SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Yeni Evli Çiftlerin Ortak Problemi: Bu Nedenlerden Dolayı Balayı Kısa Sürebiliyor!

Stres günümüzde yaygın problemlerden bir tanesidir. Hayat koşturmacası, iş hayatı, okul hayatı, aile, ekonomik sebepler veya sağlık sorunları gibi nedenler bireylerin stres seviyesini artırabilmektedir. Çiftler arasındaki stres tartışma, istek veya ihtiyaçlardaki farklılıklar veya ihmal edilmiş hissetme gibi sorunlarından da kaynaklanabilir. Çok yaygın olmasına rağmen ilişkiler için ise zararlı olabilir. Çoğu zaman, insanlar streslerini kendilerine saklarlar, bu da partnerlerinin neler yaşadıklarını anlamalarını ve destek sağlamalarını zorlaştırır. Yeni evli çiftlerden birinin ve ikisinin de stres altında olması balayını olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca stres, bireylerin eşlerinin kusurlarını görmeye daha meyilli olmasına neden olabiliyor.

|

Kendimizi baskı altında veya tehdit altında hissettiğimizde strese gireriz. Ancak bu durum çiftler arasında olumsuz etkilere sahip olur. Stresin altında yatan nedenlere ulaşılmadığı ve üstesinden gelinmediği taktirde çiftler arasında daha fazla problem yaratabilmektedir.  

Eşlerden biri veya her ikisi de çok stres altındaysa, yeni evliler balayı dönemini bekledikleri gibi geçiremeyebilir. 26 Eylül'de Social Psychological and Personality Science'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre stres düzeyleri yüksek insanların eşleri hakkında sevmedikleri şeyler üzerinde daha fazla durmalarına neden olabileceğini öne sürdü.

Stres, evlilikte fikir ayrılığı ve aşırı eleştirel olma, öfke veya sabırsızlık, verilen sözleri tutmama gibi baskı oluşturabilecek davranışlara neden olabilmektedir. Araştırmanın baş yazarı Austin Teksas Üniversitesi Dr. Lisa Neff konuya ilişkin görüşlerinde “İlişkileri dışında iş gibi ortamlarda daha stresli oldukları söyleyen kişilerin özellikle eşlerinin düşüncesiz davranıp davranmadığını fark etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu bulduk” ifadelerine yer verdi.

 

10 günlük ankete katıldılar

 

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarda 79 heteroseksüel yeni evli çiftten, yakın zamanda yaşadıkları strese neden olan şeyleri tanımlamalarını istedi. Yeni bir işe başlamak, yeni bir eve taşınmak, ciddi bir hastalık veya yaralanma ile uğraşmak veya yakın bir arkadaş veya aile üyesinin ölümüyle başa çıkmak gibi yanıtlar alındı. Ardından, katılımcılar kendi davranışlarını ve eşlerinin sergilediği davranışları detaylandıran bir dizi 10 günlük anketi tamamladılar. 

Bir günlük kötü davranışlar, çiftlerin eşinin kusurlarından haberdar olmasını sağlamak için yeterli değildi. Ancak birkaç günün sonunda olumsuzlukları fark etme olasılıkları daha yüksekti.  

Katılımcılar, eşlerinin olumlu davranışlar sergilediğini de söyledi. Gözlemleri değişen stres seviyelerine göre farklılıklar gösterdi. Ancak çalışma, bireylerin stres altındayken eşlerinin olumsuz davranışlarına çok daha fazla odaklandıkları gözler önüne serdi.

Çalışma, stresin doğrudan belirli davranışlara veya insanların bu davranışları algılama biçiminde belirli değişikliklere neden olduğunu kanıtlamak için tasarlanmış bir araştırma değildi. Sonuçların ise ilerleyen yıllarda ilişkilerinde veya evliliklerinde ne olacağını yansıtmaması da ihtimaller arasında yer aldı.

Ancak sonuçlar stresin, yeni evli çiftlerin balayı döneminde bile evliliklerinde bir sorun olabileceğini gösterdi.

İlişkiler üzerinde olumsuz etkisi var

 

Dr. Neff, “Stresin etkilerinin farkında olmak çiftlerin davranışlarını düzeltmesine ve ilişkiye vereceği zararı önlemesi mümkündür. Ancak bu durumu doğrulamak ve stresin insanların eşlerinin davranışlarına ilişkin algılarını zaman içinde nasıl etkilediğini görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Stresin ilişkiye olan etkisini ilerleyen zamanlarda geçmişe göre zararı olup olmadığını araştırmak gerekir. Ancak çalışmalar stresin ilişki üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir" ifadelerine yer verdi.

Daha önceki araştırmalar özellikle yeni evliler için başlangıçtaki beklentilerin zamanla daha az tatmin ve daha fazla çatışmaya yol açabileceğini göstermiştir. 

Şubat 2017'de Journal of Family Psychology'de yayınlanan araştırma, iş, ekonomik durum ve sağlıkla ilgili sorunların neden olduğu stresin, evliliklerde daha fazla çatışmalara, saldırganlık ve sorunlu davranışlara neden olduğunu ortaya koydu. Neff, pandeminin muhtemelen stresi şiddetlendirdiğini dile getirerek, “İnsanların strese bağlı olarak tepkilerinde artış görüldü.  Pek çok insan için son birkaç yıl zor geçti ve hali hazırda pandeminin stresi devam ediyor. Eğer bireyler dikkatini eşlerinin daha düşüncesiz olduğunu düşündüğü davranışlarına odaklarsa muhtemelen bu durum ilişkiyi olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.

 

 

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.