Çikolatada bulunan teobramin vücuttaki enerji seviyesini etkileme özelliğine sahiptir. Teobramin de aynı kafein gibi sinir sistemini etkilerken bunu ılımlı bir şekilde yapar. Oregon Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, bir bardak sıcak çikolata yaklaşık 200 mgr teobromin, 10 mgr da kafein içeriyor. Kafein, çikolatanın yapıldığı kakao bitkisinin bir bileşenidir. Kafein tüketildikten sonra hemen kana karışarak, beyne ulaşır. Böylece uyanıklığı arttırarak, yorgunluğun geçici bir panzehirine dönüşür. Çikolata, dopamin üreten bir amino asit içerir. Dopamin, beyindeki sinir hücreleri arasında sinyalleri ileten nörotransmitter’lerdir. Bu da beyindeki mutluluk ve zevk duygularını tetikler. Fakat, bazı insanlar içinse bu durum migren rahatsızlığına yol açabilir. Endorfin salgılanmasında etkin kimyasallar sayesinde, çikolatanın, iyi hissettiren bir tatlı olması tesadüf değil.