Köpüklü bira ne mesaj veriyor biliyor musunuz? Avrupa aristokrasisiyle nerede karşılaşabilirsiniz? Ya da unutun hepsini... Eski kahvaltıları siz de özlemiyor musunuz?
AVRUPALI SOYLULARIN TURiSTiK BELDESi: ULUS 29
Hafta sonu bir kulüpten diğerine koşar adım geçerken, Ortaköy-Ulus yolunu tepmiş, meşhur 29 yokuşunda beklerken, bir “Hatıralar sarmış dört bir yanımı” hali çöktü üzerime. ‘Bir zamanlar: 29’, ayrı bir yazı konusu. 29’un girişteki lounge kısım, ‘lounge’ olmaktan çıkmış; havalı, ufak, cool bir kulübe dönüşmüş.
İçeride en “Vay vay vay” dedirten isim kuşkusuz Kıvanç Tatlıtuğ’du. Yanında yabancı bir arkadaşı, son derece relaks, barda ‘takılma’ halindeler. Menajeri/ajansı/yapımcısı tarafından özenle dikilmiş/paketlenmiş Kıvanç Tatlıtuğ’la gerçek Kıvanç arasındaki fark, her celebrity’nin aynadaki yansıması kadar. ‘Gerçek Kıvanç’ın daha rahat, daha gerçek, daha kusurlu hallerini görünce, önce kendisi için üzülüyorsunuz, sonra ekrandaki görünütüsüne aşık kızlar için.
29’un kulüp kısmıysa elit tabakanın, Avrupa soylularının ‘turistik’ beldesi kıvamında. Yanımızda Monaco Prensi ve bir avuç güzel sarışın insan eğleniyor; diğer yanımızdan bir güzel sarışın çift Diane Kruger ve Joshua Jackson geçmiş gitmiş, fark etmemişiz. DJ de, servis de soylu turistlere oynayalım derken 90’larda kalmış; ‘kitch’ hallerin dibine vurmuş. Masalara ufak maytaplarla yeşilli kırmızılı shot kokteyller giderken, arkada Jennifer Lopez ve Bob Sinclar’ın 90’lardaki dans parçaları çalıyor. Tüm bu nostaljik tutulmalar, gayet elit ve seksi bir biçimde gerçekleşiyor. Tarkan’ın hâlâ ‘Yakalarsam muck muck’ dediği bir soylular diyarı burası. Gerisini siz düşünün.
KAHVALTI MI BRUNCH MI?
Geceli gündüzlü, içkili yemekli davetlerin/ağırlamaların arasında, hafta içi erken bir saat, uzun, beyaz masanın etrafına toplanmış derin bir nefes alıyoruz. Toplanma sebebimiz, online Muji/offline breakfast. İşin ‘özetle’ haber değeri taşıyan kısmı şu: Muji online takılmalara Japon usülü yaklaşım getirmiş. Yeni açılan sitesi gayet temiz, net ve işlevsel. Sitede alışveriş yaparken bahar temizliği hakkında pratik fikirler edinebiliyor; dünyada olup biteni Muji dilinde okuyabiliyorsunuz: www.muji.com.tr
Malum, brunch kültürü hayatımıza girdi gireli, kahvaltının sıcaklığı unutuldu, gitti. Kimse kahvaltı etmiyor; herkes uzun uzun brunch yapma derdinde. İki kavram arasında fark birkaç saat ve ‘Avrupai’ tat gibi gözükse de niyet farklı. Kahvaltı sıcaktır, senli benlidir, gönül doyurur. Brunch ise tam tersi. Sıcak değil mesafeli, senli benli değil, sizli bizli, gönül değil göz doldurur.
BİRA DEYİP GEÇMEYİN
Oğul Türkkan, yemekten de içkiden de anlayan, nerede/ne yenir-ne içilire dair gizli kefişleri ezbere bilen, sohbeti baldan, gülüşü candan bir gurme/yazar. Radikal’e yazıyor, içki firmaları adına özel eğitimler veriyor. Yeni etiketli Gusta biraları sebebiyle verdiği bira eğitimini duyunca, Türkkan’ın yanında bitiyorum. Türkkan, biraya dair dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyor:
* Fıçıdan bira, sanılanın aksine, gurme işi bir içim. Biranın en lezzetlisi.
* Şişede bir bira, bir hava, bir hava derken içiniz şişiyor! Makbulü bardaktan içmek.
* Birayı buza yatırmanız, dondurucuya atmanız, birayı değil şişeyi soğutur. 20 dakikada buz gibi bira için küveti buzlu su ve tuzla doldurun.
* Biradan da güzel kokteyl yapılır. Bir kenara not alın: Bira bardağının yarısını ‘gurme’ bira Gusta; diğer yarısını portakal suyuyla doldurun. Üzerine bir damla, bir tür nar şurubu olan grenadine ekleyin. Bir dilim portakalla servis edin.
* Köpüklü biranın verdiği mesaj şudur: “Ben tazeyim ve bardak temiz!”
* Gusta gibi buğday biralarını partide, konserde değil; şarküteri ürünler eşliğinde, bol sohbetle tüketilmesi tavsiye ediliyor.