31.08.2023 - 15:21 | Son Güncellenme:
Evde muhafaza edilen bulgur, pirinç, fasulye gibi gıdalar sıcak havaların artışı ve yüksek nem nedeniyle böceklenebiliyor. Oldukça can sıkan bu durumun yaşanmaması için çeşitli taktikler elbette ki var.
Nemin fazla olduğu alanlarda sıklıkla karşılaşılan bu sorun önlenmediği takdirde kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bakliyatları saklarken meydana çıkan böceklenme sorunu bakliyatların uzun süre beklemesinden kaynaklı da oluşabiliyor. Bakliyatları doğru yöntemlerle saklamak için bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Böceklerin bakliyatlara erişmesini engellemenin en etkili yollarından biri metal kaşık kullanımı veya alüminyum folyodur. Her ikisinde de böceklenme oluşumunu engellemeye yarayan özel bileşenler bulunur. Folyo veya metal kaşık, böceklerin sızmasına neden olan koku akımını önleyerek bu tür alanları koruma altına alabilir.
Gıdaları böceklenme probleminden korumak için alüminyum folyo kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için bakliyatları saklama kabına koymadan önce kabın içine alüminyum folyo sermeniz yeterli olacaktır. Folyonun yapısı sayesinde içinde muhafaza ettiğiniz gıdalar da taze kalır.
Böcek istilasını önlemek için metal kaşık kullanımı da birçok kişi tarafından uygulanan ve olumlu sonuçlar veren bir yöntem. Bu taktik için bakliyatları sakladığınız kapların içine bir metal kaşık yerleştirmeniz gerekiyor.
Metal yapısı böceklerin yaklaşmasını önleyebilir. Herhangi bir kimyasal madde kullanmadan, doğal yöntemlerle böcekleri uzaklaştırabilirsiniz. Bakliyatların içine ekleyeceğiniz kaşıklar içerisinden alacağınız zaman da işinize yarar.
Hoş kokusu ve birçok faydası ile bilinen defne yaprağı da bakliyatları korumak için yararlı olur. Bakliyat böcekleri, defne yaprağının kokusundan kaçınır. Bu nedenle sakladığınız ürünlerin arasında birkaç defne yaprağı bıraktığınızda böceklerden uzaklaştırmış olursunuz.
Bulgur, pirinç, mercimek gibi gıdaların içine rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Ancak defne yaprağı kokulu bir bitki olduğu için çay veya kahve içine koymamakta fayda var. Bu içecekler defne yaprağının kokusunu çekebilir. Bu da içeceklerin aromasında farklılıklara neden olabilir.
Çay veya kahve gibi içeceklere zarar gelmeden muhafaza etmek isteyenlerin çözümü ise küp şekerde saklı. Küp şeker yine bakliyat böceklerinin kaçacağı ürünlerden biri. Çay ve kahve kavanozlarının içine birkaç adet küp şeker attığınızda böcek oluşumu engellenebilir.
Pek çok kişi böceklenen baklagilleri temizleme konusunda çeşitli tereddütler yaşıyor. Bu nedenle böceklenme oluşumundan sonra yiyecekleri çöpe atabiliyor. Ancak baklagilleri bu problemden kurtardıktan sonra tüketmenin herhangi bir zararı bulunmaz. Özellikle unu temizlerken daha dikkatli olmanızı öneririz.
Bakliyatları gerekli koşullarda muhafaza etmek de oldukça önemli bir detay. Bu gıdaları mümkün olduğunca kuru ve serin alanlarda tutmanız gerekiyor. Sıcak ortamlar böceklerin rahatlıkla üreyebildiği, çoğalabildiği yerlerdir. Uzun süre saklayacağınız gıdaların kabını belirli aralıklarla temizlemeyi veya değiştirmeyi unutmayın.