ArkeolojiKültürel mirasın gönüllü koruyucuları: EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği

Kültürel mirasın gönüllü koruyucuları: EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği

21.02.2022 - 09:05 | Son Güncellenme:

Yedi iş kadını tarafından kurulan EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği, tarihi değerleri ve kültürel mirası korumak, tanıtmak, bu değerlerin korunmasına yönelik toplumsal bilincin güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor

Kültürel mirasın gönüllü koruyucuları: EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği

EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği, kültürel emanetlerin korunması, kültürlerarası iletişimin sağlanması, kültür sanat bilincinin geliştirilmesi amacıyla yedi iş kadını tarafından 2011 yılında kuruldu. Zafer Kozanoğlu’nun Onursal Başkanlığı’nı yürüttüğü dernekte Arzu Sabancı, Yönetim Kurulu Başkanı olurken Yonca Ebuzziya ise Başkan Yardımcılığı görevini üstleniyor. EPOS, “Sanata dair söylenecek söz” anlamına gelirken 7 rakamı ise dünyanın 7 harikası, insanın 7 çakrası, dünyada var olan 7 kutsal kitap ve gökyüzünün 7 katını ifade ediyor. Tarihi değerlerimizi ve kültürel mirasımızı koruyan, tanıtan, aktaran ve korunmasına yönelik toplumsal bilincin güçlenmesine katkı sağlamaya devam eden EPOS 7, alanında lider bir sivil toplum kuruluşu olma vizyonu ve misyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği’nin; kültür, sanat ve tarih değerlerinin UNESCO değerleri ile örtüştüğüne, yapılan etkinlik ve aktivitelerin ülkemizde UNESCO’nun rolü ve yaptığı işlerin daha iyi anlaşılması ve benimsenmesine katkı koyacağına inanarak yaptığı başvuru kabul edilerek 2015 yılında Milli Kulüp adaylığı, 2018 yılında da tam adaylığı onandı. EPOS 7 Tarih, Kültür ve Sanat Derneği, Unesco Milli Kulüp unvanı sahibi olarak ses getiren projeleri ile faaliyet alanına olan katkısını uluslararası arenada da tescillemiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Tamamlanan projeler

EPOS 7’nin şimdiye kadar tamamladığı başlıca projeler arasında Topkapı Sarayı Konferans Salonu Restorasyonu, Stratonikeia Antik Kentine Katkı, Arkeoloji Havuzu, Yaprak ile Toprak İz Peşinde ve Sagalassos Antik Kentine Katkı projeleri bulunuyor. Kuruluşundan bu yana geçen 10 yıl içerisinde toplam 17 proje ve 100’den fazla etkinlik, çok sayıda seminerle yaklaşık 1000 kişiye dokunduklarını ilan eden Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Sabancı, 2022’de yapılacak diğer EPOS 7 proje ve çalışmalarına da kısaca değindi. Sabancı, bu yıl çok heyecan duydukları “10. Yıl Kutlama Programları”ndan bahsederken, EPOS 7 gönüllülerinin en büyük destekçileri olduklarını, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ağırlıklı olmak üzere 18-30 yaş aralığındaki gençlerden oluşan toplam 16 gönüllü ve bugün 40’ı bulan üye sayıları ile Türkiye’nin kültürel kalkınması ve gelişimi için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Minik Kültür Elçileri

EPOS 7’nin, tarihi ve kültürel mirasın korunmasında en önemli konulardan birinin bugünün çocuklarına bu bilincin verilmesi olduğundan yola çıkarak “Minik Kültür Elçileri” projesini bu yıl başı itibariyle ilk olarak Bolu’da hayata geçirdiğini belirten Sabancı, projenin devamında her yıl yeni bir ilin seçileceğini ve projenin ülke geneline yayılarak değerlerimizin ulusaldan evrensele aktarımında bir köprü görevi görmesini amaçladıklarını belirtti. “Minik Kültür Elçileri” projesini ülkemize armağan etmekten çok mutlu olduklarını belirten EPOS 7 Derneği Başkanı Arzu Sabancı, “Projemizin öncelikli amacı, ülkemizin zengin kültürel geçmişini, tarihi değerlerini milli bir görev sorumluluğu ile gelecek kuşaklara aktarmak, genç nesillerde bilinç oluşmasını, bu kapsamda gerçekleştirilecek etkinliklerle yaşadığımız coğrafyadaki kültürel mirasın farkına varılmasını ve kültürel belleğin özümsenmesini sağlamaktır” dedi.

Gönüllülere çağrı

Sanat ve kültüre olan ilgisini toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan 18-30 yaş aralığında lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olup sanat, tarih, arkeoloji, edebiyat, müzik, sosyoloji, antropoloji, sanat tarihi vb sosyal bilimler ve sanat dallarıyla profesyonel olarak ilgilenen, uzmanlık alanını bu alanlarla belirleyecek olan ve/veya ilgi duyan kişileri EPOS 7 Gönüllüleri grubuna davet eden Sabancı, her yıl haziran ve eylül aylarında gerçekleştirilen gönüllü çağrısının ağırlıklı olarak dernek web sitesi (www.epos7.org), sosyal medya mecraları, gönüllülük ilanı alan web siteleri ve üniversitelerin ilgili bölüm, kulüp ve öğrenci ofisleri üzerinden takip edilebileceğini belirtti.