İdrar renginde koyulaşma ve sağ omuzda ağrı varsa dikkat! Bu hastalığa işaret ediyor olabilir
İdrar renginde herhangi bir koyuluk varsa ve aynı zamanda sağ omuzda ağrınız varsa mutlaka dikkat edin ve hemen bir uzman hekime başvurun Çünkü Bu durum safra kesenizde taş olduğunun habercisi olabilir. İdrar renginin normalde çok şeffaf hatta renksiz ve kokusuz olması çok önemlidir. Eğer idrarınız renksiz ve kokusuz değilse hemen bir idrar testi vermeniz uygun olacaktır. İşte, tüm detaylar
Safra kesesi taşı safra kesesi içerisinde vücudun kendisi tarafından üretilen küçük taşlar olarak tanımlanıyor. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görünen safra kesesi taşı oldukça sancılı bir süreç yaşatacaktır.
İdrar Renginde Koyulaşma ve Sağ Omuzda Ağrı Varsa Dikkat!
İdrar yaparken dikkat etmeniz gereken bir takım noktalar vardır. Eğer idrar yaparken acı, sancı, yanma varsa, idrar yaptıktan sonra rengi koyu ise yine aynı zamanda sağ omuzunuzda ağrınız varsa dikkat safra kesesi taşı döküyor olabilirsiniz. Aslında idrar rengi, hemen hemen tüm iç hastalıklar konusunda belirtilerin başında yer almaktadır. Bu sebeple eğer bu tip bir sorun yaşıyorsanız mutlaka gerekli tetkikleri yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.
Safra Kesesi Ne işe Yarar?
Safra kesesinin en büyük görevi karaciğer görevlerini yerine getirirken safra kesesinin yardımına ihtiyaç duyar. Örnek vermek gerekirse safra kesesi olmayan bir insan midesindeki hazımsızlık üst seviyededir. Yediklerini hemen öğütemez bu durum karaciğere rahatsızlık verir Bu sebeple Safra kesesi devreye girerek karaciğer enzimlerinin yeterli derecede çalışmasını sağlamakla görevlidir.
Safra Kesesi Taşı
Safra, midenin salgıladığı ve yiyecekleri öğütme için ürettiği asit maddedir. Bu bağlamda karaciğer ve devamı olan midenin ve yine devamı olan oniki parmak bağırsağına ilerlerken bağırsak yolu üzerindeki safra kesesine uğrar ve burada birikim söz konusu olur. Safra kesesinde safra suyu emilir ve yoğunluğu daha da artar.
Özellikle yağlı besinler tüketiyorsanız, kilonuz fazla ise ya da aşırı derecede asitli içecekler kullanıyorsanız bu tip gıdaların tüketilmesinin ardından safra kesesi kasılır ve içindeki tortu yoğunlaşmış şekilde on iki parmak bağırsağına doğru gönderir.
Normal şartlar altında kendi içerisinde bulunan maddelerin belirli miktar karışımı safranın sağlıklı çalışmasını sağlar. Ancak bazen safranın içerisinde bulunan bu maddelerde bir veya bir kaçı için bir artış veya azalma durumu yaşayabilir bu bağlamda safranın kendi doğal akışkanlığında bozulma ve tortu olarak tanımlanan durum söz konusu olabilir bu durum safra kesesi taşını meydana getirmektedir.
Safra kesesi taşı özellikle sancısı oldukça yüksektir. Eğer sağ omuzunuzda da eş zamanlı bir ağrı başlamışsa mutlaka uzman bir üroloji doktoruna başvurmanız gerekiyor.
Peki, Safra Kesesi Taşı Nasıl Oluşur?
Karaciğer enzimlerinin daha rahat çalışması açısında oldukça önemli görevleri bulunan safra kesesinde taş oluşabilmesinin temel ve en sık görülen üç nedeni bulunmaktadır.
-Kolesterolünüz yüksekse dikkat safra keseniz için taş oluşma riski bulunmaktadır. Safra kesesi aslında kolesterolü dengeler ancak kapasitenin üzerinde bir kolesterol söz konusu olması halinde safra kesesi zorlanabilir.
-Bilirubin varlığı olarak bilinen ve solunum gazlarının taşınmasında görev alan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde yardımcı olan bir maddedir. Özellikle siroz hastaları yani karaciğer rahatsızlıklarında kapasitenin üzerindeki bilirubin maddesi safra kesesi taşına sebebiyet vermektedir.
- Safra kesesi kendi görevini yerine getirirken görevini tamamladığında kesenin tamamının boşalmış olması gerekmektedir. Eğer kesede kalıntılar varsa zamanla safra kesesi taşına dönüşmektedir.
Safra kesesi taşı veya iltihabına vakit geçirmeden mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde böbrek rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği gibi oldukça ciddi sonuçlar doğuracaktır. Bir böbreğin iyi çalıştığını gösteren en önemli gösterge idrar renginin oldukça şeffaf ve açık renkte olmasıdır. Safra kesesi bu anlamda böbrekler tarafından süzülecek olan toksitlerin ilk süzme merkezi olarak kabul edilmektedir.
