Aloe Vera Faydaları Nelerdir? Aloe Vera Bitkisi ve Suyu Cilde Nasıl Uygulanır?
Faydaları saymakla bitmeyen aloe vera bitkisi şifa kaynağıdır. Aloe vera çiçeğinin çeşitleri bulunur. Aloe vera tohum ile yetiştirilir. Kozmetik sektöründe oldukça kullanılan aloe veranın yaprakları dikenli ve batmayan türdendir. Zambakgiller ailesinden olan aloe vera kaktüse benzeyen bir bitkidir. Jel ve su formatı da bulunan aloe vera cilt, saç, yüz, sivilce ve lekelere iyi gelir. Bunların yanı sıra aloe vera mide rahatsızlıklarını en aza indirir, sindirim sistemini kuvvetlendirir, kolon kanseri riskini azaltır ve bağırsak mantarlarını giderir. Aloe veranın yararları kadar aşırı tüketiminde zararları da ortaya çıkabilir. Aloe vera faydaları nelerdir? diyorsanız “Aloe vera bitkisi ve suyu cilde nasıl uygulanır?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.
Kozmetik sektöründe uzun yıllardır kullanılan aloe vera bitkisinin faydaları oldukça çoktur. Şifa kaynağı olan aloe veranın iyileştirici ve sakinleştirici etkisi vardır. Ciltte yanık ve tahriş olan bölgelerde serinletici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
Türkçe adı sarısabır olan Aleo Vera, Afrika menşeili bir bitkidir. Asıl coğrafi kökeni Sudan olduğu düşünülen Aleo Vera, sukulent familyası arasında yer alıyor.
Aleo Veranın Faydaları Nelerdir?
Aleo Veranın içinde 18 farklı aminoasit, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri, 20 mineral ve 12 farklı vitamin içerir. Aynı zamanda Aleo veranın içinde bulunan antrakinonlar, polisakkaritler ve lektinler insan sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Aleo Vera suyu, çok iyi enerji verici bir özelliğe sahiptir. Aleo Vera suyu, aynı zamanda çok iyi bir kalsiyum, sodyum ve demir deposudur. Aleo Veranın bilinen faydaları,
- Aloe Vera sindirim sistemini kuvvetlendirir.
- Mide rahatsızlıklarını en aza indirmektedir.
- Cilt derisi üzerinde kompres bazlı tedavi unsuru haline gelen bu bitki, yıpranmış hücreleri yenilerken, onarma ve nemlendirme amaçlı da kullanılabilmektedir.
- Aloe vera yağı veya aloe vera sabunu cilde uygulandığında özellikle kuru ciltlerde sık karşılaşılan dökülme ve kızarıklık sorunlarını iyileştirmeyi sağlar.
- Yanıklar, deri iltihaplanmaları ve güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucu oluşan yanıklar aloe veranın bileşenleri sayesinde tedavi edilmektedir.
- Kolon kanseri riskini azaltır.
- Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır.
- Bağırsak mantarlarını giderir.
- Böbrekleri hastalıklardan koruma etkisine sahip olan aloe veranın vücuttaki enzimleri depolama özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.
- Enfeksiyon oluşumunu engeller.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kana oksijen aşılayan aloe vera bitkisinin iltihap problemlerinde de tedavi edici yapıya sahip olduğu gözlemlenmiştir.
- Aloe vera akne tedavisinde kullanılır.
- Güneş yanığına faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yanıklarını hızlı şekilde tedavi eder.
- Cildin yaşlanmasını önler.
- Aloe vera bitkisi kanser tümörlerinin oluşmasını başlangıç aşamasında engelleyebilir.
- Kolesterol seviyesini dengede tutar.
- Kalp damar sağlığına faydalıdır.
- Kan akışının hızlanmasını sağlayarak damar tıkanıklığını önler.
- Aloe vera jeli ve sabunu ufak cilt alerjileni tedavi eder.
- Aloe vera depresyon ve ruhi bozukluklara neden olan sorunları ortadan kaldırabilir.
- Aloe vera bitkisi radyasyon etkilerini azaltabilir.
- Aloe veranın mikrop öldürücü özelliği vardır.
- Vücuda mineral ve vitamin depolar.
- Diyabete iyi geldiği gözlemlenmiştir.
- Böcek sokmalarına karşı aloe vera jeli faydalıdır.
- Aloe vera kremi sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
- Aloe vera bitkisi kaynatılarak içildiğinde astım hastalığının etkisini azaltır.
- Göz iltihaplarını aloe vera suyu ile hafifletir.
- Aloe vera jeli veya aloe vera kremi donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.
- Elma ile alındığında aloe vera suyu müshil görevi görür.
Aloe Vera Cilde Nasıl Uygulanır?
