SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Formasında bile ay-yıldız var, baskılar yıldıramadı! Premier Lig'e alınmayan 'Türkler'

Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında kıran kırana geçen bir savaş yaşanıyordu. Bu savaşta Türklerin kullandığı taktikler öyle nam saldı ki İngiltere'nin en eski ilk futbol kulüplerinden biri de buna kayıtsız kalamadı. Ancak formasından ay-yıldızı, adından da 'Türk'ü ayrı düşürmeyen İngiliz futbol kulübü yıllardır Premier Lig'e alınmıyor!

|

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Takvimler 1868 yılını gösteriyordu. İngiltere'nin Hampshire bölgesinde Avon Nehri kıyısında bugün dünyanın en eski futbol kulüplerinden biri olan Fordingbridge için çalışmalar başladı. Fordingbridge Futbol Kulübü 1868'de, yani Futbol Federasyonu (The Football Association)'nun kuruluşundan sadece 5 yıl sonra kuruldu. 'Fordingbridge' adıyla ortaya çıkan takımın henüz resmi bir ismi yoktu ancak maçlara katılıyordu. Kulübün ortaya çıkışından birkaç yıl sonra 1877-1878 yıllarında Osmanlı Devleti ile Rus Çarlığı arasında Plevne Muharebesi gerçekleşti. O yıllarda Türklerin Plevne'deki taktikleri ve mücadelesi Hampshire'a kadar ulaştı. Türklerin savunma taktiklerinden ilham alan yetkililer Fordingbridge takımına bir isim buldu: 'Fordingbridge Turks!'


FUTBOL BU MAHALLEDE DOĞDU

Günümüzden 156 yıl önce, bugün dünya üzerinde milyonlarca insanın takip ettiği bir spor dalı olan futboldan kimsenin haberi yoktu. Futbolun günümüz kurallarıyla oynanışının ilk ortaya çıkış tarihi 19 Aralık 1863, ortaya çıkış yeri olarak da İngiltere kabul ediliyor. Futbol işini ilerleten Fordingbridge takımı resmi olmayan bir oluşum içine girdiler. Bugün amatör de olsa bir zamanların ilk futbol kulüplerinden biri olan 'Fordingbridge'nin temelleri bu şekilde atıldı. Kısa zaman içinde kulüp düzenli bir şekilde maça çıkınca resmi bir isme ihtiyacı oldu.

Tam o yıllarda da 1877 yılında Osmanlı topraklarına ait olan Bulgaristan'ın Plevne şehri Rus ordusu tarafından kuşatılmıştı. Rus Ordusu tüm gücüyle Osmanlı Devleti’ne saldırırken Plevne’de görev yapan Osman Paşa komutasındaki Türk ordusu kimsenin beklemediği savunmalar yapıyordu. Türkler savunma yaptıkça Rus ordusu defalarca kuşatıyordu. Oldukça çetin geçen bu çekişmenin detayları Avrupa basınında büyük bir ilgi ve sempatiyle karşılandı.Türklere hayranlık, Ruslara karşı da antipati hissettiren Plevne Muharebesi bu yönüyle kitaplara bile konu olmuştu.


O sırada Fordingbridge takımı başarılı bir ivme yakalamıştı ve girdikleri maçlarda çoğu zaman galip geliyordu. 1879 yılında katıldıkları Basingstoke Kupası Turnuvası süresince yalnızca 3 gol yiyerek şampiyon oldu. Bu zorlu mücadele deyim yerindeyse öylesine lezzetliydi ki maç sırasında taraftarları aynı dönemde dünyayı kasıp kavuran Türklerden çok etkilenmiş olacak ki turnuva sırasında 'Come on Turks (Hadi Türkler)' ve 'Live Long Turks (Yaşasın Türkler)' gibi tezahüratlar yapılmaya başlandı.

'Fordingbridge Turks', tarihler 1881’i gösterirken dünyanın ilk futbol kupalarından biri olan 'Basingstoke Kupası'nı kazandı ve adını geniş bir kitleye duyurdu.

RASTGELE BİR TEZAHÜRAT ONLARA ADINI VERDİ

Mücadelenin verdiği coşkuyla bir anda ortaya çıkan tezahüratların ardından Türklere benzetilmek, takımın hoşuna gitti ve Fordingbridge isminin yanına bir de 'Turks' eklendi. Takımın ismi tam da bu şekilde ortaya çıktı. İsmi netleşen takıma bir de amblem gerekiyordu ve orada da Türk bayrağından etkilendiler. Ambleminde ay-yıldız olan takım oyuncuları ve yöneticiler bu isimle gurur duyduklarını her defasında açıkça ortaya koydu. Ancak 1915-1916 yılları arasında olan I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla işler değişti. Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebelerinde düşman olarak savaşan Türk ve İngiliz orduları birbirine düştü.


BASKILARA RAĞMEN DEĞİŞTİRMEDİLER

Yaşanan bu olayın ardından yetkililer bir İngiliz futbol takımının isminde 'Türk' ifadesinin yer almaması gerektiğine kanaat getirerek Fordingbridge Turks yetkililerine baskı yapmaya başladı. Ancak yapılan bütün baskılara rağmen kulüp yöneticileri 'Turks' adını değiştirmedi. 156 yıl önce kurulan, adını Türklerden, amblemini Türk bayrağından alan ‘Fordingbridge Turks’ kulübünde bugün hâlâ her hafta sonu yapılan maçlarda taraftarlar aynı tezahüratları yapmaya devam ediyor. Fordingbrdige Turks yöneticileri de oyuncuları da adında 'Turks' ifadesi yer aldığı için hak ettiği değeri göremeyen ve İngiltere Premier Lig'e alınmayan bu kulüpte olmaktan büyük bir gurur duyuyor.

Kulüp yöneticileri, takımın resmi X hesabında yer alan açıklamada isimlerini 'Türk ordusunun mücadeleci ruhundan' aldıklarını özellikle belirtiyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.