İstanbul gece hayatının seyrini değiştiren, Türkçe Rock müziğe şekil veren kulüp Roxy, 18 yaşında. Yeni yaşı şerefine, biraz nostalji, biraz dedikodu kıvamında, “Anılar/ şimdi gözümde canlandılar” nağmeleriyle romantik/komedi tadında bir Roxy güzellemesi...
Sene 1994. Asmalımescit, Şişhane, Galata gibi bugün gece hayatına şekil veren sokaklar daha dutluk; gece çıkılınca gidilen sayılı mekan var. Sıraselviler’de bir kulüp açılıyor. Sadece rock çalacakmış, canlı konser için sahnesi de var. Hem de öyle irili ufaklı bir yer değil, koskoca 500-600 m2’lik bir alana sahip. “Olmaz” deniyor, oluyor ; “Tutmaz” deniyor, tutuyor.
Roxy’nin belki de en önemli sırrı şuydu: Rock pop’a, pop arabeske, arabesk rock’a evrilirken Roxy, sahiplendiği alanı, bağrına bastığı genç yetenekleri bırakmadı. Sonradan yeşeren Otto, Babylon gibi oluşumlar gitgide irileşip, palazlanırken Roxy aynı yerinde, aynı tadında kalmayı tercih etti. Zamana yenildiği, gözden düştüğü oldu. Yine de yüzbinlerce tilki döndü dolaştı, geceyi yine kürkçü dükkanında bitirdi.
Bir Roxy gecesi
Mevsimlerden parti, gecelerden Roxy. Tam da şarkıdaki gibi; “Hava ayaz mı ayaz, ellerim ceplerimde...” Sıraselviler’e kadar sarkmış kulüp kuyruğunda herkes tarz, her şey stil. Artiz oğlanlar bir tişörtle bir ceket; havalı kızlar Converse üstü mini etek peş peşe sıralanmış. Herkes tir tir titriyor soğuktan. Kimsenin bezmeye, küsmeye niyeti yok. “Kim olduğumu biliyor musun?” diyen yok, aralardan kaynamaya çalışan yok. Sırasını çalan, içeri girebilen, paltosunu verdiği gibi kalabalığın ortasına düşüyor. Kıpırdamaya imkan yok. Kalabalığı yara yara, bara varılıyor. Barmen ‘Sex on the Beach’i uzatınca, fonda Depeche Mode/Erkin Koray karışımı parça çalınca, bardaki sarışın yine yerini alınca kapıdaki soğuk, girişteki izdiham birden unutuluyor. Roxy, işte böyle bir yer. Saç dibine kadar sigaraya batmış, ‘Sex on the Beach’ten beynin yanmış, sabaha karşı yorgun argın çıkarken, her seferinde “Bu son, bu son” diye diye evin yolunu tutarken, bir hafta sonra bir bakmışsınız aynı kadro, aynı yerde, aynı parçayla, aynı içkiyle dans ediyor.
Doğum günü partisine davetlisiniz
Roxy’nin 18’inci yaş kutlaması bu gece. Partiye tüm Roxy’ciler davetli. Kutlama, yarın daha seksi bir hal alacak. Öğle 14.00’de Burlesque Atölyesi; gece 12’deyse ‘Burlesque Show’ var. Atölye çalışması; burlesque dansçıları, İngiltere’den Millicent Binks ve Almanya’dan Julietta La Doll tarafından gerçekleştirilecek. Atölye çalışmasında, burlesque’in olmazsa olmaz dans figürlerinden, makyajına, saç tasarı-mından özel kostümlerine kadar, temel bilgiler uygulamalı olarak verilecek. “Bunu da yapamadım” demek istemeyenlere güzel bir seçenek olan tek günlük atölye çalışmasının ücreti 120 TL. Geceyse sahnede ihtişamlı kostümler, abartılı makyajlar, yüksek topuklu ayakkabılar, lüks aksesuarlarla süslenecek burlesque şov olacak.
Roxy’nin müdavimleri
Ali Bayramoğlu, Nejat İşler, Berrak Tüzünataç, Engin Günaydın, Levent Can, Aylin Aslım, Şebnem Ferah, Koray Candemir (Maskott), Serkan Çeliköz (Maskott), Harun Tekin (Mor ve Ötesi), Mehmet Turgut, Doğan Duru (Redd), Güneş Duru (Redd), Birol Namoğlu (Gripin), Melis Danişmend, Can Bonomo.
