Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Sonbahar tüm güzelliği ile kucakladı ülkemi. Okullar açıldı, yurdum insanı memleketine döndü, yazlıklar boş, sahiller sessizleşti. Bir daha ki yaza kadar evdeyiz artık diyenleri duymaktayım son günlerde. Gerçekten bitti mi gezme ve yeni yerleri keşfetme, tatil dönemi? Neden yazla sınırlıyoruz kendimizi? Güneşli havalar bizle vedalaştı diye, biz de gezme, tozma ve tatille vedalaşmak zorunda mıyız? Şekilden şekile giren bulutlar, 2-3 damla su, biraz rüzgar engel mi bize?

Esasında tam da gezme zamanı bu aylar. Sıcağa yapacak bir şey yok ama soğuğa ve de yağmura önlem almak mümkün. Sağlam bir çift ayakkabı, sıcak tutan çoraplar, kıyafetler ve de kaliteli bir yağmurluk. Hepsi bu kadar…

Haberin Devamı

Bu hafta İstanbul çevresine bir göz atarak başlayalım. İlerleyen haftalarda yurdumun diğer kentleri ile devam ederiz.

Mudanya’yı herkes bilir. Okul sıralarında öğreniriz adını Bursa’nın bu önemli ilçesinin. 3-11 Ekim 1922 günleri arasında yapılan Mudanya Mütarekesi bu küçük şehri yakın tarihimizde çok önemli bir oyuncu yapmıştır.

Tarihi MÖ 7’nci yüzyıla dayanan şehri 12 İyon şehir devletinden biri olan Kolofonlular kurar. İlk adının Myrleia olduğu kabul edilir. Şehir MÖ 4.yüzyılda Makedonya Hükümdarı Philippos tarafından alınır ve sonrasında yakılıp yıkılır. Aynı dönemde Kios’u yani bugünkü Bursa’yı da alır Philippos. Sonrasında da ona yardım eden Prusias’a verir. Prusias da Kios’a kendi adını verirken, buraya da Philippos’u kızı olan karısı Apame’den adından yola çıkarak Apameia adını verir. Anadolu’daki bu ilk Roma kolonisi 13’üncü yüzyılda İstanbul’u da işgal eden dördüncü Haçlı Ordularının kontrolüne geçer. Adı da değiştirilir ve Montaneia olur. 14’üncü yüzyılda artık Osmanlı’dır Mudanya ve Bursa’nın limanı olarak önemli bir rol üstlenir. Kurtuluş Savaşı sonunda ise Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atan bir anlaşmaya ev sahipliği yapar şehir, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na.

Bilinen ama tanınmayan Mudanya

Nasıl gidelim, nerede kalalım?

Araba ile gitmek, daha rahat gezmek açısından en iyi seçenek. İstanbul-Mudanya arası yaklaşık 180 km. ve araba ile yaklaşık 2.5 saat sürmekte.

Haberin Devamı

Ben otobüs ile giderim diyorsanız önce Bursa’ya oradan da belediye otobüsleri ya da dolmuşlarla Mudanya’ya geçmek mümkün.
Bir diğer senek ise deniz otobüsü. Hem BUDO hem de IDO’nun seferleri var. Sirkeci’den kalkan BUDO ya da Kadıköy/Yenikapı’dan kalkan İDO yaklaşık 2 saat sonra Mudanya ‘da.

Konaklama için ise tavsiyem eski Tren Garı binasındaki Montania Hotel.

Bilinen ama tanınmayan Mudanya

Nereleri gezelim?

Mudanya’da mutlaka görülecek yerlerin listesi aşağıda. Ancak gitmişken programınıza Cumalıkızık ve Gölyazı’yı da alabilirsiniz. Her ikisi de Mudanya’ya sadece 50 km. uzaklıkta.

Myrleia Antik Kenti (MÖ 7. yy)

Tren Garı Binası (19. yy)

Mütareke Evi Müzesi

Tahir Paşa Konağı (18. yy) (Mudanya Kent Müzesi)

Hasanbey Camii (17. yy)

Hasan Bey Hamamı (17.yy)

Kemerli Kilise (13. yy)

Baş Melekler Kilisesi (8. yy)

Apostoloi Kilisesi (19. yy)

Hagios Stephanos Kilisesi (7. yy) (Fatih Camii)

Hagios Sergios Manastırı (8. yy)

Aya Yani Manastırı

Dereköy Kilisesi (19. yy)

Taş Mektep (20. yy)

Mudanya Ortodoks Kilisesi

Haberin Devamı

Hagios Ioannes Kilisesi (19. yy)

Aziz Vasil Kilisesi (19. yy)

Trigleia Rum Mezarlığı

Eski Zeytinyağı Fabrikası

Girit Mahallesi

Kapanca Limanı

Ne yiyelim, nerede yiyelim?

Kesinlikle balık. Seçenek bol. Bursa’nın bilinen lezzetlerine ek olarak çarşaf böreği, zeytinli ekmek, papara, Girit simidi ve akıtmayı da ekleyin listenize. Erol Balık, Giritli ve Liman lokantalarını not alın gitmeden. Bir de unutmadan Tirilye Muhallebicisi’ni ekleyelim listeye.

Ne alalım?

Tirilye zeytini, zeytinyağı, Yörükali siyah inciri.