Bir lokma yemeğe hasret bırakan hastalık: Akalazya
Besinleri yutmakta güçlük mü yaşıyorsunuz? Kimi zaman yediğiniz bir besinin yemek borusunda takılı kaldığından mı yakınıyorsunuz? Yemek sonrasında öksürük atakları başlıyor mu? Bir lokma yemek veya bir yudum su içmek ızdıraba mı dönüştü? Siz de bu sorunlardan yakınıyorsanız, nedeni, adını belki de ilk kez duyacağınız ‘Akalazya’ hastalığı olabilir! Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Öztaş, “Akalazya hayattaki en temel ihtiyacı, hatta pek çok insanın en çok keyif aldığı bir durumu; yemek yemeyi ızdıraba dönüştürüyor. POEM tedavisiyle çok kısa süre içerisinde, ameliyatsız bir şekilde normal beslenmeye başlanabiliyor ve yaşam kalitesi belirgin şekilde artıyor” diyor.
|
1
1 / 10Fotoğraf
Besinler yemek borusunda takılı kalırsa…
Yemek borusunun alt uç kısmında bulunan kapakçık sisteminin gevşeyememesi sonucu besinlerin mideye doğru olan hareketinde güçlük yaşanması ‘Akalazya’ olarak tanımlanıyor. Besinler yutkunma yoluyla boğazdan yemek borusuna, buradan da mideye aktarılıyor. Yemek borusu ile mide arasında yer alan özofagus sfinkteri, midedeki asit ile besin içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önlüyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Öztaş, bu sfinkterin yutkunduğumuzda açılıp besin ve sıvıların midemize ulaşmasına olanak sağladığını belirterek, “Herhangi bir etkenden dolayı özafagus sifinkteri işlevini yitirirse, besinler yemek borusunda takılı kalıp mideye inemiyorlar. Bunun sonucunda hastanın pek çok sorun yaşadığı bu hastalığa Akalazya deniyor” diyor.