SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Egzama nedir, neden olur? Egzamaya ne iyi gelir?

Tıp literatüründeki karşılığı atopik dermatit olan egzama bir cilt hastalığıdır. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen egzama cilt yüzeyinde kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve pullanmaya yol açar. Egzama belirtileri çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Cilt hastalıkları konusunda doktora başvuru nedenleri arasında ilk sırada yer alan egzama belirtilerini iyi tanımak ve hemen sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kesin nedeni bilinmeye egzama oluşumunu tetikleyen faktörlerin stres, genetik faktörler, zayıf bağışıklık sistemi, karaciğer hastalıklarından kaynaklandığı tahmin ediliyor. Egzamaya ne iyi gelir? diyorsanız “Egzama nedir, neden olur?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

Bulaşıcı olmayan egzama bir cilt hastalığıdır. Egzama nedenleri arasında zayıf bağışıklık sistemi, karaciğer rahatsızlıkları, gıda alerjileri, temizlik ve kozmetik malzemelere olan hassasiyet, ilaçların yan etkileri ve depresyon yer alırken genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülür.  Egzama belirtileri cilt yüzeyinde kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve pullanma şeklindedir. Egzama belirtilerini iyi tanımak ve bir an önce hastaneye başvurmak büyük önem taşır. Egzama etkilerini hafifletmek ve kaşıntıdan kurtulmak için evde yapılabilecek doğal yöntemlere şans verilebilir.

Egzama Nedir?

Egzama bir alerji ya da stres sonucunda ciltte oluşan ve halk arasında yaygın olan bir deri hastalığıdır. Basit korunma yöntemleriyle egzama kontrol altında tutulabilir. Özellikle kış aylarında soğuk hava ve nem oranının düşük olması, su, sabun, deterjan, tozlu ortamlar, mesleklere özgü kimyasallar egzamaya neden olmaktadır.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Cildinizde olağan dışı bir görüntü oluştuysa ve bunun egzama olabileceğinden şüpheleniyorsanız bu belirtilerin sizde olup olmadığını kontrol ettikten sonra mutlaka bir dermatologa görünmelisiniz.

- Cilt yüzeyinde kaşıntı ve tahriş
- Tahriş nedeniyle ciltte kanama ve yanma
- Kurumuş, pul pul olmuş ve çatlamış bir cilt
- Ortaya çıkan içi sıvı dolu kabarcıklar
- Cildin pürüzlü bir hal alması ve derinin renginin koyulaşması
- Kızarmış ve iltihaplı bir cilt

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Dış etkenlerden kaynaklanan egzamalar: Genelde kimyasal maruziyeti sonucu oluşurlar ve toplumda çok sık görülürler. En güzel örnek kuşkusuz ev hanımlarında oluşan tahrişe bağlı el egzamalarıdır. Tıp dilinde irritan kontakt dermatit olarak geçen bu tür egzamaları deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasalların cilde uzun süreli ve tekrarlayan teması neden olur. Nedeni bellidir ev hanımlarının eldivene alışması zordur. Genelde elin yıkanan ve temizlenen yüzeyle tam teması istenir. Bu nedenle de cilt sürekli kimyasallara maruz kalır. Maalesef cildimizin de canlı olduğunu unutuyoruz. Cildin üstündeki yağ tabakası cildi kimyasallar gibi dış etkenlerden uzak tutar. Ancak sürekli üzerine asit atılan bir açık yara nasıl iyileşmez ise tahriş egzamaları da ne zaman eldiven kullanılmaya başlanır ve cilt korunur ise ancak o zaman düzelir. Tahrişe bağlı egzamalarda kaşıntı, kuruluk, çatlama ve sulanma görülebilir. İlaçlar geçici fayda sağlar kalıcı fayda ancak elin kimyasallardan eldiven yoluyla korunması sonucu sağlanır.

Cildin kendisi tarafından oluşturulan egzamalar: Dış etkenlerden bağımsız olarak cilt egzamayı kendisi oluşturur. Bu tür egzamalara ise seboreik egzama, sedef hastalığı, liken gibi cilt rahatsızlıkları örnek verilebilir. Kişinin bu tür hastalıkların oluşmasını kolaylaştıran bir cilt yapısı ve genetik eğilimi vardır. Stres vücudun herhangi bir yerinde olan enfeksiyon gibi bir durum bu tür hastalıkları tetikleyebilir. Kişi cildini korusa bile oluşabilir ve dış kaynaklı egzamalara göre daha sık tekrar eder. Cildiye uzmanı tarafından önerilen ilaçlarla kontrol altına alınır.

Tahriş edici maddeler: Bunlar arasında sabunlar, deterjanlar, şampuanlar, dezenfektanlar, taze meyve, et veya sebze suları bulunur.

