Son yıllarda tüm dünya ülkelerinde görülme sıklığı hızla artan reflü, ülkemizde de her 4 kişiden birinin kabusu! Özellikle bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden pandemi sürecinde hareketsizlik ve beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin reflüde artışı tetiklediğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Oya Yönal, konu hakkında bilgi verdi.
|
1
1 / 12Fotoğraf
Mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıyla yemek borusunda yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi gibi şikayetlere yol açan reflü, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Pandemide aşırı yeme, geç saatlere kadar yemek yeme, karbonhidrattan zengin ve fast-food beslenme, hareketsizlik, kilo alımı ve stres nedeniyle reflü şikayetleri belirgin şekilde arttı.