Elle hissedilen sertlik ve yön değişikliği varsa hastalığın ilk evresinde olabilir!
Kadınlarda en sık görülen kanserlerden birisi de meme kanseri olarak bilinmektedir. Meme kanseri özellikle 50 yaş sonrasında ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Kadınlarda en fazla görülmekte olan kanserlerden birisi de meme kanseri olarak bilinir.
Kişinin kendi kendine rutin bir kontrol yapması da oldukça önemlidir. Elle hissedilen sertlik ve yön değişikliğinin de meme kanserinin teşhis edilmesinde önemlidir olduğu söylenebilir.
Elle Hissedilen Sertlik ve Yön Değişikliği Varsa Hastalığın İlk Evresinde Olabilir!
Meme kanserinin ilk belirtileri, kişinin kendisi tarafından büyük bir kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Göğsünüzü elinizle kontrol ettiğiniz de elinizle bir sertlik hissetmeniz veya bir yön değişikliği hissetmeniz durumunda hastalığın ilk evresinde olduğunuzu söylemek mümkündür. Meme kanserinde tedavinin mümkün olabilmesi için erken teşhisin oldukça önemli olduğu söylenebilir.
Meme dokusundaki süt kanalını oluşturucu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması meme kanserine yol açmaktadır. Meme kanseri, meme dokusunun içerisinde süt kanallarında meydana gelen bir kanserdir. Meme kanserinde oldukça önemli olan şeylerden birisi de kanserin lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılması olarak ifade edilebilir.
Meme Kanseri Neden Meydana Gelir?
Meme kanserinin oluşması, kadınlara oranla erkeklerde daha düşük bir oranda görülmektedir. Hastalığın erkeklerde görülmesi durumunda ise seyrinin kadınlardakine oranla daha hızlı bir şekilde geliştiğini söylemek mümkündür. Meme kanserine yol açan nedenin kesin olarak bilinmemesiyle birlikte;
Beslenme şekli,
Sosyo-ekonomik durum,
Kalıtım,
Regl durumu,
Doğum kontrol hapları ve
Doğumlar gibi çeşitli nedenlerin yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
Meme kanserinin oluşumunda etkili olan çeşitli risk faktörlerinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle genetik yapısında kalıtımsal olarak meme kanseri riski bulunan kişilerin hastalığa daha yatkın olduğu söylenebilir. Birinci dereceden bir yakınınızda eğer 50 yaşından önce meme kanseri görünüyorsa sizin de bu hastalığa yakalanma ihtimalinizin 3 kat daha arttığı söylenebilir.
Meme kanserinde en önemli risk faktörlerinden birisi de meme dokusunun yoğun olması olarak ifade edilebilir. Meme dokusunun içerisinde yağ oranının düşük olmasına bağlı olarak meme kanserine yakalanma riski de artmaktadır. Meme kanseri için risk olarak değerlendirilebilecek olan faktörler arasında lenfoma hastası olmakta yer alır.
Meme Kanseri Türleri Nelerdir?
Meme kanserinin türleri yapılan patolojik incelemeler sonucunda kesin olarak anlaşılabilmektedir. Aslında meme kanserinin bilinen birçok türünün bulunmasına rağmen iki temel başlık altında sınıflandırılmaları da mümkün olmaktadır. Meme kanserinin türleri; memenin süt bezlerinde oluşan ve meme kanallarını oluşturan hücrelerde oluşan kanserler olarak ifade edilebilir.
Duktol ve lobüler karsinomlar olarak bilinmekte olan meme kanseri türlerinin yayılma göstermeyen ve yayılma özelliği bulunan kanserler olarak iki farklı kategoride incelendiğini söylemekte mümkündür.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Meme kanserinin anlaşılması için vücutta görülen bir takım belirtilerin olduğunu söylemek mümkündür. Kanserin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, kanserin önceden teşhis edilebilmesi ve tedavi uygulanabilmesi için büyük önem taşır. Meme kanserinin en yaygın belirtilerinden birisinin meme de ele gelen kitle olduğunu söylemek mümkündür.
Ele gelen kitlenin meme dışında koltuk altında da görülmesi söz konusu olabilir. Nadir olarak görülmekte olan belirtiler arasında ise meme ucundan kansız veya kanlı bir akıntı gelmesi yer almaktadır. Meme kanserine neden olan tümörün meme derisinde ödeme veya şişmeye de yol açabileceği bilinmektedir.
Memede portakal görünümü olması ve kızarıklık görülmesi de kanserin belirtileri arasında yer almaktadır. Meme kanserine dair farkındalık sahibi olunması, tedavi uygulanabilmesi için büyük bir öneme sahiptir.