Kadınların birçoğu istemiyor! 'Hastalık veya yaşlılık alameti olarak görülmemeli'
Ter basmasından uyku bozukluğuna kadar pek çok belirtisiyle menopoz, 45 yaş sonrası “geliyorum” diyor. Fakat pek çok kadın menopoza girmek istemiyor! Peki bu reddedişin ya da istememenin nedeni nedir? “Bu süreci bir hastalık, yaşlılık ve kadınsal duyguların bittiği bir dönem gibi görmemeliyiz” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, menopoz hakkında doğru sanılan hatalı bilgileri açıklığa kavuşturdu.MENOPOZ YAŞI GECİKTİRİLEBİLİR.
DOĞRUSU: Menopoz hakkında yanlış bilgilere sahip pek çok kadının, bu süreci geciktirmek ya da yaşamamak için aklına gelen ilk cümle, “menopoza girmek istemiyorum’ oluyor. Oysa bu mümkün değil! Zira, her kadın dünyaya belirli bir yumurtalık rezervi ile geliyor. Bu rezervin sona yaklaşması menopozun başladığı anlamına geliyor. Menopozun başlamaması için yumurtalıkların yumurta üretmeye devam etmesi gerekiyor. Fakat yumurtalıklarda bulunan yumurta hücreleri tedavi ile yeniden yapılamıyor. Dolayısıyla menopoz geciktirilemiyor. Yumurta üretilememesi nedeniyle artık vücudun üretmediği progesteron ve östrojen hormonları dışardan verilebiliyor.
MENOPOZ YAŞLILIKTIR.
DOĞRUSU: Menopoz bir yaşlılık belirtisi değildir, nedeni basit; insan ömrü uzuyor. Kadınlar yaşamlarının yaklaşık yarısını menopoz sonrası dönemde yaşıyor. Örneğin 80 yaşında bir kadın, hayatının yaklaşık 30 yılından fazlasını menopoz sonrası dönemde geçiriyor. Geçmiş dönemler dikkate alındığında, insan ömrü bu kadar uzun değilken, menopoz bir yaşlılık süreci olarak da düşünülebilirdi. Oysa günümüzde uzayan yaşam, menopoz yaklaşımının yeniden ele alınmasını gerektiriyor. Hayat kalitesini düşürmeden yaşanabilecek yeni bir sürecin başlangıcı haline geliyor. Kadının vücudunun bir döneminin bitip yeni bir döneminin başladığı bu süreçte, gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra, uygun hormon tedavileriyle yaşam kalitesi yükseltilebiliyor.