09.08.2013 - 20:09 | Son Güncellenme:
YAZI DİZİSİ - 5
Osmani restorandan şef Mahmut Yerlikaya, düğün çorbası, tıkliye ve zerde tarifleri verdi.
ZERDE
Malzemeler (5 kişilik)
* 1 lt. su
* 3 çorba kaşığı pirinç
* 250 gr. toz şeker
* 3 çorba kaşığı nişasta
* 3 adet safran
* 3 kaşık dolmalık fıstık
* 3 kaşık kuş üzümü
* 1 adet nar
* 1 çay kaşığı gül suyu
Hazırlanışı: Tencereye su koyup pirinç ilave ederek ocakta orta ateşte kaynatın. Pirinçler piştikten sonra şeker ve safranı ekleyerek 2 dakika daha pişirin. Sonra dolmalık fıstık, kuş üzümü, gül suyu ve narın yarısını ilave ederek 1 taşım daha kaynatın. Bu sırada nişastayı başka bir kapta suyla açın. Kaynayan malzemelere ilave ederek kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Karışımı kaselere servis ederek kalan malzemelerle üzerini süsleyin. Soğuk servis edin.
DÜĞÜN ÇORBASI
Malzemeler
(5 kişilik)
* 250 gr. kemiksiz kuzu gerdan
* 8 bardak su
* 3 çorba kaşığı tereyağı
* 2 yemek kaşığı tepeleme un
* 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
* Çeyrek çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz
Terbiye için
* 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
* Çeyrek limon
* 1 yumurtanın sarısı
Hazırlanışı: Kuzu etini haşlayın. Pişim sırasında toplanan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 45 dakika pişirin. Etleri soğuduktan sonra didikleyin veya küçük küçük doğrayın. Başka bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağı ve unu kavurup, 5 bardak et suyunu karıştırın. Etleri ekleyin. Ayrı bir kapta terbiye malzemelerini harmanlayıp çorbaya karıştırarak, bir taşım kaynatın. Sonra tuz ve karabiberi ilave edin. Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağıyla toz biberden sos hazırlayıp çorbanın üzerine koyun.
TIKLİYE
Malzemeler
(5 kişilik)
* 500 gr. dana kuşbaşı
* 100 ml. ayçiçek yağı
* 300 gr. nohut
* 1 orta boy soğan
* 2 orta boy domates
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 tutam kuru nane
* Tuz n Karabiber
Bulgur köftesi için
* 300 gr. ince bulgur
* 1 adet yumurta
* 2 çorba kaşığı irmik
* 1 çorba kaşığı un
* 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
* 1 tatlı kaşığı tu
Hazırlanışı: Bulguru bir kaba alarak üzerine hafif çıkacak şekilde sıcak suyla tuz ve kırmızı biberi koyun. 15 dakika üzeri kapalı şekilde dinlendirin. Bulgur şiştikten sonra içerisine irmik, un ve yumurta ilave ederek yoğurun, misket büyüklüğünde toplar yapın. Bulgur köftelerini kaynar suda 4-5 dakika haşladıktan sonra kenara alın. Bir gece önceden ıslatılmış nohutu haşlayın. Başka bir tencerede ayçiçek yağında soğanı ve eti kavurduktan sonra salçayla domatesi ilave edin.
Su koyarak etler pişene kadar kaynatın. Etler piştikten sonra nohutu, bulgur köftelerini ve tuzla karabiberi de ekleyerek pişirmeye devam edin. Tavada tereyağını eritin, naneyi yakın ve çorbaya sos olarak ekleyin.
BiTTi