SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kalıcı kalp pili takılanların adım adım uyması gereken 8 hayati kural

Teknolojinin en büyük faydalarından birisi de tıp dünyasına kazandırdığı yeni yetenekler oldu. Ortalama yaşam süresini artıran bu yeniliklerden birisi de hiç şüphesiz kalp pilleri. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran kalıcı kalp pili takılan hastaların ameliyat sonrası uyması gereken kuralları anlattı.

|

Kalp pili, özetle kalbin yeterli hızda çalışmadığı durumlarda devreye girerek yeterli kalp atış hızını sağlamaya yarayan yüksek teknolojili bir cihaz. Genel olarak kalp ritim bozukluğu ve kalpte iletim bozukluğu yaşayan kişilere takılan kalp pili, günümüzde bu rahatsızlıklardan muzdarip olan yüz binlerce kişi tarafından kullanılıyor. Uzmanlar, kalıcı kalp pili takılan hastaların ameliyat sonrası mutlaka uyması gereken kurallar olduğuna dikkat çekiyor.

İŞTE O 8 KURAL

Kalıcı kalp pilinin, kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve gerektiğinde kalbe şok uygulayabilen elektronik cihazlar olduğunu hatırlatan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, ilk çıkan pillerin kalbin yavaşlaması sonucu gelişen bayılma, baş dönmesi, halsizlik gibi rahatsızlıkları tedavi ettiğini ifade ederek sonraki yıllarda ölümcül hızlı ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği tedavisinde daha gelişmiş kalıcı kalp pilleri (ICD, CRT) kullanılmaya başlandığını söyledi ve kalıcı kalp pili takılan hastaların mutlaka uyması gereken 8 kural olduğunu belirtip sıraladı:

1- Kalp pili takılan hastanın ilk 2 gün pil tarafındaki kolunu oynatmaması gerekir. Evde yaranın bulunduğu taraftaki omuzun 1 ay süre ile fazla hareket ettirilmemesi gerekli. Omuz dışında ön kol ve el hareket ettirilebilir. Kolu sabit vücuda yapıştırmak doğru değildir. Kol serbest olmalı ve sadece omuz hareketleri kısıtlanmalı.

2- Kalıcı kalp pilinin yerleştirildiği bölüme basınç uygulanmamalı ve bir süre (20-30 gün) yüzüstü yatılmamalı.

3- Yaranın bulunduğu taraf temiz ve kuru tutulmalıdır. İlk 1 hafta sonra yapılan kontrolde yara bakımı doktorunuz tarafından yapılmalı.

4- Kalıcı kalp pili takılan her hastaya pil firması tarafından özel bir kart verilir. Bu kart üzerinde hastanın kimlik bilgileri ve kalp pili bilgileri yazılıdır. Bu bilgiler gerek ilgili hastane ve gerek kalp pili firmasının ana birimi tarafından kayıt altında tutulur ve izlenir. Hastaların bu kartı devamlı yanında taşıması gerekli.

5- Kalıcı kalp pilleri elektronik aletlerdir. Güçlü elektromanyetik alanlar etkileşime sebep olur. Bu durum kalp pilinin fonksiyonlarını ciddi olarak bozabilir. Bunlar hastanelerdeki MR cihazları, havaalanındaki ve bazı binaların girişlerindeki dedektörler (X-ray cihazı), birtakım ameliyatlarda kullanılan koter cihazlarıdır. MR uyumlu pili olmayan hastalara MR çekilemez. Kalp pili olan hastalar X-ray cihazından geçmemeli.

6- Kalp pili olan hastalar elektrik arkı kaynağı ve trafolardan uzak durmalı. Düz röntgen filmi, anjiyo, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve diş girişimleri kalp pilini etkilemez ancak bu işlemlere girerken ilgililere kalp pili olduğunun belirtilmesi uygun olur.

7- Evde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinası, ütü, ocak gibi çoğu aletlerden ise kalp pili etkilenmez. Cep telefonu ve telsiz telefonları kullanırken pil cebinden 15 santimetre uzakta, mümkünse diğer tarafta tutulması önerilir.

8- Düzenli kalp pili ölçümleri ve uzman hekim kontrolleri ile kalp pilinin ömrünü ek olarak 2 yıldan daha fazla uzatmak mümkün.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.