Balık yerken dikkat edilmesi gereken 8 faydalı nokta
Uskumru, sardalya, istavrit, palamut, lüfer, kefal, hamsi… Faydaları saymakla bitmeyen balıklar bugünlerde sofraları süslüyor. Ancak yaptığımız bazı hatalar var ki balığın besin değerini düşürüp sağlığımızı tehdit edebiliyor! Peki balıktan maksimum fayda sağlamak için neler yapmalıyız?
03.10.2019 - 10:03
|
Son Güncellenme: 03.10.2019 - 10:30
1-Çıtır çıtır olmasın
Çıtır çıtır balık belki daha lezzetli olabilir, ancak damak tadınıza hitap ederken sağlığınızı riske atmayın. Çünkü proteinlerin yüksek ısıyla birlikte yapılarının bozulmaya uğraması sonucu balığın protein içeriği düşüyor, bunun sonucunda da vücut için yararlı etkileri azalıyor. Balığı yağda kızarttığınızda ısıyla temasla beraber besin değeri azalmakla kalmıyor; kızartma sırasında ağırlığına yakın yağ çekmesi nedeniyle kalori miktarı da artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz aynı zamanda 'una bulayıp kızartma' gibi hatalı pişirme tekniğinden de kaçınmanız gerektiği uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Bunun nedeni, vücut hücrelerine zarar veren, unun yüksek ısıyla teması sonucu ortaya çıkan heterosiklikamino asit (HMF) adlı bileşenlerin kanser gelişimine yol açabilmesi. Balığı kendi suyu ile buğulama yöntemiyle veya fırında düşük ısıda pişirmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Izgara, fırın ve buğulama yöntemleriyle hem balığın besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilir hem de alınacak olan fazla kalorilerin önüne geçebilirsiniz."