Cacık kelimesine ilk olarak Ahmet Vefik Paşa'nın 1876'da yazdığı Lugat-ı Osman'da rastlanır. Bazı kaynaklar Fatih'in, yoğurt, pazı ve yoğurtla yapılan ve üstüne çörek otu serpiştirilmiş bir tür cacık yediğinden bahsederler. Yani tarihi biraz daha öne çekerler. Peki günümüze salatalık ve yoğurtla yapılan cacığın faydaları arasında neler var? Cacık sevilen bir yemek olmasının yanında sağlığınız için birçok faydası olan bir tarif. Mükemmel bir protein kaynağı olan cacık ayrıca oldukça düşük kalorili. İki yemek kaşığı sadece 30 kalori. Cacık kanı temizlerken bağırsaklardaki prebiotik bakterilerin etkinliğini arttırıyor. Cacık vücutta uyku hormonu salgılıyor. Bol lifli ve düşük kalorili olması sebebiyle diyet yapanlar için mükemmel bir besin kaynağı. Yoğurt, cacığın temeli. Bu da onu iyi bir protein kaynağı yapar. Protein ise tok hissetmenize yardımcı olur. Yoğurt ayrıca bağışıklık sisteminizi destekleyen bağırsak sağlığına sahip probiyotikler içeriyor. Cacıkta tokluk hissi veren gizli bileşen, rendelenmiş salatalık. Salatalık da, K vitamini, C vitamini ve magnezyum gibi önemli besinlerin mükemmel bir kaynağı. K vitamini, kanın pıhtılaşması ve sağlıklı kemiklerin korunması için gerekli bir besin. Araştırmalar, salatalıkların anti-enflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Ek olarak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, salatalıktaki bazı bitkisel besinler kan şekeri düzeylerinin korunmasında da rol oynayabilir. Güzel bir cacığa eklenen zeytinyağı sağlık açısından önemli faydalar içeriyor. Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen zeytinyağı, sağlıklı yağlar olarak da bilinen tekli doymamış yağlardan oluşuyor. Doğranmış sarımsak ve limon suyu, cacığın en değerli ek malzemeleri. Limonlar, güçlü bir bağışıklık sistemi ile bağlantılı olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır ve sarımsağın da antioksidan etkisi var.