23.09.2023 - 18:05 | Son Güncellenme:
Türk mutfağının hem lezzetli hem de sağlıklı yemeği kuru fasulye sofralardan eksik olmuyor. Ancak tükettikten sonra mide problemlerine neden olabiliyor. Gaz yapıcı bir gıda olan kuru fasulyeyi tükettikten sonra şişkinlik sıkıntısı çekebilirsiniz.
Sağlık için birçok faydası olan kuru fasulye, içindeki K vitaminiyle beyin hücrelerine iyi gelirken B vitaminleri sayesinde de migren problemlerini çözmede etkilidir. Lif kaynağı sayesinde kabızlık sorunu yaşayan kişilerin sindirimini olumlu yönde etkileyebilir.
Gaz yapması sebebiyle birçok kişi fasulye tüketmekten vazgeçebiliyor. Ancak fasulyenin oluşturduğu gaz problemini önlemek için yapım aşamasında dikkat edebileceğiniz bazı püf noktalar bulunuyor. Genellikle restoranlarda bu yöntemler uygulanıyor.
Kuru fasulyeyi pişirme aşamasında içine bir adet patates eklemek, gaz sorununun ortadan kalkmasına yarayacaktır. Kuru fasulyenin içindeki patatesler tüm gazı kendi içine çeker. Bunun için bir patatesi dörde bölüp fasulyenin içine eklemek. Ancak pişirme işleminin ardından patatesleri çıkarmayı unutmayın.
Kuru fasulyeyi haşlarken uygulayacağınız bu yöntem sayesinde tüketimden sonra gaz problemi yaşamayacaksınız. Haşlama sırasında tencereye 1 tatlı kaşığı kekik ekleyin. Kekik, kuru fasulyenin içindeki gaz moleküllerinin parçalanmasını sağlar.
Yemek hazırlarken pratik ve hızlı işlem sevenleriniz olabilir. Ancak kuru fasulyeyi bir gece boyunca suda bekletirseniz hem daha lezzetli hem de şişkinliğe sebep olacak herhangi bir problem olmadan tüketebilirsiniz. Suyun yüzeyinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın ve fasulyenin tadını çıkarın.
Kuru fasulyeyi haşlarken içerisine 1 yemek kaşığı karbonat ekleyerek de gaz problemini önleyebilirsiniz. Karbonat fasulyenin gazını alırken bir yandan da hızlıca haşlanmasını sağlar. Böylece yedikten sonra şişkinlik problemi çekmemiş olacaksınız.
Şeflerin kullandığı bu tarif ile tam kıvamında kuru fasulye elde etmek mümkün. İşte hem lezzetli hem de tam kıvamında fasulye tarifi.
Öncelikle bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı da tereyağı ekleyin. Yağları kızdırdıktan sonra tencereye 1 adet doğranmış soğan ekleyip kavurmaya başlayın. Soğanlar kavrulmaya başlarken 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edip kavurmaya devam edin.
Ardından kuru fasulyeleri tencereye ekleyin. Fasulyelerin gaz veya şişkinlik problemine yol açmaması için paylaştığımız püf noktalardan dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Ekleme işleminden sonra 2 dakika boyunca tüm malzemelerin karışmasını sağlayın.
Son olarak, 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı kırmızı biberi karışıma serpin. Tencerenin kapağını kapatarak fasulyeleri pişmeye bırakın. Fasulyelerin yumuşaklığını kontrol ederek piştiğine emin olun. Tüm işlemler sonlandığında kuru fasulyeniz hazır olacak. Afiyet olsun.