Alerjenler: Toz akarları, evcil hayvanlar, polenler, küf ve kepek egzamaya yol açabilir.

Mikroplar: Bunlar arasında stafilokok aureus gibi bazı bakteriler, virüsler ve bazı mantarlar bulunur.

Sıcak ve soğuk hava: Çok sıcak veya soğuk hava, yüksek ve düşük nem ya da egzersiz sonucu aşırı terleme egzamaya neden olabilir.

Gıdalar: Süt ürünleri, yumurta, kabuklu yemişler ve tohumlar, soya ürünleri ve buğday egzamayı tetikleyebilir.

Stres: Bu, egzamanın doğrudan bir nedeni değildir, ancak semptomları daha da kötüleştirebilir.

Hormonlar: Kadınlar, hormon düzeylerinin değiştiği zamanlarda, örneğin gebelik sırasında ve adet döngüsünün belirli noktalarında, artan egzama belirtileri yaşayabilirler.

Egzamaya Evde Tedavi Yöntemi

Yulaf tozu


İltihap ve tahriş önleyici etkiye sahip olan yulaf tozu evde egzama tedavisi için en çok tercih edilen malzemelerden. Kaşıntı ve acıyı azaltmak için küveti ılık suyla doldurun ve içine iki bardak yulaf tozu dökün. Bu suyun içinde 15-20 dakika durduktan sonra çıkın ve iyice kurulanın.

Aloe vera


İltihap giderici özelliğe sahip, enfeksiyonları önleyen ve cilt için faydaları say say bitmeyen aloe vera egzama için de birebir. Aloe vera bitkisinin içinden çıkan jeli sıkarak çıkarın ve egzama olan bölgeye sürün. Kurumasını bekleyin ve ardından su ile temizleyin. Haftada 2 kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Salatalık

İçerdiği bol miktarda su ve iltihap karşıtı özellikleri onu egzama tedavisinin aranan isimlerinden yapıyor. Bunun için dilimlere böldüğünüz salatalığı buz dolu bir kap içinde bir saat bekletin. Ardından suyu süzerek salatalık dilimlerini egzama olan bölgeye uygulayın.

Beyaz dut


Dut kurusu kullanarak hazırlayacağınız bu kür de ciltteki yanmayı ve kaşıntıyı azaltacaktır. 1 avuç dut kurusunu 5 dakika boyunca su içinde kaynatın. Su ılıdıktan sonra egzama olan ellerinizi, bacaklarınızı bu su içinde 10 dakika bekletin. 3-4 kullanım sonunda sonuçları fark etmeye başlayacaksınız.

Papatya

Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.

Zerdeçal


Faydaları say say bitmeyen zerdeçalın içinde yer alan kürkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahip. Bundan faydalanmak için yarım çay kaşığı zerdeçala macun kıvamına gelene kadar süt ekleyin. Bu macunu kaşıntı ve kızarıklıklar olan bölgelere günde 2 kez sürebilirsiniz.

Egzama ciddi bir cilt sorunudur. Öncelikle doktora danışılmalı ve tıbbi yardım almalınmalı. Hassas olan cildinizde farklı alerjik reaksiyonlar oluşturma ihtimaline karşı bu doğal çözümleri kullanmadan önce de mutlaka doktora danışılmalı ve onayı olmadan kullanmaya başlamamalısınız.

Egzama ve Sedef Birbirine Benziyor Mu?

Sedef hastalığında egzamada olduğu gibi kaşıntı bazı hastalarda en belirgin şekilde görülür ama sulanma görülmez. Pek çok farklı türü bulunan egzama tedavi ile ortadan kaldırılmasına rağmen sedef hastalığı tekrarlayıcı özellik gösterir.

Egzama Kış Mevsiminde Artar Mı?

Soğuk hava ve nem oranının düşük olması egzamanın alevlenmesine sebep olur. Bulunduğumuz ortamdaki kuru hava, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve sıcak banyo alışkanlığı da egzamayı tetikleyebilir.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

-Egzamalı bölgeyi kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen gösterilmeli.

-Banyo sıklığı mevsime göre ayarlanmalı. Gün aşırı banyo yapmaya özen gösterilmeli

-Sert lifler ve keseler kullanılmamalı, çok sıcak suyla banyo yapılmamalı.

-Kışın yünlü giysiler direkt cilde temas ettirilmeden penye ya da içlik üzerine giyilmeli

-Çiğ sebze ve meyvelere, et ve balık ürünlerine çıplak elle temas edilmemeli.

Egzama Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bazı egzama türlerinde kaşıntı görülür. Kaşıntı stresi, stres de egzamayı alevlendirir.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.