Safra Kesesi Taşı Riskim Var mı?
Şimdi sıralayacağımız bir takım faktörlerden bir den fazlası sizde varsa o zaman mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor. Safra kesesi taşını kadınlar erkeklere oranla daha fazla yaşamaktadırlar. Bu durum kadın metabolizmasına bağlı olarak açıklanmaktadır. Risk olarak görülen faktörlere bakacak olursak;
-40 yaş ve üstü iseniz
- Normal kilo üzerindeyseniz
- Kolesterol probleminiz varsa
- Hareket ve egzersiz hayatınızın içerisinde değilse
- Aşırı yağlı bir beslenme şekliniz varsa
- Lif oranı düşük bir beslenmeniz varsa
- Karaciğer hastalığınız varsa
- Doğum kontrol hapı uzun süre kullanıyorsanız ve doktor kontrolünde değilseniz
- Hızlı kilo veriyorsanız
- Hamile iseniz
risk faktörlerini taşıyorsunuz demektir. Hamilelikteki safra kesi taşı riskini açıklayacak olursak hamilelik süreci boyunca oldukça fazla salgılanan progesteron hormonudur.
Safra Kesesi Taşı Döküyor muyum? Belirtileri Neler?
Safra kesesi taşı döktüğünüzü düşünüyorsanız safra kesesi belirtilerine detaylarıyla bakmak gerekiyor. Öncelikle
- Karnının sağ üst kısmında aniden başlayan ağrı, acı varsa
- Sağ omuzda eş zamanlı olarak ağrın varsa
- Kusma ve mide bulantısı yaşıyorsan
- İdrar rengi koyulaştı ise
- Dışkınız açık renkli ise
- Bitmek bilmeyen ishal probleminiz varsa
- Çok ciddi midenizde gaz varsa ve yemeklerden sonra sindirim problemi yaşıyorsanız bu durum safra kesenizde taş olmasının belirtileri olarak tanımlanabilir. Vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman hekime ve sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir.
Sağ omuz ağrısı genellikle safra kesesi taşı gibi farklı rahatsızlıklar ile ilintili gibi görülmese de aslında belirtiler arasında karnınızın üst kısmına ani giren ağrı ile birlikte doğru orantılı ve eş zamanlı olarak giren sağ omuz ağrısı safra kesesi taşı rahatsızlığı ile doğrudan ilişiklidir.
Safra kesesindeki hastalıktan dolayı oluşan safra kesesi taşı ya da iltihabı ameliyat öncesi başta besinler ile tetiklenen belirtiler örnek vermek gerekirse şişkinlik, kusma ve bulantı ameliyattan sonra geçmektedir. Ancak ameliyat sonrasında oldukça ciddi ve sağlıklı bir beslenme reçetesini kullanmanız gerekmektedir.
Çünkü mideye ulaşan besinlerin öğütülmesi adına yardımcı olan safra kesesinin olmaması karaciğeri yormaması adına besin reçetesinin birebir uygulanması gerekmektedir. Bu bağlamda ameliyat sonrası aşırı kilolu iseniz hemen sağlıklı kilo vermenin yöntemlerine bakmalısınız ayrıca doktorunuzun izin verdiği süre içerisinde egzersizlere mutlaka uymalısınız.
Safra kesesi ameliyatı kilo verdirmez ancak safra kesesi ameliyatından sonra ortalama 1 ay boyunca özel beslenme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu durum bazen kilo verme durumunu ortaya çıkarmaktadır. Aslında burada kilo verme konusunda eğer obezite sorunu yaşıyorsanız bu ameliyattan sonra mutlaka kilo verilmesi sağlanmalıdır. Özellikle aşırı yağlı, asitli, hazır ve işlenmiş gıdalardan mutlaka uzak durmanız gerekmektedir.
Tedavi Süreci
Safra kesesi taşları küçük bir cerrahi operasyon ile tedavisi oldukça kolay bir hastalıktır. Uzman hekimin öncelikle ultrason görüntüsü istemesiyle süreç başlayacaktır. Çap büyüklüklerine göre ilaç veya cerrahi operasyon yapılarak çok kısa süre içerisinde bu sorundan kurtulmanız mümkün olmaktadır.
Tedavi süreci sonucunda bazı durumlarda safra kesesi tamamı alınması da söz konusu olabilir. Bu durum hayatınızın sonu değil! Ancak bu tip bir operasyondan sonra karaciğeri destekleyen ve ona yardımcı bir organ olmadığından mutlaka besinlerinize dikkat etmek zorunda kalabilirsiniz.
Özellikle kilo alınmaması veya aşı kilo alındıysa mutlaka normal kilo seviyesine uzman diyetisyen eşliğinde gelinmesine dikkat edilmelidir. Karaciğer tek başına çalışıyor dolayısıyla ona yardım etmeniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir.