GELİŞİGÜZEL TAKVİYE KULLANMAYIN!
Taze sebze ve meyve ile beslenen, yeterli et ve hayvansal gıdalar tüketen kişilerde vitamin eksikliğinin genelde gözlenmediğine işaret eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, “Hatalı beslenme, gebelik, emzirme, ameliyat, ağır stres ve bazı hastalıklar nedeniyle vitamin eksiklikleri gelişebilir. Vitaminlerin öncelikle sağlıklı beslenme yoluyla alınmaları gerekir. Ancak bazı durumlarda takviye preparatlar alınmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, takviyelerin sanki doğal beslenmenin bir parçası gibi gerekli gereksiz alınmamasıdır. Unutmayalım ki vitaminlerde eksiklik kadar fazlalıklar da sağlığımız için zararlıdır. Bu nedenle mutlaka hekimin tavsiyesi doğrultusunda kullanılmalıdır” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, vitamin eksikliğine işaret eden 10 önemli belirtiyi ve bu vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğunu anlattı.
1- UZUN SÜRELİ YORGUNLUK
Uzun süreli zihinsel yorgunluk B1, B12 veya C vitamini eksikliğinin belirtisi olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, beynin özellikle enerji üretimi için B1 vitaminine ihtiyaç duyduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor: “B12 eksikliğinde ise unutkanlık, baş dönmesi, entelektüel becerilerde yavaşlama ön plandadır. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini de demir emilimini artırarak enerji seviyelerini doğrudan etkiler ve eksikliği zihinsel yorgunluğa yol açabilir. Uzun süreli bedensel yorgunluk da enerji üretimi için elzem olan B 12 vitamini eksikliğine bağlı gelişen megaloblastik anemiden kaynaklanıyor olabilir.”
Hangi besinlerde bulunuyor?
B1 (Tiamin) vitamini: Tahıllar, et, süt, yumurta ve sakatat gibi hayvansal ürünler, balık, baklagiller, kuruyemişler (fındık, ceviz ve ay çekirdeği gibi )
B12 vitamini: kırmızı et, yumurta, balık, süt ve ürünleri, ıspanak, pancar
C vitamini: Turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, maydanoz, roka, kırmızıbiber, domates brokoli
2- AŞIRI ADET KANAMALARI
Adet kanamalarının uzun sürmesi, diş eti ve burun kanamaları K vitamini eksikliğini ifade edebiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Et, yumurta, sakatatlar, ıspanak, brokoli, domates, maydanoz, marul, lahana, bezelye, nar, kivi, çilek, avokado, böğürtlen