Zayıflamak isteyenler listeye eklesin! Lahana bu işte bir numara çıktı, işte sırrı
Kilo vermek ve sağlıklı beslenme günümüzde birçok kişi tarafından pahalı olduğu için ulaşılabilir değil. Ancak kilo vermeyi hızlandırmak o kadar uzakta da olmayabilir. Yeni yapılan bir araştırmaya göre işin sırrı lahanada!
Mikro yeşillikler küçük sebze ve bitki fideleridir. Büyümesi haftalar veya aylar süren daha büyük bitki ve sebzelerin aksine, tohumun içindeki embriyonun bir parçası olan kotiledonun yaprakları büyüdükten 1 hafta ila 10 gün sonra toplanıp yenebilirler. Araştırmacılar, evde kolayca üretilen mikro yeşilliklerin, pazarlandıkları süper gıdalar olup olmadığını araştırıyorlar.
LAHANA VE BROKOLİ
Kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, mikro yeşilliklerin ve sebzelerin kilo alımını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. 15 Ağustos'ta araştırmacılar bulgularını American Chemical Society'nin (ACS) yıllık toplantısında sundular. Projenin baş araştırmacısı Thomas Wang, "Bilimsel literatür, lahana ve brokoli gibi turpgillerden sebzelerin sizin için iyi olduğunu gösteriyor" diyor.
EVDE DE YETİŞTİREBİLİRSİNİZ
Mikro sebzeleri bir tencerede bir pencere pervazında yetiştirmek kolaydır. Kısa sürede kullanılabilir hale geldiğinden verimli de olacaktır. Bebek yeşilliklerden daha genç ancak filizlerden daha yaşlı olan mikro yeşillikler genellikle büyüdükten birkaç hafta sonra toplanır. Mikro yeşillikleri araştıran ekibin ilk araştırma konusu, farklı bir turpgil bitkisi olan kırmızı lahanaydı. Araştırmacılar, yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerde, olgunlaşmamış ve tamamen büyümüş lahananın kilo alımını önlediğini keşfettiler.
"Bu araştırmaya başladığımızda, mikro yeşilliklerin besin içeriği veya biyolojik etkileri hakkında pek bir şey bilinmiyordu, bu yüzden onlara bakmamız gerektiğini düşündük." – Wang
Araştırmacılar dikkatlerini daha sonra lahanaya verdiklerinde. Dr. Wang, "Mikro yeşil lahanadaki biyoaktif bileşenlerin olgun lahanadakilerden farklı olup olmadığını merak ettik ve besin bileşiminin çok farklı olduğunu bulduk" diyor. Örneğin, genç bitki kabaca beş kat daha fazla glukosinolat içerir. Wang'ın grubu ve diğerleri tarafından yapılan benzer araştırmalar, genç bitkilerin çeşitli turpgil sebze türlerinde daha yüksek besleyici içerik içerdiğini göstermiştir. Wang ve meslektaşları tarafından yapılan en güncel çalışma, mikro yeşil lahananın biyolojik etkilerini olgun lahana ile karşılaştırdı.
Hem mikro yeşilliklerin hem de olgun sebzelerin, yüksek yağlı bir diyetle beslendiklerinde farelerin kilo almasını etkili bir şekilde engellediğini keşfettiler. Wang'ın hipotezine göre, ağırlık üzerindeki etkiler kısmen, sebzenin farelerin mikrobiyomu üzerindeki etkisine veya sindirim sistemlerindeki bakteri sayısına bağlanabilir. Araştırmacılar, ne kadar olgun olursa olsun lahana yemenin bağırsak florasının çeşitliliğini artırdığını göstermiştir. Mikro yeşilliklerle bu gelişme daha belirgin.