Rakamlarla Roxy’nin 18 yılı
1 milyon 300 bin: 18 yıl boyunca eğlendirdiği kişi sayısı
7 bin: 94’den bugüne Roxy’de sahne alanmüzisyen sayısı
16: Bugüne kadar yapılmış Roxy Müzik Günleri yarışması
9 bin 930: Roxy Müzik Günlerinde yarışan müzisyen sayısı
Kronoloji
* 1994 - Sıraselvilerde Roxy
Cihangir tayfasının ilk göz ağrısı, şehrin belki de en eski rock müzik mekanı kapılarını açıyor. İlham; Los Angeles’daki aynı isimli rock bardan.
* 1994 - Kapıda smokinli adamlar
İlk kez bir kulüp, yabancı bir müzik grubunu Türkiye’ye getiriyor. Salsa grubu Orqueste Randy’nin Roxy’de çıkacağını duyanlar, smokinleri geçirip Roxy’e gidiyor.
* 1995 - Kulüpte yarışma
Roxy’de Türkçe Rock müziğin seyrini etkileyecek bir gelenek başlıyor: Roxy Müzik Ödülleri. Yıllar sonra yarışma sayesinde Hayko Cepkin’ler, Aylin Aslım’ler düşecek Roxy sahnesine.
* 1996 - Kürsüde Teoman
Tıfıl bir rock’çı, sahnede yeni bestesi ‘Ne Ekmek ne de Su’yu söyleyerek devleşiyor; ikincisi düzenlenen Roxy Müzik Ödülleri’nde ‘en iyi beste’ ödülünü alıyor.
* 2001/2002 - Barda Seda Akman
Güzel oyuncunun henüz ‘Bir İstanbul Masalı’nda motor üstünde toz attırmadığı, ‘Balans ve Manevra’daki cüretkâr sahneleriyle YouTube’a düşmediği yıllar... Roxy’nin barmaid’lerinden Pınar’ın, aynı zamandaki sıkı bir Roxy müdavimi olan yakın arkadaşı Seda, Roxy’nin dans pistinden barın arkasına geçer; müdavimden çalışana dönüşür.
* 2004 - Çay bardağında
doğum günü
10’uncu yıl partisinden enteresan kareler kalıyor geriye. Elde çay bardağında rakılar, fonda Zeki Müren ve sahnede Nurhan Damcıoğlu...
* 2007 - Sağında Yan GastroBar
Roxy müdavimlerinin ‘oturma odası’ dediği Yan GastroBar açılıyor. Roxy ailesinin kulüp öncesi, hafif müzik, güzel yemek eşliğinde uzun uzun oturup, derin derine sohbet etme ihtiyacından doğan Yan, kısa sürede kendi kitlesini yaratıyor.
* 2008 - SahnedeKIller Queen
15’inci yaş partisi şerefine dünyanın en iyi Queen tribute grubu, Killer Queen’le coşuluyor.
* Aralık 2009 - Elde rakı kadehleri
Şiir günleriyle, film gösterimleriyle mönüyü zenginleştiren Roxy’de bir ilk: Efe Yaş Üzüm Rakısı, kulüpte bir yılbaşı partisi düzenliyor.
* Mart 2011 DJ kabininde Sasha Grey
Roxy’nin en kalabalık gecelerinden biri. Ünlü porno yıldızının Roxy’de çalacağını duyan erkekler, Roxy’nin kapısında bitiyor. Fakat kimsenin dans etmediği, herkesin elindeki akıllı telefonunu DJ kabinine doğru yöneltip Saha Grey’in fotoğrafını çekme yarışına girdiği, Roxy’nin en tuhaf gecelerinden birine dönüşüyor etkinlik.
* Mart 2011 Yerlerde Nejat ve Berrak
Bir dargın bir barışık iki ünlü çift, dargın girdikleri Roxy’den sabahın 7’sinde barışık çıkıyor. Sarmaş dolaş, düşe kalka. Sabaha kadar dans eden ünlü profili, 18 yıllık bir Roxy klasiği.
* 2012 - Evinizde Roxy
Roxy Junk markasıyla Roxy ruhu evlere geliyor. Roxy Junk, müziğiyle, içkisiyle, ses sistemiyle kişiye özel davet, hazırlayıp uyguluyor.