Çok göz önünde olduklarından olsa gerek, kanıksıyor ve farkına varamıyoruz kimi güzelliklerin.
Bunlardan biri Beşiktaş’taki Deniz Müzesi mesela. İstanbul’un en yoğun insan trafiğinin olduğu noktalardan birinde yer alan bu müzeyi, her gün oradan geçenlerin kaçı gezmiştir acaba? Bir diğer muhteşem müze ise Deniz Müzesine üç adım mesafede bulunan Saray Koleksiyonları Müzesi.
Bu iki harika müzeye bir üçüncüsü ise 2014 yılında eklendi, Milli Saraylar Resim Müzesi. Beşiktaş’ta böyle bir müze olduğunu bilmeyenler bile var desem, pek çoğunuz inanmayacaktır bana.
Hergün önünden geçiyoruz geçmesine ama hafta içi nasıl vakit bulup da gezelim buraları diyenlere müzeler hafta sonları da açık diyorum her daim.
Deniz Müzesi
İlk kez 1897 yılında, II. Abdülhamit zamanında ‘Müze ve Kütüphane İdaresi’ adıyla Tersane-i Amire’de açılan müze Beşiktaş’taki eski maliye binasına 1961 yılında gelir. Yeni bina ise 2013 tarihli. Müze 20 bin adetlik koleksiyonuyla dünyanın sayılı müzelerinden biri, Türkiye’nin ise denizcilik alanında en büyük müzesi. Saltanat kayıkları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar, tablolar, bahriyeli kıyafetleri ve el yazmalarını, tuğralar ve armaları, kadırgalar, seyir aletleri, gemi baş figürler, özetle kaçırmayın, ilk fırsatta uğrayın.
Saray Koleksiyonları Müzesi
Dolmabahçe Sarayı’nın Matbah-ı Âmire binasında ya da Türkçe meali ile Saray Mutfaklarında 2011 yılında açılan “Saray Koleksiyonları Müzesi”; Sanat Galerisi, Müze ve Depo olmak üzere üç bölümden oluşmakta. Koleksiyonda ise neredeyse yok yok. Neden derseniz sergilenen eserler, Dolmabahçe, Beylerbeyi, Topkapı ve Yıldız sarayları ile Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur ve Maslak kasırları objelerinin yanı sıra Yıldız Porselen ile Hereke Halı ve Dokuma fabrikaları ürünlerinden oluşmakta. Aralarında şehzade ve prenseslerin kıyafetleri, oyuncakları da var, Isıtma, Sağlık ve Sanayi Araçları da.
Milli Saraylar Resim Müzesi
“Nerede bu müze?” dediğinizi duyar gibiyim. Hemen söyleyeyim, Dolmabahçe Sarayı’nın bir parçası olan Veliahd Dairesi’nde. Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilmiş olan, muhteşem bir mimariye sahip bu bina 2014 yılından bu yana Millî Saraylar Resim Müzesi’ne ev sahipliği yapmakta.
16’ncı yüzyıl ile 20’nci yüzyıl arasındaki uzun bir zaman dilimine tarihlendirilen 500’den fazla eser sergilenmekte müzede. Ama aralarında en dikkat çekeni Félix-Auguste Clément’in Gatah Çölü’nde Prens Halim’in Ceylan Avı: Tazı Payı adlı tablo. Unutmadan ekleyelim, 390X700 cm.’lik boyutları ile bu tablo Türkiye’nin en büyük Oryantalist tablosu. Müze aralarında Mustafa Kemal Atatürk’ün de bulunduğu toplam 34 tematik bölümden oluşmakta. Müzede aralarında padişah portreleri, tarihi konulu kompozisyonlar, oryantalist eserler, doğa ve kent görünümleri ile natürmortlar gibi pek çok konu da tablo bulunmakta.
Üç müze de pazartesi günleri kapalı. Deniz Müzesi hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu ise 10.00-18.00 saatleri arası açık, Müzekart geçmiyor. Milli Saraylar’a bağlı Resim Müzesi ile Saray Koleksiyonları müzeleri ise 09.00-18.00 saatleri arası ziyaret edilebilir ve Müzekart geçerli.
https://denizmuzesi.dzkk.tsk.tr
www.millisaraylar.gov.tr