Zengin besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminlerinin yanında demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu olarak öne çıkıyor. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor ve tokluk hissi sağlıyor. Marmeladı da yapılan meyve, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa da iyi geliyor. Ayrıca kayısı antioksidan özelliği ile de bedeni sağlıklı tutarak hastalıklardan koruyor. Kayısının içeriğinde antioksidan etkiye sahip ‘karotenoid’ bulunuyor. Sarı, turuncu ve kırmızı renkleri barındıran karotenoidlerden olan beta-karoten de kayısıda bol miktarda mevcut. Beta-karoten, A vitaminin ön maddesi ve ihtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılan önemli bir madde. Vücutta, A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranı en fazla olanı beta-karotendir. Yağda çözünebilen A vitamini, görme, üreme ve sağlıklı bir cilt ile bağışıklık sisteminin korunması açısından oldukça önemli rol oynar. Kayısı yüksek potasyum içeriği sayesinde kalbi koruyucu etkiye sahip. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olan kayısı, içeriğindeki potasyum sayesinde kalp kaslarını da besliyor. Kayısı ve kayısı marmeladı, tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. Kalsiyum, fosfor gibi mineraller içermesiyle kemik sağlığı açısından önemli olan kayısının marmeladı da son derece faydalı. Kayısı, ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyve olmasıyla öne çıkıyor. Bu meyve bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve diş eti sorunlarının oluşmasını engelliyor. Ek olarak kayısı ve kayısı marmeladı ağız içi yaraların iyileşmesine de yardımcı olur. Kayısı marmeladının dikkat çeken faydalarından biri de ateş düşürücü özelliği olabilir. Kayısı marmeladı yapmak için öncelikle 1 kilo kayısı yıkanıp ortadan ikiye kesilir. Çekirdekleri çıkarılır. Kayısılar kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilip, blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır. Kayısı marmeladını kış boyu tüketebilirsiniz.