'Evlilikleri bitiriyor' diyerek açıkladı! 'Horlamanın bir çözümü var'
Çeşitli sağlık sorunları beraberinde farklı rahatsızlıklara da sebebiyet vererek hayat kalitesinde ciddi düşüşlere neden olabiliyor. Bunlardan birisi de birçok nedene bağlı olarak gelişebilen horlama. Uzmanlara göre horlama, evlilikleri bile bitirebilecek bir sebep olabiliyor. Ancak iyi haber: Çözümsüz değil!
Fazla kilo, sigara kullanımı, burun tıkanıklığı ve kemik eğriliği gibi nedenlerle görülebilen horlama, kimileri için çok büyük bir problem olmasa da aslında durum bu düşünceden biraz daha farklı. Horlamanın kimi zaman evlilikleri bitirebildiğini ifade eden uzmanlar, bu rahatsızlığın bazı evlilikleri kabusa çevirdiğini belirtiyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun, "Horlamanın genellikle birden çok nedeni var. Horlama gelişmiş toplumlarda boşanma sebebi bile olabiliyor" dedi.
'HORLAMAYI BİTİRECEK BİR YÖNTEM VAR'
Horlamanın birçok nedene bağlı olabilecek şekilde ortaya çıktığını ifade eden Uzm. Dr. Ömer Faik Sağun, hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren bu rahatsızlığın çözümsüz olmadığını dile getirerek, "Bazen fazla kilolardan, sigara kullanımından bazen ise burun tıkanıklığı sebebiyle horlama problemi yaşanabiliyor. Uyku sırasında yutak bölgesinde, yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile birlikte bu bölgedeki yumuşak doku, solunuma bağlı olarak titrer. Titreşimin etkisiyle yumuşak dokunun çıkarttığı ses horlama olarak tanımlanır. Horlama hem horlayan kişinin hem de yatağını paylaştığı kişinin hatta horlamanın şiddetine göre aynı evde bulunan kişilerin uyku kalitesini düşürür. Horlama sorunundan şikayetçi milyonlarca insan var" dedi. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sağun, horlama sorununu bitirecek bir yöntem olduğunu söyleyerel şunları ekledi:
"Horlama sosyal hayatı etkiler, çünkü bir ses çıkıyor ve istenmeyen arkadaş olunuyor. Aynı odada kalmak istemiyorlar. Özellikle evliyse yatakları ayırma, başka odada kalma gibi durumlar da oluyor. Diğer odadan bile bazen bu ses duyulabiliyor. Burada sağlığı etkileyen hastanın sadece horlaması değil, hastanın uyku apneside varsa yani sabah kalkınca kendisini halsiz, yorgun hissediyorsa uyku apnesi var demektir. Bu hastalarda aşırı kilolar, dar boyunlar ve sırt üstü yatma pozisyonları bu durumu tetikleyen durumlardır. Özellikle ileri toplumlarda boşanma sebebi horlama. Çünkü horlayan kişi eşiyle yatağı ayırır. Horlama ve uyku apnesi olan kişiler sabah yorgun kalkar ve vücutta konsantrasyon eksikliği olur. Bu durum da cinsel hayatı etkilemektedir. Böylelikle eşler arasında da boşanma sebebi olarak ön plana çıkıyor. Sağlık anlamında da kişinin yorgunluğu kalp durmaları gibi birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Bunun tedavi edilmesi gerekiyor. Erkek adam horlar mantığı yanlış, çünkü 4 kişiden 3'ü erkek, 1'i kadın horlama durumu söz konusudur. Horlamanın tedavisi vardır. Hafif tedavi olarak kilo verme ve yatış pozisyonunu değiştirmek gibi bir tedavi uygulanabilir. Orta seviyede ise cerrahi işlemler olabilir, mesela damak kaldırma işlemi yapılır. Biz burada kesme işlemi yapmıyoruz. Damağa frekans uyguluyoruz. Narkoz altında bu işlem oluyor ama 4-5 dakikalık bir işlem. 2-3 ay içinde damak yukarı çıkıyor ve bu durumdan kurtuluyor. Bazı ağır hastalarda ise gece yatarken burunda maske ile uyuma dediğimiz bir tedavi şekli uyguluyoruz."