ArkeolojiLikya’nın ıssız kenti Cadianda

Likya’nın ıssız kenti Cadianda

18.10.2024 - 02:57 | Son Güncellenme:

Likya bölgesinin en batı ucunda bulunan ve Likçe adı Kadawanti olan Cadianda (Kadyanda) Antik Kenti konumu itibariyle gücün ve ihtişamın göstergesidir. Kadawanti kelime anlamı olarak “buğday zengini, tahılı bol” demektir. Fethiye’nin Üzümlü beldesinin 9 km güneyinde yer alan antik kent günümüzde çok yoğun ziyaret edilmediği için ıssızlığını yaşıyor.

Likya’nın ıssız kenti Cadianda

Sezen Sertel- Hellenistik ve Roma dönemine ait kalıntılar barındıran Cadianda; stadion, hamam, tiyatro, agora gibi anıtsal yapılara da ev sahipliği yapıyor. Kent genelinde M.Ö. 5. yüzyıl öncesine ait veriler ele geçirilememiştir. Fakat yerel yöneticilere ait anıtsal mezarlar M.Ö. 5. yüzyıldaki güçlü varlığın kanıtı niteliğindedir.

Haberin Devamı

Günümüzde antik kentin girişine kadar araç ile gidilebilir bir yol mevcut. Fakat Antik Dönem’de kullanılan patika yoldan ilerlerseniz kabartmalı Likya kaya mezarını görebilirsiniz. Depremden dolayı hasar görmüş ve kaymış olan lahit her geçen gün yerçekimine yenik düşerek biraz daha kayıyor. Kaya mezarın üzerindeki kabartmalar İskender öncesi Likya Dönemi’ne ait beylerin kahramanca savaştıkları sahneleri betimlemektedir.

Likya Dönemi’ne ait mezarlar dışında şehrin çevresinde kendine has mezarlar vardır. Bu mezarlar Roma İmparatorluk Çağı’na aittir (MS 1. ve 3. yüzyıl). Kentte daha çok tonozlu mezarlar vardır. Bunlar dışında tapınak formlu mezarlar, anıt mezarlar ve sandık tipi mezarlar da vardır.

Haberin Devamı

Kent konumundan dolayı su sorunu yaşadığı için su sarnıçlar aracılığı ile temin edilmekteydi. Kentte bu sebepten yüzlerce sarnıç bulunmaktadır.

Likya’nın ıssız kenti Cadianda

183 metrelik stradion

Kentin agorasında bulunan 183 metre uzunluğunda ve dokuz metre genişliğindeki stadion, Likya bölgesinde yaygın olarak karşılaşılan tek taraflı oturma düzenine sahiptir. Konumu ve boyutları itibariyle az rastlanan özelliklere sahiptir. Stadion günümüzde kullanılabilecek kadar iyi korunmuştur.

Değişik evreleri bir arada görebildiğimiz Cadianda’da Erken Dönem’e ait olan İmparator Vespasianus Dönemi’nden (M.Ö. 1. yüzyıl) bir de Roma hamamı mevcut.

Kent yerleşiminin en güneyinde bulunan, Telmessos ve deniz manzarasına hâkim olan tiyatro 20 oturma sırası ve yaklaşık 2000 kişi ile hizmet vermekteydi. Tiyatronun oturma yerleri kısmen korunmuş olsa da sahne binası tamamen yıkılmıştır.

Antik dünyada örneği az bulunan bir savunma sistemi olan sur duvarı M.Ö. 4 . yüzyılda yapılmıştır. Perslere karşı direnmek için yapılan sur duvarı, Likya’nın kendine has en çok kullandığı poligonal duvar örgüsü ile yapılmıştır. Yaklaşık 2500 yıldır oldukça sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmiştir.

Antik kentte kazı çalışmaları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji bölümü tarafından yürütülmektedir.

Yazarlar