SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Limonlu su, salatalık suyu, nane çayı! Mide gazına savaş açarak hızlıca rahatlatıyor

Özellikle beslenme şeklimizde yaptığımız değişiklikler sonrası ortaya çıkan şişkinlik ve mide gazı daha da oldukça rahatsız edici bir hâl alabiliyor. Özellikle fasulye, armut, brokoli, mantar, süt, kepekli tahıllar ve elma şişkinlik, geğirme ve karın ağrısına sebep olan mide gazına yol açabilir. Peki hem hazmı kolaylaştırmak hem de mide şişkinliğini önlemek için neler yapılabilir? İşte 5 basit çözüm yolu.

|

1- Tempolu yürüyüşlere çıkın

Fiziksel aktivite hazımsızlık ve şişkinliğin giderilmesi için şart. Sindirimi kolaylaştırmak için yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz. Düzenli bir şekilde yapılan yürüyüş bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kısa bir yürüyüş ile midede oluşan şişkinliği hafifletebilirsiniz. 

2- Karın masajı yapmayı deneyin

Şişkinlik ve hazımsızlığı gidermek için farklı masaj tekniklerini deneyebilirsiniz. Şişkinliği gidermek için elinizi sağ kalçanızın üzerine koyun ve saat yönünde ovmaya başlayın. Masajı karnınızda geniş bir alana yayarak ve göğüs kafesine doğru tekrarlayarak devam edin. Eğer masaj sırasında şiddetli ağrılar yaşamaya başlarsanız bir uzmana başvurun. 

3- Gazlı içeceklere hayır!

Genellikle ağır yemeklerin ardından hazımsızlığı gidermesi için ikram edilen gazlı içeceklerin aslında midenize faydadan çok zararı olabilir. Gazlı içecekler fazla tüketildiğinde mide gazı daha da artar. Bu da şişkinliğe, hareketlerin kısıtlanmasına ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Gazlı içecekler tüketmek yerine şişkinliği giderecek limonlu su, salatalık suyu veya nane çayı gibi sağlıklı alternatiflere yer verebilirsiniz. 

4- Tuz kontrollü şekilde kullanın

Özellikle tükettiğiniz yemeklerdeki tuz miktarı sağlığınıza karşı bir tehdit oluşturmayacak seviyede olmalı. Aşırı tuz tüketimi vücutta ödem oluşmasına ve mideyi rahatasız eden olumsuz etkenlere sebep olur. Buna şişkinliğin başlangıç evresi de denilebilir. Sindirim sorunları ve farklı mide rahatsızlıklarını önlemek için tuz kullanımını sınırlamak gerekir. 

5- Gaz yapabilecek yiyeceklerden kaçının

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, sağlık açısından faydalı olan bazı yiyecekler yemek sonrasında midede hazımsızlık oluşmasına neden olabilir. Sağlıklı olduğu için hem tüketilmesi gereken hem de aşırıya kaçılması sakıncalı olan fasulye, turpgiller, mercimek ve elma gibi besinler şişkinliğe yol açabilir.  

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.