SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hiç uyumadan tam 40 yıl yaşadı! Her şey bir mermiyle başladı, tıp dünyası çözemedi

I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte harp okulu öğrencisi olarak Macar ordusuna gönüllü olarak katıldı ve hücum kıtasının emrine girdi. Savaş anında yaşanan bir saldırı sırasında ise bir Rus kurşunuyla kafasından vuruldu. Yaşanan bu durum Paul Kern adlı askerin tam 40 yıl boyunca uyuyamamasına neden oldu. Peki bir kurşun, bir insanın yıllarca uyuyamamasına nasıl sebep olabilirdi? İşte tıp dünyasının çözemediği olay.

|

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak için yeterince ve kaliteli uyumak büyük önem taşıyor. Ancak pek çoğumuz bazen iş yoğunluğu bazen de sağlık problemleriyle nedeniyle uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Yaşanılan bu sorun 24 saatten başlayıp 96 saat ve daha fazlasına ulaşabilir fakat hiç ama hiç kimsenin aklına bu durumun süreceği gelmez. Ancak tam da böyle bir durum I. Dünya Savaşı’nda düşmanlarla çarpışan Macar bir askerin başına geldi.


Paul Kern, I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte harp okulu öğrencisi olarak Macar ordusuna gönüllü olarak katıldı ve hücum kıtasının emri altına girdi. Bu bölükte cesaretinden ötürü madalya aldı. Bir yıl sonra da ödüllendirilerek savunmanın daha güçlü olduğu başka bir bölüğe atandı. Paul Kern, savaş anında yaşanan bir saldırı sırasında, bir Rus kurşunuyla kafasından vuruldu. Kurşun, sağ şakağından kafasına girerek onu bayılttı. Macarlı asker, ölümcül olduğu tahmin edilen yarasının tedavisi için hemen hastaneye kaldırıldı.

MERMİ, BEYNİN FRONTAL LOBUNU ETKİLEDİ

Ne yazık ki mermi, Paul Kern’in hareket, planlama, problem çözme, duygular ve daha birçok şey dahil olmak üzere çeşitli beyin aktivitelerinde rol oynayan frontal lobunu etkisi aldı. Bu nedenle talihsiz adamın beyninin bu kısmı çıkarıldı. Yaşanan üzücü bu durum, Macar askerin kısa bir süre sonra ordudan ayrılmasına ve sivil hayatına geri dönmesine neden oldu.


HEM UYUMA YETENEĞİNİ HEM DE UYUMA İSTEĞİNİ KAYBETTİ

Ancak yaşanan bu elim olay onun uyuma yeteneğini aynı zamanda uyuma isteğini de yitirmesine yol açtı. Talihsiz adam, ilk başta kendini uyumaya zorladı ancak bunun uyanık kalmaktan çok daha yorucu olduğunu fark etti.

Uzmanlar, uykunun hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı bir vücuda sahip olmak için son derece önemli bir süreç olduğunu söylüyor. Çünkü  vücut uykudayken beyin de dahil olmak üzere hayati sistemleri yeniden inşa edip onarıyor. Ayrıca uykunun, bir kişinin bilişsel durumu üzerinde de büyük bir etkisi var. Uyku eksikliği, vücudun sağlığı üzerinde ağır bir etki yaratabildiği gibi halüsinasyonlara sebebiyet verebiliyor. Hatta aşırı uyku eksikliğinin, ölümcül olduğuna inanılıyor.

HİÇBİR DOKTOR ÇARE BULAMADI

Ancak Paul Kern, şaşırtıcı bir şekilde hiç uyumadan hayatına sorunsuz devam edebildi. Talihsiz adam normal şartlarda uykuya ayırdığı vaktini artık sevdiklerini görmeye ve daha çok kitap okumaya ayırdı. Ancak Paul baş ağrısı yaşamamak için her gün yaklaşık 1 saat boyunca optik sinirlerindirmek adına gözlerini kapattı. Öte yandan birçok doktor, Kern’in iddialarına büyük kuşkularla yaklaştı. Ancak o kendisini muayene etmek isteyen tüm doktorlara giderek hekimleri şaşırttı. Ayrıca bazı uzmanlar, kafasından vurulan bu askerin, farkında olmadan gün boyunca mikro uykular yaşadığını düşünüyordu.

UYKUSUZLUĞUNUN NEDENİ BULUNAMADI

Ancak Kern’in tamamen uyanık olmaktan başka bir durumda olduğu hiç gözlemlenmedi. Yani o gerçekten uyumuyordu. Başka bir fikir de Rus kurşununun, beynin uyku gerektiren bölümünün aktifliğini kaybettirmesiydi. Bunun yanında Paul Kern’in tüm bu sebeplerden dolayı çok yaşamayacağı ileri sürüldü. Doktorlar, kısmen haklı çıktı. I. Dünya Savaşı askeri, 1955’te vefat etti. Yıllarca neden uyuyamadığı ise büyük bir sır olarak kaldı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.