Ayvanın Faydaları Nelerdir? Ayva Neye İyi Gelir?
Gülgiller ailesinden meyve olan ayva tam bir şifa kaynağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva pek çok şeye iyi gelmektedir. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayva vitamin ve mineral deposu olarak sağlığa iyi gelen besinler arasında yer alıyor. Komposto, reçel ve fırında kurutarak da tüketilen ayva tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide- bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı bulunuyor. Ayvanın faydaları nelerdir? diyorsanız “Ayva neye iyi gelir?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.
Kış ayların oldukça tüketilen ayva pek çok sağlık problemine iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olan ayva regl sancılarını dindirmede yardımcı oluyor. Kabuğu ile yendiği zaman lif alımını artıran ayva çiğ yendiği gibi pişmiş halde, reçel, marmelat, ayva suyu, çayı şeklinde de tüketilebilir.
Ayvanın Faydaları Nelerdir?
1- Sıcak tutar:
Kan akışını ve metabolizmayı hızlandıran ayva, kış aylarında sıcak tutar.
2- C vitamini deposudur:
Ayvada diğer kış meyvelerine oranla daha fazla C vitamini bulunmaktadır. Kış mevsiminde diğer meyveler ile birlikte bol bol tüketilmelidir.
3- Tokluk hissi verir:
Ayva tokluk hissi verdiği için öğün aralarında tüketilebilir. Kilo kontrolü sağlayan bu meyve hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
4- Aritmiyi ve çarpıntıyı önler:
Son yıllarda daha fazla tüketilen ayva kalp dostudur.
5- Ağız yaralarını giderir:
Yapılan son araştırmalarda ayvanın hem ağız yaralarını hem de ağız kokusunu giderdiği ortaya çıktı.
6- Mide dostudur:
Ayva, mide yanması, gastrit ve ülsere iyi gelir.
7- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir:
Diğer kış meyveleri gibi ayva da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
8- İyileşme sürecini hızlandırır:
Doktorlar grip ve nezle iken bol bol ayva tüketilmesini öneriyor.
9- Zihin açar:
Odaklanma güçlüğü çeken kişiler ayva tüketerek bu sorunlarından kurtulabilir.
10- Regl sancısını azaltır:
Regl ağrılarını dindiren ayva doğal bir ağrı kesicidir.
11- Kilo vermeye katkı sağlar:
Ayva glisemik indeksi düşük bir meyve, yani kan şekerinizi çok hızlı yükseltmiyor. Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor. Diyette tatlı alternatifi arıyorsanız ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayvanın porsiyonu, yaklaşık büyük boy bir ayvanın yarısı kadardır.
12- Saçların uzamasına yardımcı olur:
Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ayva artan kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olarak saçları güçlendirmesinin yanı sıra uzamasına da yardımcı oluyor.
Ayva Neye İyi Gelir?
- Antioksidan özelliği vardır.
- Mide rahatsızlıklarından özellikle ülser ve gastrit gibi hastalığı olan kişiler için çok yararlıdır.
- Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir.
- A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir.
- Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
- Göz hastalıklarına karşı da faydalıdır.
- Tohumları; egzama, yanık, deri çatlakları ve deri iltihabı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Cildin sağlıklı ve güzel görünmesine yardım eder. Cilt lekelerini yok eder ve kırışıklıkları azaltır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde sağlıklı ve genç bir görünüm sağlar.
- Radyasyona karşı cildi korur.
- Kardiyovasküler sisteme fayda sağlar ve kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskini azaltır.
- Felç geçirme riskini azaltıcı etkisi de vardır.
- Karaciğeri kuvvetlendirmesi de ayva faydaları arasındadır. Karaciğer hastalıklarından kurtulmak için rendelenmiş meyve kaynatılarak tüketilmelidir.
- Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarından kurtulmaya yardım eder. Kışın sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı, grip, nezle, öksürük ve balgam gibi şikayetler için bire birdir. Kış aylarında, uzun kış gecelerinde bolca tüketmenizi tavsiye ederiz. Özellikle öksürük tedavisinde kullanılabilir.
- Hemoroid yani basura fayda sağlar.
- Ayva şurubu yapılarak tüketilirse ağrıları azaltır ve kanamalara iyi gelir.
- Düşük kalorili bir meyvedir. Diyette olan bayanlar, kilo vermek isteyenler için idealdir. Lifli içeriği nedeniyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına sağlayarak da zayıflamayı sağlar.
Ayvanın Zararları Nelerdir?
Aşırı ayva tüketmek, doğrudan ya da dolaylı olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Tokluk hissi verdiği için kilo almak isteyip de alamayan kişiler ayva yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Aşırı ayva tüketimi bazı kişilerde ishale neden olmaktadır.
Ayva Nasıl Tüketilmeli?
Ayva, bol lif içeren ve C vitamini açısından zengin bir meyve olması sayesinde sizi hastalıklardan korur ve vücut direncini artırır. Ayvanın özellikle kabuğu fenolik bileşikler açısından oldukça zengindir. Doğal mikrop öldürücüdür. Anti-bakteriyel özellikleri özellikle ayvayı çiğ ve kabuğuyla yediğinizde hastalıklardan daha iyi korunursunuz.
Ayva Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Ayva çekirdeği, gözeneklerin temizlenip sıkılaşmasını sağlıyor. Ciltte oluşan yanık ve sivilce izlerini yok ediyor. Sivilce ve siyah noktaların oluşumunu engelliyor, var olanların ise kısa sürede yok olmasına yardımcı oluyor.
Haşlanmış Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.