Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

17 Aralık Şeb-i Arus’un 745’inci yıl dönümü... Bu sene, Uluslararası Anma Törenleri’nin 81’incisi düzenleniyor; 7-17 Aralık tarihlerinde, her zamanki gibi Mevlana’nın evi Konya’da... Hiç aksatmadan, 10 yılı aşkın bir süredir, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kendi deyişiyle ‘Vuslat Günü’nde Konya’da olurum. Hem Konya hem de Şeb-i Arus tören ve etkinlikleriyle ilgili epey bilgi sahibi oldum bunca yıl sonra. Her sene de ziyaretçilere rehber olsun diye mutlaka bir yazı paylaşırım. Bu yıl da gönül dostlarıyla buluşmak için planımı yaptım, vakti gelince, kısmetse oradayım.

Haberin Devamı

VUSLATA DOĞRU...

- Mevlana’nın ölüm günü olan Şeb-i Arus ya da kendi deyişiyle ‘vuslat’ yani ‘kavuşma’ günü 17 Aralık’tır. Konya’da, tüm hafta boyu anma etkinlikleri yapılır. Bu sene 7 Aralık başlangıç tarihi. Yaklaşık 10 gün vaktiniz var ve eğer gelmeye niyetliyseniz hemen harekete geçmelisiniz.

Ulaşım-konaklama ve Sema Ayini Şerifi için yerlerinizi ayarlamalısınız. Eğer mükemmel bir konaklama istiyorsanız, adresiniz Hich Otel olmalı...

Mevlana Müzesi, nerdeyse dokunabileceğiniz kadar yakınınızda, 200 yıllık bir mimarinin koynunda, sınır tanımaz bir konaklamanın kucağında... Yer bulmak zor elbette, çünkü bahçe içinde sadece 13 odası var. Alternatifi de yeni açılan, büyük ve konumu itibarıyla yine çok merkezde yer alan Dergah Otel. Konya’da konaklama için pek çok seçenek var, dikkat etmeniz gereken Mevlana Müzesi’ne yakın olması çünkü Konya’nın ve Şeb-i Arus’un kalbi orası.

- Sema Ayini Şerifi biletinizi, konyakultur.gov.tr internet sayfasından, önceden almalısınız. Her gün tören var. 17 Aralık Günü’nü seçmenizi önermem çünkü siyasiler o gün katılıyor ve güvenlik vs. derken ciddi bir karmaşa yaşanıyor.

Sema Ayini’ne vakitli gidin, öncesi ve sonrası açılan sergi alanlarını ve neyden örtülere çeşit çeşit tezgahlarla bezeli el işi satış pazarını gezin.

- Şeb-i Arus haftası, 7 Aralık sabahı 11.00 civarı, Şems-i Tebriz-i Türbesi önünden ‘Selam Yürüyüşü’yle başlıyor ve Mevlana Türbesi’nde Gülbank Duası’yla devam ediyor. Hafta boyu pek çok seminer, atölye çalışması ve sergi düzenleniyor. Musiki fasılları, meşk, tiyatro, helva ikramları ve Mesnevi sohbetleriyle çok renkli bir program ziyaretçileri bekliyor. İnternet sayfasından kitapçığı inceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Konya ve çevresinde gezilip görülecek çok yer var. Eğer iki günlüğüne geliyorsanız, şehir dışındaki yerleri programınıza katmayın. Beyşehir ya da Çatal Höyük büyüleyici yerler ama gününüz çoksa vakit ayırın ya da başka bir sefere bırakın.

- Mevlana Türbesi (müze), Şems-i Tebriz’i Türbesi,İnce Minareli Medrese (müze), Karatay Medresesi (müze), Alaaddin Tepesi ve Camii, Azize’ye Camii ve Konevi mutlaka görülmesi gereken yerler.

- Dedeler Tandır’da, kağıt üzerinde soğanı yumruklamadan dönmeyin. Sipariş porsiyonla değil, kiloyla. “Ben yiyemem” demeyin, siz de kendinize şaşarsınız. Yalnız, ikindi vaktini geçirmeyin, kapanır. Popüler etli ekmekçilere değil, Mehmet’in Yeri’ne gidin. Konevi’ne gittiğinizde Mahmudiye tarafını sorun, Etli Ekmekçi Mehmet’in Yeri’ni de sora sora bulun.

Haberin Devamı
VUSLATA DOĞRU...

- Mevlana Ana Caddesi üzerindeki Konya Mutfağı’nda binbir çeşit yerel lezzeti tadın.

- Mevlana Caddesi üzerindeki Baki Kuyumculuk’un Mevlana Koleksiyonu’nu görün.

Benden tavsiye, muhakkak gümüş ya da altın bir hat işini boynunuza takın.
Benden selam söyleyin, bir çay-kahvelerini için, şansınız varsa helvalarını yiyin.
En önemlisi bu gönül dostum aileyle sohbet edip, “Kaldı mı böyle insanlar?” diye bana hak verin.
Elbette tesbihçi Nuri Usta’ya uğramadan olmaz, eh dükkanını da Baki’ye sorun bir zahmet, gösteriversin işte... Evlat gibi sevdiği gramofonundan bir taş plak dinletir belki size.

- Etrafınıza bakın bol bol... “Mevlana, Konya’da buluşturur” derler, kim bilir sizi kimler bekler...

Bir bakarsınız karşılaşmışız, bir ben var burada, selamınızı bekler...