SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tek tuşla 360 derece dönen ev! Rizeli mucidi anlattı: 'Karı-koca kavgası fikir oldu'

Yağmurlu ve gökyüzünün kapalı olduğu günlerin ardından nadiren yüzünü gösteren güneş ışınlarından etkili şekilde yararlanmak için tasarlandı, Karadenizli çiftlerin ilginç tartışmasından doğdu. 'Dönen Ev'in Rizeli mucidi ve inşaatçı Cemil Eksilmez, "ODTÜ'lü uzmanlara da danışarak yaptık" dediği tasarımını anlattı.

|

Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin en çok yağış alan illerini kapsıyor. Bu bölge yılın neredeyse her günü nemli ve yağmurlu havanın etkisi altında. Yüzünü nadiren gösteren güneş ise evlerinin penceresinden ışığına hasret kalan Rizeliler için son derece önemli. Ancak evlerin ne yazık ki her cephesi güneşi göremiyor. Bunun için ise ilginç çözüm yine Rizelilerden geldi. Cemil Eksilmez ve ekibi tasarladıkları evi tek bir kumandayla 360 derece dönecek şekilde tasarladı. Amaçları nadir gördükleri güneş ışınlarını pencereden yakalamaktı. Cemil Eksilmez tasarladıkları ‘Dönen Ev’ fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. 


DÖNEN EV FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Müstakil evler özellikle Kovid-19 pandemisi sonrası çok ilgi görmüştü. Özellikle 6 Şubat’ta yaşanan 2 büyük depremin ardından müstakil evlere ilgi daha da büyüdü. Ancak 'Dönen Ev' bu sebeplerden biri dolayısıyla ortaya çıkmadı. 6 ay önce yaptıkları ilk 'Dönen Evi'n nasıl ortaya çıktığını anlatan Cemil Eksilmez, inşa ettikleri şaşkınlık uyandırıcı evin deprem boyutunu da araştırdıklarını ifade etti.

"Depremle ilgili ARGE çalışması yaptık, ISO belgesi aldık, aylarca testlerden geçirdik. Mekanizmanı belgelerini aldık. Patent biraz gecikti. Rize’de güneş kısıtlı. Normal inşaat yapılırken hanımlar devreye giriyor, “Ben tüm gün mutfakta olacağım, güneş bana lazım” diyor. Sonra bey devreye giriyor, “Orada değil burada olsun” diyor. Rize insanı biraz aksi olur, bu konu hemen tartışmaya dönüyor. Biz de dededen toruna 3 kuşaktır inşaatla uğraşıyoruz. Düşündük taşındık, ortaya ‘Dönen Evi’ çıkardık. Eşlerin tartışmasından yola çıkarak, “Bu böyle olmuyor, biz neden istediğimiz yöne döndürmüyoruz" diye düşünerek bu evi yaptık." – Cemil Eksilmez


ODTÜ'LÜ PROFESÖRLERE DE DANIŞTI

Dönen evi yapmadan önce pek çok uzmanla da görüştüklerini belirten Cemil Eksilmez, eğitimli eğitimsiz her kesin anlayacağı bir sistemle yapıyı inşa ettiklerini sde öyledi. Eksilmez ve ekibi dönen ev için ODTÜ’lü uzmanlara da danışarak yapıyı döndüren çarklar üzerine 8 ay çalıştı. Eksilmez, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

"Bu evi inşa etmeden önce 7 ila 8 ay yapboz gibi çalışmalar yaptık. Daha önce yine Rize’den biri dönen ama daha amatör bir ev yapmıştı. Ancak biz araştırdık, en iyisi olsun istedik. Bizim yaptığımız bu dönen ev, seri üretim yapılabilen, demonte bir yapı. Bu ev için ODTÜ’nün hocalarıyla görüştük. Mühendislerle görüştük, bazı çark firmalarıyla görüştük, bizim sisteme yakın işler yapan uzman kim varsa görüştük. Ancak onların dediklerini yapmadık. Tam tersini yaptık. Çünkü onlar maliyetli şeyler önerdi, biz maliyeti düşürecek şeyler yapmaya karar vermiştik. ODTÜ hocalarının önerdiği mekanizma maliyeti, ev maliyeti kadardı. Bizim ürettiğimiz evin mekanizması, arıza yapınca sizin de tamir edebileceğiniz kadar basit. Ancak arıza yapması da mümkün değil. Her şey çok sade ve rahat, ortaokul talebesi bile bakınca anlar." 

GÜRCİSTAN TÜRKİYE'YE SİPARİŞ

İnşa edilen ahşap ev, altına yerleştirilen mekanizma sayesinde uzaktan kumanda ile 360 derece dönebiliyor. Tek bir tuşla güneş ışınlarından kaçmak ya da onları yakalamak için yön değiştiren ev, ana yol kenarında meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Çok sayıda sipariş alan dönen evin satışlarının ise izinlerinin tamamlanmasının ardından mayıs ayında başlaması planlanıyor. Avrupa standartlarına uygun bir mekanizma oluşturduklarını anlatan Cemil Eksilmez, testleri devam eden ev için ise Gürcistan’dan 4 sipariş alındığını açıkladı.

Cemil Eksilmez, "Yaptığımız 'Dönen Evi'n diğer yapıların yanında çok keyifli bir kullanımı var. Biz şirketimizin ofisi için bir tane yaptık. Bunu şirket misafirhanesi olarak kullanıyoruz. 3 oda, 2 banyo, 1 salon ve mutfaktan oluşan evin genel olarak çok rahat. Güneşten sıkıldıysan arkanı dön, istersen önünü dön. Bu evle arka bahçe diye bir şey de kalmadı. Ayrıca henüz satışa başlamasak da Gürcistan’dan 4 sipariş aldık” diye konuştu.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.