SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çocukları okullarda bekleyen tehlike! Özellikle astımı olanlar daha çok etkileniyor

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, özellikle grip-soğuk algınlığı ve kış aylarında daha sık görülen diğer bulaşıcı hastalıkların okul ortamlarında daha hızlı yayılabilme ihtimaline karşı ailelere ve eğitimcilere önemli uyarılarda bulundu.

|

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte yaz tatilinden okullara dönen birçok çocuk, kalabalık ve kapalı ortamlarda vakit geçirecek. Uzmanlar, soğuk havaların etkisiyle kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçirecek olan çocukların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, özellikle astım gibi alerjik hastalıkların bu dönemde tetiklenebileceğine dikkat çekerek daha bilinçli olmaları konusunda ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.


'ALERJİK DURUM NEDENİYLE HASTALIĞIN SEYRİ AĞIRLAŞABİLİR'

Her sağlıklı çocuğun bir yıl içinde 6-7 kez üst solunum enfeksiyonu geçirebileceğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, okula yeni başlayan çocuklarda bağışıklık sisteminin yeni ortama adaptasyonu biraz zaman aldığı için kalabalık ve kapalı ortamlarda hastalanma sıklığının arttığına dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Kapaklı, şunları söyledi:

"Akut solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip, orta kulak enfeksiyonu, sinüzit, bronşiolit, krup, zatüre, rota virüsü ishalleri, el ayak ağız hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları bu dönemlerde çocuklarda sık görülür. Altta yatan alerjik durum mikropların daha kolay bulaşabilmesine veya bulaşan hastalığın daha ağır seyretmesine sebep olabilir."

'SINIFLAR YETERİNCE HAVALANDIRILMAZSA MİKROPLAR ARTABİLİR'

Üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında okul çağı çocuklarında sık görülen alerjij hastalıklardan biri olan astımın tetiklenebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, kronik rahatsızlığı bulunan çocukların daha fazla etkilenebileceğini vurgulayarak şunları belirtti:

"Çocukların okulda koşup oynamaları sırasında terleme ve üşümeleri, sınıfların yeterince havalandırılmaması ve kalabalık olması, sınıf içinde tozların, mikropların artmasına sebep olabilir. Özellikle astım, kalp hastalıkları, anemi, bağışıklık sistemi yetmezliği gibi kronik hastalığı olan çocuklar bu konularda sıkıntı yaşayabilir."


'MEVSİME UYGUN KIYAFETLER GİYİLMELİ'

Tedbirin tedaviden daha da önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, özellikle kronik hastalığı olan çocuklar başta olmak üzere çocukluk çağı aşılarının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kapaklı, "Çocukların hastalanmaması için alacağımız birkaç önlem tüm kışı rahat geçirmemizi sağlayabilir. Kişisel hijyene çok önem verilmeli. Sağlıklı ve düzenli beslenilmeli. Yeterli sıvı tüketilmeli. Uyku saatlerine dikkat edilmeli. Mevsime uygun kıyafetler giyilmeli. Fırsat varsa çocuklara düzenli spor yaptırılmalı. Çocuklara hijyene uyma konusunda öğretici eğitimler verilmeli" diye konuştu.

'DOKTOR ÖNERİSİYLE GRİP AŞILARI YAPILMALI'

Hasta olan çocukların sağlıklarına kavuşmadan okula gönderilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Hasan Kapaklı, "Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı. Grip aşıları, çocuklara 6 aylıktan itibaren doktor önerisiyle yapılmalı" dedi.

Kapaklı, her çocuğa gelişim sürecinde belirli aralıklarla sağlık taraması yapılmasının önemine işaret ederek sözlerini şöyle noktaladı:

"Çocukların sağlık taramasından geçmesi, onların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için büyük önem taşıyor. Görme, işitme gibi sorunların önceden tespit edilip tedavi edilmesi, altta yatan alerjik durum ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunların tespit ve tedavilerinin yapılması gerekir. Ayrıca çocuklara doğru duruş ve oturuş biçimleri öğretilmeli ve mümkün olduğunca kendi ilgi alanındaki spor dallarına yönlendirilmeli."

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.