13.01.2014 - 19:44 | Son Güncellenme:
YAZI DiZiSi - 1
Kaliteli ve sağlıklı yaşamanın temeli olan bağışıklık sistemi; bazen belirti vererek, bazense bir anda çökebilir. Bunun genel nedenleri; vücudun zayıf düşmesi (vitamin ve mineral eksikliği), besinlerle ya da hava yoluyla alınan mikrop ve bakteriler, çeşitli hastalıklar, düzensiz beslenme, stres ve hareketsiz yaşam olarak özetlenebilir.
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ülkü Duraksoy, bağışıklık sistemini etkileyen faktörleri anlattı: “Bağışıklık, etrafımızda bize kötü davranabilecek etkenlere karşı, doğduğumuz andan itibaren bizi koruyan bir sistemdir. Özellikle akyuvarlar (beyaz kan hücreleri), bu sistemin ana silahşörleridir ve çok iyi çalışmak zorundalar.
Vitamin eksikliğinde vücut çökebilir
Yediğimiz ve içtiğimiz besinler, hava, etrafımızdaki hemen her şey vücudumuza mikrop, virüs ve bakterilerin sızmasına yol açabilir. Sağlam çalışan bir bağışıklık sistemi, bunların bizi hasta etmesini önler. Az çalışan ya da çalışmayan bir bağışıklık sistemi de, grip gibi çok basit hastalıkların bile uzun sürede iyileşmesine yol açar.
Ayrıca güçlü bir bağışıklık sistemi, kanser hücrelerini yok eder. Bağışıklığın çökmeye başladığı zamanlarda kanser hücreleri büyüyerek çoğalır ve hastalık meydana gelir.
Bağışıklık sistemi; vücutta vitamin eksikliği oluştuğunda, genetik ya da ciddi hastalıklar ortaya çıktığında durma noktasına gelebilir. Bu, dönem dönem hepimizin tecrübe ettiği bir sorun.”
“ANNE SÜTÜ, DOĞAL AŞI”
Anne sütü, bağışıklık sisteminin en temel faktörlerinden. Anne sütünden gelen birtakım hormonal bağışıklık faktörleri, bebeğe ilk aylarda geçer. Süt, ilk aylardan itibaren bağışıklık sistemi henüz gelişmekte olan bebeği birçok mikroba karşı koruma altına alır. Yani hastalıklara karşı doğal bir aşıdır. O yüzden, bebeklere ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesi tavsiye edilir. Bu dünya tıbbında da tartışmasız bir konu. Anne sütünün ne kadar değerli olduğu her gün daha çok anlaşılıyor.
Vücudun sinyal verdiği durumlar
* Sürekli hastalanmaya başlamak. Nezle, grip olmak.
*1 haftada rahatlıkla atlatılabilecek grip veya nezlenin 2 ay ve daha fazla sürmesi.
* Bir yılda birkaç defa geçmeyen veya tekrarlayan grip ya da nezleyle karşılaşmak.
* Uyku bozukluğu yaşamak.
* Birden alerjik reaksiyonların ortaya çıkması.
* Ağızda yaraların, uçuk ve aftların görülmesi.
* Unutkanlık.
* Sürekli öksürük krizleri yaşamak.
* Halsiz ve yorgunluk belirtilerinin giderek artması.
* Vücudun çeşitli yerlerinde krampların oluşması.
* Kabızlık ve gaz sorunlarının fazlaca ortaya çıkması.
Hastalıklar zinciri
Bu şikayetler başladığında altında yatan faktörleri mutlaka incelemek gerekir. Bir tiroid hastalığı söz konusu olabilir, gizli şeker ortaya çıkmış olabilir, D vitamini eksikliği var olabilir ya da aynı anda birçok neden bir araya gelebilir. Öte yandan bağırsaklarda yaşanan sorun da önemli nedenlerden biri.
Türk insanında sık görülen mide mikrobu, bağışıklığı en çok etkileyen faktörlerden. Bunun yanı sıra çeşitli romatizmal hastalıklar, sedef, egzama, vitiligo baş gösterir ve en sonunda bir bakmışsınız kanser olmuşsunuz.
Sorun tespit edildikten sonra tedaviye başlamak gerekir.
Bağışıklık sistemi organları
Lenf bezleri: Geniz eti olarak da bilinen bu bezler, bakteri ve virüs gibi enfektöz ajanları, onların ürettiği antikorları yakalar.
Bademcikler: Vücuda giren mikroplar, buradan salgılanan lenfositler (kanda dolaşan akyuvar tipi) tarafından temizlenir.
Timus: Göğsün üst bölümünde, tiroid bezinin altında yer alan ve olgunlaşmamış lenfositlerin kemik iliğinden çıkıp, olgunlaşma sürecine tabi tutuldukları organdır.
Lenf düğümleri: Tüm vücuda yayılmış, B ve T hücrelerinin bulunduğu merkez. Koltuk ve çene altı, kasık, boyun, dirsek ve göğüs bölgelerinde bulunur.
Karaciğer: İmmünolojik etkin hücreleri içerir.
Dalak: Enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı olur.
Peyer plakları: İnce bağırsağın ileum bölgesinde bulunan lenfoid dokuların yoğunlaştığı bölgelerdir. Bağırsak lümenindeki patojenlerin
kontrol altında tutulmalarını sağlar.
Kemik iliği: Bağışıklık sisteminin tüm hücrelerinin kökeni olan kök hücrelerin bulunduğu merkez.
Lenf: Bağışıklık sisteminin hücre ve proteinlerini vücudun bir yerinden diğerine taşıyan bir çeşit dolaşım sistemi sıvısı.
YARIN: BESLENME TAKVİYESİ