş’ın Ayak İzleri Yürüyüş Turu’, temmuz ayında başlıyor. Tarihler ve kendi gezmek isteyenler için tur rotası hafta içinde Instagram’da sadiccuneyt adresinde olacak.