İyi bir nemlendirici olan bu şifalı bitki harici olarak cilde sürülebilir. Günümüzde en çok kozmetik alanda kullanılmaktadır. Aloe vera jelini yüzünüz, boynunuz ve vücudunuz için kullanabilirsiniz. Bu jel, cildinizin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesini düzenler. Kadınlarda özellikle hamilelik sonrası ve hızlı kilo alıp verme nedeniyle oluşan çatlak vb cilt sorunları için kullanabilir. Yaprağını ortadan keserek jelini çıkarıp kullanabilirsiniz.
Bitkinin yapraklarından birini kopararak, bıçak yardımıyla keserek jel kısmını ortaya çıkarın ve cildinizde bulunan sivilcelerin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra cildinizi durulayabilirsiniz.
- Lekeler! Cilt tonu eşitsizliği yaşayanların da çok sık tercih ettiği aloe veranın faydalarından bir diğeri de renk açıcı özellik göstermesidir. Eşit bir cilt tonu için de aloe vera jelini tercih edebilirsiniz.
- Mat bir cilt görünümü sağlayarak, sebum dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Aloe Vera Saça Nasıl Uygulanır?
Sağlıklı ve güçlü saçlar için de fayda sağlayan bitki, elektriklenen saçları kontrol altına almaya yardımcı olur aynı zamanda saçlarınızın güçlenmesini de destekler! Aloe veranın saça faydalarını da inceleyerek problem yaşadığınız konulara çözüm bulabilirsiniz.
Öncelikle bitkinin yapraklarından ihtiyacınıza göre bir yaprak kesmeniz gerekmektedir. Kesme işlemini gerçekleştirdikten sonre jel kısmını cildinize uygulayabilirsiniz.
Tüm yüzünüze uygulama yapabileceğiniz gibi aynı zamanda sivilce üzerine, lokal uygulama yaparak da kullanabilirsiniz.
Aleo Vera Suyu Neye İyi Gelir?
Aleo Vera bitkisi sukulent familyasından gelen ve 3-4 çeşidi bulunan çok faydalı bir bitkidir. Aleo Vera, kozmetik alanında en çok kullanılan bitkiler arasında yer alır. Aleo veranın etli, uzun yaprakları ucuna doğru sivriliyor. Aleo veranın iyileştirici ve sakinleştirici etkisi vardır. Ciltte yanık ve tahriş olan bölgelerde serinletici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
Aleo Vera yapraklarının içinde bulunan jel yapıdaki su, kozmetik alanında jel, su ya da kurutulmuş halde kullanılıyor. Aleo veranın cildi yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi sayesinde nemlendiricilerde, güneş kremlerinde, gece ve gündüz kremlerinde, yüz losyonlarında sıkça kullanılıyor. Evde bakabileceğiniz hoş bir bitki olan Aleo veranın yapraklarında gizli olan mucizeden faydalanarak cildinize sürebilirsiniz.
Aloe Vera Suyu Nasıl Kullanılır?
Aloe veranın jel kısmı sulandırılarak içilebiliyor. Bunun için 2 yemek kaşığı taze aloe vera jelini bir bardak su ile karıştırmanız yeterli. Bu aşamada jelin suda tamamen erimesi için blender da kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz suyu meyve sularının içerisinde katarak tüketebilirsin. Fakat gün içerisinde çok fazla aloe vera suyu içmek bağırsak sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle günde bir bardaktan fazla içmemeni öneririz.
Aloe Vera kimler kullanamaz?
Hamileler ve emziren anneler: Hamile iseniz yahut emziren bir anne iseniz, aloe vera kullanmamalısınız. Hamilelikte düşüğe yol açtığına ilişkin raporlar mevcuttur.
Alerji sorunu olanlar: Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durum ağızdan almanın yanı sıra bölgesel kullanım için de geçerlidir.
Yaşlılar: Laksatif etkisi kanda elektrolit dengesizliklere neden olabilir ve bunun sonucunda düzensiz kalp atışları ve halsizlik oluşabilir. Bu sebeple yaşlı insanların kullanmaması tavsiye edilir.
Çocuklarda kullanımı ender olarak ishal ve mide şikayetlerine neden olabilir.
Mide sorunu olanlar: Aloe veranın fazla kullanımı hassas kişilerde mide ağrısı ve kramplara neden olabilir.
Ciddi yanıklar ve cerrahi yaralar: Ciddi yanıklar ve yaralar üzerinde Aloe vera kullanımı iyileşme sürecini geciktirebilir.
Bağırsak hastalıkları olanlar: Crohn hastalığı, ülseratif kolit ya da tıkanma gibi bağırsak hastalıklarından birine sahipseniz aloe vera kullanmamalısınız.
Hemoroid hastaları: Hemoroidiniz var ise, aloe verayı çok dikkatli kullanmalısınız. Günlük doz aşımı tavsiye edilmemektedir.
Böbrek hastaları: Böbrek sorunlarınız varsa, kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Ameliyat öncesi ve sonrasında: Aloe vera kan şekeri düzeyini etkileyebildiği için ameliyat öncesi ve sonrasında kullanımı önerilmez. Ameliyattan iki hafta önce kullanımını bırakmanız gerekmektedir.