Liseler için yerleştirme dönemi bugün başlıyor. Uzun yıllardır olduğu gibi bu sene de önce merkezi sınavla öğrenci alan özel okullarla başlıyor yerleştirme dönemi. Bugün itibaryla yabancı dilde eğitim veren ve ‘ekol okullar’ adıyla bilinen, çoğu 150 yıldan eski özel liselere kayıtlar başladı. Kıran kırana bir kayıt sürecinin yaşandığı bu okulların kapısında,
heyecan dorukta bu hafta...
Ekol okullara yerleşme dönemi için ipuçlarıSabah-akşam istek listenizde olan okulların internet sitelerini kontrol edin. Bugün başlayan dönemde önce taban puanı tutan okullara internet üzerinden ön kayıt yapılacak. Kesin kayıt için, internet sitesinde yazan gün ve saatte okulda olmanız gerekli. Bu konuda çok katı kurallar var. Asil listeden giren az sayıdaki öğrenci için belli bir gün ve saat aralığı verilir ve o süre içinde, sırasına bakmaksızın asil listedeki öğrenciler beklenir. Asil listedekilerin kayıt hakkı kesindir ama yedeklerin garantisi yoktur, sıra gelirse kayıt yaptırabilir. Açıklanan saat itibarıyla yedek listeye geçilir. Okul bahçesinde bulunanlara sırayla kayıt hakkı verilir. Okulun verdiği zamandan bir dakika geç gelenler içeri bile alınmaz ve ön kayıt listesinde olduğu halde, öğrenci hakkını kaybeder. Hatta öğrencilerin adı okunurken tuvalette olduğu için sırasını kaybeden veliler bile oluyor. Aman dikkat!
Açıklanan taban puanların bir önemi yok. Onlar da tahmin üzerinden açıklanan rakamlar... İlk kayıt gününden sonra biraz daha iş şekillenecek, sabırla takip edin. Eğer yığılma olursa, okul açıkladığı taban puana hiç inmeyebilir hatta 10 puan üzerinde kapatabilir.
Ya da tersine, istediği puanda çok
sayıda öğrenci bulamazsa ve kontenjan açığı fazla olursa, okul taban puanını günden güne yavaş yavaş düşürebilir.
Bu sebeple her gün internet sitelerini takip etmek gerekir.
Taban puanı tutan okula kesin kayıt yaptırana kadar her gün yeniden internet üzerinden ön kaydı yenilemek gerekli. Her kayıt, sadece o gün için geçerli. Her gün listeler yenilenir. Genel olarak birbirine yakın olmakla birlikte, okulların kayıt düzeni farklılık gösterebilir, kayıt yaptıracağınız her okulun kurallarını internet sitesinden dikkatlice inceleyin.
Taban puanı tutan birden fazla okula internet üzerinden ön kayıt yapılabilir. Ön kayıt ücretsizdir. Ama laf olsun diye çocuğunuzu göndermeyeceğiniz okula ön kayıt yapıp, listeleri şişirmeyin.
Kesin kayıt yaptırıp, başka bir okulu beklemek mümkün. Kayıt esnasında okulun toplam tutarından onda biri ücret, yani bir taksit yanar. Bu da 4-10 bin TL arası demektir. Kendinizi sağlama alın ve aklınıza yatan bir okula kayıt yapıp bir başkasını öyle bekleyin ama birden fazla okulda da para yakmayın.
Kayıt sırasında öğrencinin okulda bulunmasına gerek yok. Ama ebeveynler dışında birileri farklı okullar için sıra bekleyecekse, vekalet gerekli.
Kayıt işlemleri sırasında çocuğun nüfus cüzdanı ve okulun ilk taksidini yatıracağınız nakit para, havale tutarı ya da kredi kartı yeterli. Diğer evraklar sonra tamamlanabiliyor.
Tercİhler 1-14 Temmuz arası 1 Temmuz itibarıyla devlet liselerine yerleşmek isteyenler için heyecan başlıyor. Tercihler 1-14 Temmuz arasında yapılacak.
22 Temmuz’da devlet liselerine yerleştirme sonuçları açıklanacak. Sakın burda her şey bitti sanmayın! İstediğiniz okul geldiyse harika ama gelmediyse aynı tarihte açıklanan boş kontenjanlara tekrar başvurmak için hakkınız olacak, unutmayın ve peşini bırakmayın.
29 Temmuz-2 Ağustos: İstediğiniz ama kaçırdığınız okulların boş kalan kontenjanlarına nakil başvurusu yapacağınız dönem.
5 Ağustos: Birinci nakil başvurularının sonuçlarının açıklanması. Yine istediğiniz
okul olmadıysa hâlâ şansınız var, peşini bırakmayın!
5-8 Ağustos: İstediğiniz okula boş kontenjan kalmış olabilir. Öyleyse işte ikinci nakil için yeniden başvuru dönemi.
10 Ağustos: İkinci nakillerin sonuçlarının ilanı.
19-23 Ağustos: Hiçbir yere yerleşme olmadıysa ya da özel okuldan vazgeçip devlet okuluna karar verdiyseniz, bu dönem boş kontenjanı kalan okullara başvurabilirsiniz.
26-29 Ağustos: Yatılılık başvuruları.
6 Eylül: Yerleştirmelerin tamamlanması.
9 Eylül: Okulların açılması.