Hazırlıklarını ilk duyduğumdan beri, bir yıla yakındır sabırsızlıkla beklediğim arabesk albümü nihayet bitirdi Şevval Sam. Bir araya gelip albümü konuşacağımız için, çıkmadan dinleme şansını elde ettim. Röportajımız dün yayınlandı, albümden söz etmek bugüne kaldı.
Adını 'Has Arabesk' koyarken ne kastediyorsa tamamen onu yapmış Şevval Sam. Tabii ki düzenlemeleri teslim ettiği İlyas Tetik önderliğinde. Kimdir İlyas Tetik? 'Keman ile Ölmeyen Şarkılar' diye bir albüm de yapmış bir keman virtüözü. Birlikte çalıştığı isimler arasında Orhan Gencebay'dan Cengiz Kurtoğlu'na, Sezen Aksu'dan Muazzez Abacı'ya kimi ararsan var. Dolayısıyla böyle bir albüm için de biçilmiş kaftan.
Çünkü Şevval Sam ile Kalan Müzik'in patronu Hasan Saltık'ın yola çıkarken ilk kararı, 1970'lerin sound'undan şaşmamaktı. Yani arabesk müzik deyince, fazladan süs püs eklenmeden, 'gereksiz taralamalara' girilmeden ne aklınıza geliyorsa, o. Mahalle delikanlısının kırmızı minibüsü, tespihi, 'şoförsün dediler, kız vermediler' yazısı, bir de teypte dönen şarkısı hani. 'İçiyorsam sebebi var' mesela, ki o da albümde var...
Damarlarınızda yer açın
'Yalnızım Dostlarım' ile açılıyor albüm. İlk dinleyişimi gerçekleştirdiğim restoranda barın arkasında bardak kurulayan abinin derhal olaya eşlik etmeye girişmesinden de anlaşıldığı üzere, hemen her bünyede etkisi tartışılmaz bir parça. Burhan Bayar - Tahir Paker ikilisine saygılarımızı sunuyoruz. Arabesk denince akla ilk gelen isimlerden olan Burhan Bayar'ın bir ünlü bestesi daha var albümde: 'Bir Kulunu Çok Sevdim'.
Bütün şarkılardan tek tek söz etmeye yerimiz yetmez. Ama şunu söyleyelim, 15 parça var içinde. Bir ara Unkapanı'nı sallayan Selim Öztaş bestesi 'Güz Gülleri' dışında hepsi 1970 ve 1980'lerin arabeskleri. Benim favorim olan Orhan Gencebay şarkısı 'Benim Dünyam' da var aralarında, Gülden Karaböcek - Ali Tekintüre ortak yapımı 'Kırılsın Ellerim' ile 'Sürünüyorum' da, Arif Sağ'ın 'Sarhoş'u da... Esengül'ü anmadan geçmeyelim, onu da Orhan Akdeniz - Şemsettin Polat şarkısı 'Taht Kurmuşsun Kalbime' ile selamlayalım.
Madem ki artık arabesk 'utanmadan dinlenebilen' bir müzik oldu memleketimizde, gerisini keşfetmek, her şarkıda kim bilir nerelere gidip gelmek size kalsın. Şevval Sam'ın dediği gibi "Rakı içerken hip hop dinlenmiyor", damarlarınızda yer açın, 'Has Arabesk' geliyor.
17 rahipten dans gösterisi
Uluslar-arası Tiyatro Festivali artık son günlerini yaşıyor. Yarın ve öbür gün, bu senenin en enteresan işlerinden birini izleyeceğiz Harbiye Muhsin Ertuğrul'da: Sadler's Wells Dans Tiyatrosu'ndan 'Sutra'.
Fas asıllı Belçikalı dansçı ve koreograf Sidi Larbi Cherkaoui'nin prömiyerini 2008'de yapan çalışması 'Sutra', bugüne dek sahnelendiği ülkelerde çok ses getirdi. Çin'deki Shaolin Tapınağı'ndan 17 Budist rahip yer alıyor gösteride. Zaten eserin adından da anlaşılacağı gibi, çalışmayı tamamen rahiplerden esinlenerek oluşturmuş Cherkaoui. Çocukluk kahramanı Bruce Lee olan genç sanatçı, 2007 yılında tapınakta bir süre yaşayıp rahiplerin kungfu ve taichi çalışmalarını izlemiş. Onların disiplininden, vücutlarına hakimiyetlerinden çok etkilenmiş. Amacının bu saygılı, açık fikirli keşişleri birer dansçıya dönüştürmek olmadığının, sadece onların hareketlerindeki gücü ve dansa çok yakın zerafeti yakından izlemek ve koreografisine aktarmak gibi bir ayrıcalığa sahip olduğunun altını çiziyor. 21 adet ahşap kutudan oluşan esnek bir sahne düzeni, Szymon Brzoska'nın bu eser için bestelediği ve piyano, perküsyon ve yaylılar tarafından canlı olarak seslendirilen müzik... 'Sutra', gözler ve ağız açık izlenecek bir dans gösterisi.