Eğer doğru yapılmazsa geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz! Bu önerileri dikkate alın
Sağlıklı ve kaliteli yaşam sürebilmek herkesin hayalidir. Fakat yapılan hatalar sonucunda yaşam kalitesi bozulabilmektedir. Bu nedenle yaşam kalitesini korumanın en önemli yolu kilo kontrolüdür. Her yetişkin hatta çocuklarda uzmanların önerisi kilo kontrolünü ihmal etmemektir. Eğer doğru yapılmazsa geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz! Bu önerileri dikkate alın ve yaşam kalitenizi koruyun! İşte, tüm detaylar.
Doğru yapılmazsa geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz ifadesi genel olarak sağlıkla ilgilidir. Sağlıklı yaşam sürebilmek yaşam kalitesini artırabilmek herkes için önemlidir. Siz de yaşam kalitenizi artırabilmek için kilo kontrolünden başlayabilirsiniz.
Eğer Doğru Yapılmazsa Geri Dönüşü Olmayan Bir Yola Girersiniz!
Doğru beslenme, sağlıklı yaşamın en önemli adımıdır. Dengesiz ve kontrolsüz beslenme sağlıklı bir beden için risk oluşturmaktadır. Her gelen kilo önemsenmedikçe üzerine eklenmeye devam edecektir. Bu da diyabet, tansiyon, kalp ve mide rahatsızlıklarının davetiyesi olacaktır. Bu da bir süre sonra bakmışsınız kontrolden çıkarak obezite getirmiş ve yaşam kalitesini bozmuş olabilmektedir.
Obeziteyle baş edebilmek için uzmanların önerisini dikkate almak gerekmektedir. Bu konuda en doğru bilgi kaynağı Diyabet ve beslenme uzmanları olacaktır. Obeziteye bağlı olarak gelişebilecek sayısız sorunla başa çıkabilmek gerekecektir.
Genetik faktörler dışında obezite nedenleri arasında ilk sırayı vücutta yağ oranının artmasıdır. Obezite, şiddetle tedavi edilmesi ve kontrol altında tutulması gereken bir sağlık sorunudur. Nedenleri arasında hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlığı gelmektedir.
Bu Önerileri Dikkate Alın
Kişinin hem ruhsal hem fiziksel olarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorun Obezite olarak gösterilmektedir. Türkiye’de ve bütün dünyada obezite sağlık harcamalarını yükselten, kişinin hayatında engeller oluşturan bir sağlık problemidir. Obeziteden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler;
Öncelikle hareketli yaşam sürmeye dikkat edilmelidir.
Fazla kilo sorunuyla mücadele etmekten kontrollü yaşamak daha kolaydır.
Paketlenmiş, raf ömrü uzun, doğal olmayan gıda ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Yeterli miktarda su içilmelidir.
Yavaş yemeye alışılarak dengeli beslenmeye özen gösterilmeli,
Tüm sebze ve meyveler zamanında tüketilmeli,
Besin gruplarının hepsinden yeterli miktarda alınmlı,
Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
Fiziksel aktiviteyi mutlaka hayata katmalı ve zamanla dozu artırılmalıdır.
Gelecekte Obezite
Obezite pek çok sağlık sorununun ilk adımı olarak kabul edilmektedir. Vücutta yağ oranının artması ve fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı olarak gelişmektedir. Kişide obezite gelişip, serpildikçe, yaşam kalitesi düşmektedir. Hipertansiyon, Diyabet, astım, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, solunum güçlüğünün nedeni olabilmektedir.
Safra kesesi rahatsızlıkları, düzensiz adet, migren, osteoartrit ve migren obezitenin getirdiği sağlık sorunlarıdır. Yapılan araştırmalar, vücutta olması gereken yağ oranı erkeklerde vücut ağırlığına göre % 15-18 oranında bulunmalıdır. Kadınlarda ise % 20-25 oranı normal kabul edilmektedir. Bu oran kadınlarda % 30 erkeklerde ise % 25 üzerine çıktığında obeziteye neden olabilmektedir.
Yine yapılan araştırmalarda kanser çeşitlerinin % 7 kadarı obeziteye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gelecekte obeziteye bağlı kanserlerin yılda 500.000 vaka sayısına ulaşacağından söz edilmektedir. Obezite, fazla enerjinin harcanamadığından vücutta yağ olarak depolanmasından meydana gelmektedir.
Obezite tedavisi
Sağlık sorunları kişiye özel olarak tedavi edilmektedir. Obezite de bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken bir sorundur. Bütün sağlık sorunları gibi kişiye özel tedavi gerektirmektedir. Kişinin ruhsal, toplumsal ve fiziksel olarak yaşam kalitesini etkileyen obezite ekip tedavisi gerektirmektedir.
Tedavi, Doktor, Psikolog ve Diyetisyen hatta fizyoterapist gözetiminde devam etmelidir. Genetik olabileceği gibi doğru davranışlara özen gösterilemediğinden obezite oluşabilmektedir. Beslenmeden davranış değişikliğine, fiziksel aktivite ve ilaç tedavisi birlikte yürütülmektedir. Gerekli görüldüğünde ise cerrahi müdahaleye de başvurula bilmektedir.